«Iron Man» og «Children of Men».

Foruten å være knallgode, treffsikre actionfilmer med mer enn et snev av science fiction, har de til felles at de er skrevet av forfatterduoen Mark Fergus og norske Haakon «Hawk» Østby.

(Det hører hjemme i en parentes at de to også skrev den helt forglemmelige «Cowboys & Aliens»).

Nå har duoen fått grønt lys for et prosjekt som potensielt kan kile meg på akkurat de rette plassene: Syfy har ifølge Deadline.com bestilt ti episoder av «The Expanse», en romopera i tradisjonen etter «Star Wars», «Firefly» og «Battlestar Galactica». Sistnevnte gikk på samme kanal.

Tv-kanalen klinker attpåtil til og kaller serien for deres «mest ambisiøse prosjekt noensinne».

Fergus og Østby har tilpasset manus etter bokserien med samme navn, skrevet av James S. A. Corey (et pseudonym for Daniel Abraham og Ty Franck).

expanse-cover1

Den første boka, «Leviathan Wakes», ble i 2012 nominert til Hugo-prisen (som veier tungt i science fiction og fantasy-kretsene), og har fått skryt av selveste «Game of Thrones»-pappaen George R.R. Martin.

Kanskje ikke rart at man allerede frister med «The Expanse» som et slags «Game of Thrones i verdensrommet»?

Ikke at historien er spesielt lik: Ifølge Deadline er serien satt to hundre år frem i tid, der en hardbarket etterforsker krysser stier med en kaptein på et røverskip (Mal Reynolds, noen?), i jakten på en forsvunnen ung pike …

Det er snakk om intet ringere enn «et kappløp, på tvers av solsystemet, for å avsløre den største konspirasjonen i menneskehetens historie».

– «The Expanse» er av episke proporsjoner i skala og omfang, sier Syfy-sjef Dave Howe, som fortsetter:

– At vi klarte å sikre seg denne ettertraktede bokserien er en diger seier for Syfy, og det støtter opp under vår strategi om å lage modige, provoserende og tiltrekkende sci-fi-historier.

expanse-cover2

Den strategien innebærer for øvrig at de har fornyet «Helix» for en ny sesong – og at de lager tv-serie av Terry Gilliams klassiker «12 Monkeys».

Mark Fergus og Hawk Østby ikke bare skriver, men produserer «The Expanse». Mer kreativ kontroll, altså. Det lover godt, det. For hva det er verdt så er disse gutta Oscar-nominerte, med «Children of Men». Vi tør å håpe på en godbit her.