2. mars trommer TV 2 sammen til premiere på sin nye dramasatsing «Frikjent» – en serie vi har store forventninger til, ikke minst etter et par panegyriske anmeldelser som følge av visninger i utlandet.

– Serien tar elementer fra den nordiske noir-tradisjonen og blander dem med den langt eldre skandinaviske tradisjonen med eksistensielt drama, med linjer til verkene til Ingmar Bergman og Henrik Ibsen, skrev for eksempel The Hollywood Reporter i fjor høst.

Nicolai Cleve Broch innehar hovedrollen som Aksel Borgen – en businessmann som etter tjue år i Asia returnerer til hjembyen, der han i sin tid ble frikjent for drapet på kjæresten.

En dom mange lokale fortsatt mener ikke holdt vann.

Nicolai Cleve Broch

Serien, som ble støttet med 9,7 millioner av Filmfondet i fjor, er inspirert av Birgitte Tengs-saken – og kan vel også sies å ha likheter med den svært kritikerroste Sundance-serien «Rectify».

Nå har vi fått lov til å vise vignetten, og det er vel ingen overdrivelse å si at den forsøker å sette to streker under begrepet kvalitetsserie. Highasakite på lydsporet og alt.

Serien er skrevet av Siv Rajendram Eliassen («Kodenavn Hunter», «Størst av alt») og «Borgen skole»-heltinne (<3), forfatter og skuespiller Anna Bache-Wiig.

- Vi definerer oss ikke som showrunnere, slik begrepet brukes i USA, hvor forfatterne gjerne er en slags medprodusent. Med flere ulike regissører involvert er det ikke mulig at de sitter med en fullstendig oversikt. Derfor er det en produksjonsteknisk nødvendighet at det er forfatterne, forvalterne av historien, som følger prosjektet fra start til mål. Det har vi gjort, har Rajendram Eliassen forklart til Aftenposten.

Serien fikk 9,7 millioner kroner i støtte fra Norsk filminsitututt.

– Det er også et ambisiøst og spennende valg av prosjekt fra TV 2 sin side, og de vil med dette utfordre NRK både publikumsmessig og kvalitetsmessig og skape et sunt konkurranseklima fremover, uttalte langfilmkonsulent Lars Gudmestad ved NFI.

2. mars er altså premieredato.