Gjengen bak tv-serien «Maniac» reiste i dag til Monaco. Årsak: Serien er nominert til Gullnymfen, prisen som deles ut på tv-festivalen i Monte Carlo, både for beste komedie og for beste skuespiller.

Det er ikke så verst til å være debutprosjektet til hovedrolleinnehavere og manusforfattere Espen PA Lervaag og Håkon Bast Mossige; en i utgangspunktet ganske sær lavbudsjettsserie som ble unnfanget på tekstforfatterlinja på Westerdals og lansert på streamingtjenesten TV 2 Sumo i fjor, der den gikk under radaren på de fleste inntil den plutselig ble plukket opp for en storstilt remake i USA med Jonah Hill og Emma Stone i hovedrollene.

Glemt av Gullruten

Serien fikk ikke så mye som nominasjon til Gullruten – nå kjemper den altså om en av verdens mest prestisjefylte tv-priser i to kategorier.

– De som nominerer serier til Gullruten må ta noen tøffe valg, og fjernet nok «Maniac» tidlig i prosessen fordi den hadde så lave seertall. Det er en ærlig sak, sier Lervaag diplomatisk på telefon fra miniputtstaten ved Rivieraen.

– Men det kan hende de angrer nå. Det er jo litt trist at en serie som høster anerkjennelse i utlandet ikke engang er nevnt når norske tv-programmer skal feires. Da er det noen som gjør noe galt, men om det er utlandet eller Norge veit jo ikke jeg, sier han.

Langt fra hverdagen

Har du ikke sett den ennå handler «Maniac» om det indre livet til en mentalt forstyrra og institusjonalisert person, spilt av Lervaag.

Mossige spiller kompisen hans, mens Ingeborg Sundrehagen Raustøl («Hotel Cæsar», «Side om side», «Kampen om tungtvannet») er pleieren hans – og det er hun som kan motta skuespillerpris under prisutdelingen torsdag kveld.

Begge uttrykker mild forundring over hvor langt «Maniac» nå har tatt dem – serien konkurrerer blant annet mot «Better Call Saul» og «Ash Vs Evil Dead» om komiprisen. Og i kveld deltar de i den tradisjonsrike hagefesten til festivalens høye beskytter, prins Albert (bildet over er sendt oss derfra).

– Vi tenkte jo ikke på sånt som dette da vi lagde serien, da var målet først og fremst å få noen til å vise det på tv. Alt som har skjedd etterpå er overveldende, og å komme hit til Monte Carlo er svært langt fra hverdagen. Jeg har imidlertid gjort min research: Etter to drinker skal man drikke et glass vann, for det nytter ikke å bli «full på norsk» her nede. Jeg har prøvd å ringe Lasse Hallberg for å høre hvordan man gjør det, men han tok ikke telefonen, humrer serieskaperen.

– Og jeg har fått med meg at man ikke snakker til de kongelige  før man selv blir snakket til. Det blir en utfordring når alt man vil er å skravle i vei, legger Raustøl til.