• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).
  • Du kan få denne tipsguiden rett i Facebook Messenger hver fredag hvis du trykker her og velger «GET STARTED».
    Du kan også få den på e-post ved å registrere din mailadresse her.

TV 2 Sumo

Se «Halt and Catch Fire» (serie 2014-17).

I mangel på noe ferskere drar vi opp en gammel favoritt altfor få har fått med seg: Et nerdete, men spennende og karakterdrevet drama med handling fra 80- og det tidlige 90-tallet.

Den følger dataprogrammerere som står midt i PC-revolusjonen, og blir det litt støvete i første sesong tar det seg kraftig opp i andre, når de kvinnelige rollefigurene Cameron og Donna får mer skjermtid og starter et pionérselskap innen det som etter hvert ble til internettspill.

Fjerde og siste sesong kom i fjor og er satt til perioden der det å være folks foretrukne webbrowser var selve Gralen i IT-bransjen. Det var den beste av dem alle, med sylskarp skrivekunst, overbevisende skuespill og ikke så rent lite nostalgiske følelser overfor tida da internett var både nytt, spennende og helt fritt for sosiale medier der onkelen din spyr ut rasistisk sjikane som om det var det NAV betalte ham for.

Vil du heller se…

En bitter lovestory? «Hjärtat» (film fra 2018). Hvor vanskelig kan det være å få et forhold til å fungere, når begge parter har de beste intensjoner. Ganske vanskelig.

Krim? Se «Jegerne» (serie fr 2018). Gjensyn med Rolf Lassgård i rollen fra den kjente 90-tallsfilmen med samme tittel.

Et originalt drama? Se «American Honey» (film fra 2016). Fantastisk fin film om en moderne tenåring som slenger seg på et slags landstrykerliv.

Viaplay

Se «Skjult av snø» (serie fra 2018).

Selv om dette er en Viaplay Original gikk den på på TVNorge tidligere høst. Ikke spør oss hvorfor, poenget er at nå er den altså tilgjengelig her.

Og du trenger kanskje flere argumenter for å se den enn at komikergeniet Robert Gustafsson («Åpen post«, «TV 2-nøttene» spiller en seriøs dramarolle, og at han gjør det sabla godt? OK, da.

Gustafsson spiller Peter Wendell, politimann som returnerer til jobben etter lengre tids sykmelding, og skal lede Stockholms cold case-gruppe. Han starter å nøste i en sak som skal vise seg å ha forgreininger langt inn i maktens korridorer og som trigger noe gammelt grums i hans egen fortid.

Leif GW Persson står bak idèen til serien, som gjør den til kompetent og politifaglig korrekt krim. Hele sesongen ligger bingeklar.

Vil du heller se…

Eventyrfilm? «Jumanji» (2017). Overraskende vellykket nytenkning av 1995-filmen. Morsomt og med en uventet twist.

Noe romantisk? «Call Me By Your Name» (film fra 2017). Oscar-nominert flue-på-veggen drama om oppvekst og gryende seksualitet.

Sosialrealisme a la USA? «The Florida Project». Drama fra livet på et motell i skyggen av Disneys fornøyelsespark. Fin og grusom på en gang.

Netflix

Se «Le monde est a toi»/«The World Is Yours» (film fra 2018).

Stilig og skrullete fransk gangsterkomedie med et fantastisk rollegalleri, nådeløs humor og et digert, bankende hjerte for det gode i menneskeheten. Helt obligatorisk for alle fans av Quentin Tarantino og Guy Richie.

Hovedpersonen er en slags Scarface på froskelår – bare at der Al Pacino-versjonen kommer «fresh off the boat» har Francois (Karim Leklou) levd hele livet blant skruppelløse kriminelle i en grim Paris-forstad.

Denne gruppa omfatter i aller høyeste grad også hans egen mor, spilt med grandios overdådighet av den franske nasjonalskatten Isabelle Adjani.

Og der Pacino drømmer om toppen av det kriminelle hierarkiet, er Francois en ydmyk ung mann som helst vil leve et lovlydig liv. For å komme dit legger han en sinnsrik plan som skal spore ettertrykkelig av, takket være en en skotsk narkolord, en jødisk advokat og en karaoke-fremføring av Toto-låta «Africa», og ende i et spektakulært klimaks i et badeland.

Vil du heller se…

Westernkomedie? «The Ballad of Buster Scruggs» (film fra 2018). Kunstferdig, mørkt drama perforert av sjokkerende humor og ville innfall fra Coen-brødrene.

Historisk action? «The Outlaw King» (film fra 2018). Om Kong Robert, som ledet skottenes frihetskamp mot britene på 1300-tallet. Digget du «Braveheart» må du se denne.

Noe sårt og morsomt? «Private Life» (film fra 2018). Bittersøtt, komediedrama om et voksent par som prøver å få barn ved kunstig befruktning eller adopsjon. Med Paul Giamatti, ergo severdig.

HBO Nordic

Se «My Brilliant Friend» (serie fra 2018).

Halvveis gjennom serieversjonen av Elena Ferrantes uhyre populære roman, er det bare å konstatere at HBO igjen har klart å overføre en boksuksess til gnistrende godt tv-drama.

Den svært forseggjorte gjenskapingen av et fattigstrøk i Napoli på 50-tallet er det første som hugger tak i deg her, før du suges inn i livet til 11 år gamle Lenù (spilt av norske Elisa del Greco) og hennes fandenivoldske, intellektuelt begavede bestevenninne, skomakerdatteren Lila, som av økonomiske årsaker ikke får realisert sitt potensiale.

Vi skal følge deres oppvekst og hvordan de gradvis lærer seg de brutale sannhetene om hvordan systemet er rigget i deres disfavør, og underveis bli inngående kjent med hele mikrokosmoset rundt dem, selv om det kan være litt forvirrende å huske hvem som er hvem i starten (her har du sikkert en fordel hvis du har lest boka).

Fra tyske «Babylon Berlin» til franske «Le Bureau» og belgiske «En natt» og nå denne italienske perlen – det er litt av et år for serier på andre språk enn engelsk.

Vil du heller se…

En historie fra virkeligheten? Se «Escape at Dannemora» (serie fra 2018). Benicio del Toro og Patricia Arquette briljerer i utrolig fortelling om en flukt fra et fengsel.

Voksenkomikk? Se «Sally4Ever» (serie fra 2018). Britisk pute-tv-drama av ypperste klasse.

Komikk for hele familien? «Madagaskarpingvinene»(2014). Animert galskap med skyhøyt tempo og veldig god norsk dubbing.

NRK TV

Se «Match» (serie 2017-18).

Det er ennå ikke gått et år siden denne humorperlen dukket opp første gang, og nå er det klart for sesong 2 – ti nye, pendlervennlige episoder på rundt et kvarter. Bonuspoeng for god fremdrift allerede før vi har trykket «play», der altså.

Konseptet for denne serien er like enkelt som det er genialt: De små og store hverdagsutfordringene til hovedpersonen Stian (Herbert Nordrum) blir behandlet som om det var en prestisjefylt idrettskonkurranse – komplett med Fredrik Steen og Martin Lund som analytiske kommentatorer i stoffrørbelyst boks.

Det er sånn gimmick som fort kunne blitt sliten, hadde det ikke vært for sterkt manusarbeid og den sympatiske fremstillingen til Nordrum, som gjør at vi umerkelig dras inn i en oppriktig nysgjerrighet for hvordan det går med den litt fjompete helten.

Vil du heller se…

Norsk toppdrama? Se «Unge Lovende» (serie 2015-18). Siste sesong med Elise, Alex og Nenne og deres forsøk på å skaffe seg et liv i kreative yrker.

Spiondrama? «Le Bureau» (serie 2015-18). Den ultrarealistiske, franske spionserien holder koken i fjerde sesong.

Thriller? «En dag» (serie 2018). Gisseldrama i Belgia, sett fra både politiet, gjerningsmennene og ofrenes synsvinkel.