Hva foregår over hos Disney? Pokker veit, men de fleste bransjemedier og filmnettsteder tror studioet nå er i ferd med å gjennomføre en god del drastiske endringer i kjølvannet av kjempefloppen «The Lone Ranger».

Studioet tapte over en milliard kroner på den Gore Verbinski-regisserte westernfilmen i sommer, og sånt noe fører normalt til endel hoderulling i Hollywood.

Nå har Disney ifølge The Hollywood Reporter bestemt seg for å utsette «Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales», som Espen Sandberg og Joachim Rønning skal regissere, på ubestemt tid.

Filmen skulle etter planen ha kommet sommeren 2015, men i går ble det klart at Edgar Wrights «Ant-Man» tar denne premieredatoen i stedet.

Joachim Rønning og Espen Sandberg.

Produsent Jerry Bruckheimer sier til The Hollywood Reporter at utsettelsen kommer som følge av at manusarbeidet ikke er fullført.

– Vi har et utkast som alle elsker, men manuset er ikke ferdig, sier han.

Filmen kommer da trolig tidligst sommeren 2016, siden «Pirates of the Caribbean» er en franchise som funker best når sola skinner (mens den påfølgende hjemmekinoutgivelsen kan komme i god tid før julesalget).

Men ligger det noen dypere konflikt bak Disneys beslutning om å utsette? Man skal selvfølgelig være forsiktig med å spekulere, men det er viktig å ha i bakhodet at mange av de sentrale folka bak «Pirates of the Caribbean»-franchisen også hadde en finger med i spillet på «The Lone Ranger» (produsent Jerry Bruckheimer, Johnny Depp, Gore Verbinski som regisserte de tre første i serien).

Som The Playlist skriver ville det jo vært fryktelig rart om Disney bestemte seg for å straffe denne trioen – som tidligere har sopet inn penger for studioet – for én kjempeflopp, men trolig handler det mer om at pengefolka nå er ekstra forsiktige.

Kanskje vil de ha ytterlige omskrivninger i manus for å sørge for at budsjettet holdes på et fornuftig nivå, kanskje handler det om at de ønsker å være helt sikre på at manuskriptet holder vann.

Ifølge Bruckheimer handler det om begge deler:

– Alle faktorer spiller inn. Vi vil ha et manus som alle er fornøyd med, og et budsjett alle kan leve med.

Ifølge The Hollywood Reporter ønsker Disney et budsjett på under 200 millioner dollar, noe som fort kan vise seg å bli vanskelig.

Tidligere har andre bransjemedier spekulert i at Jerry Bruckheimer også har mistet retten til final cut – det vil si siste og avgjørende ord om hvordan filmen skal klippes sammen, hvor lenge den skal vare etc.

Johnny Depp med Jerry Bruckheimer.

I stedet ønsker Disney nå å ta denne avgjørelsen.

Med andre ord virker det som om studioet og produsent må forhandle en stund til, men det ville jo vært fryktelig rart om Disney nå velger å skrinlegge flere «Pirates of the Caribbean»-filmer.

– Man kan ikke være sikker på noe når det gjelder filmbransjen. Men det er en milliardfranchise, påpeker Jerry Bruckheimer overfor The Hollywood Reporter.