Vi har ikke for vane å skrive altfor mye om barnefilm her på Filter, men om jeg hadde fortalt sønnen min at vi hadde takket nei til denne traileren hadde jeg neppe fått komme hjem i kveld.

Uansett: De fleste nordmenn med barn kjenner vel Karsten og Petra, karakterene fra Tor Åge Bringsværd og Anne G. Holts barnebøker.

24. januar kommer den andre filmen om de to bestevennene – «Karsten og Petra på vinterferie» – på kino, og igjen er det Arne Lindtner Næss som sitter i registolen.

Se den første traileren fra filmen i videovinduet over.

Denne gangen blir Karsten med Petra, hennes morfar og hans kjæreste Esther på hytta.

– Der dukker det opp en annen gutt, og Karsten blir litt sjalu. For å hevde seg bestemmer han seg for å gjennomføre et virkelig kunststykke. Og det klarer han. Det er vel ikke å avsløre for mye å opplyse om at ting går bra til slutt, sier regissør Lindtner Næss og humrer.

lindtner
Regissør Arne Lindtner Næss.

Den første «Karsten og Petra»-filmen ble sett av respektable 218 000 nordmenn på kino, det er laget en tv-serie for NRK og i tillegg til denne filmen er det også planlagt to til – «Karsten og Petras jul» og «Karsten og Petra på safari» (sistnevnte skal spilles inn i Sør-Afrika).

Lindtner Næss skal også regissere de kommende filmene i serien.

– Hva er det med dette materialet som gjør det gøy å jobbe med så lenge?

– Nei, det handler nok mest om karakterene – som er enkle, men veldig treffende. Man blir glad i dem, rett og slett. Også passer filmene godt for barn helt ned til tre år og oppover, og det er utfordrende å lage film som også et ungt publikum skal lære noe av.

Dagbladets anmelder Mikal Godø ga den første filmen terningkast fire, og påpekte at historien er friksjonsfri og litt selvfølgelig.

– Det finnes lite å mislike i «Karsten og Petra blir bestevenner», med mindre du er motstander av solskinn, gamle hus, koselige hager, sterke farger og alle tegn på idyll, skrev han.

Hovedrolleinnehaverne i «Karsten og Petra» heter Elias Søvold Simonsen og Nora Amundsen, og var helt uerfarne med film før de fikk rollene i barnefilmserien.

– Vi har vært utrolig heldige med castingen her. Når man jobber med barn gjelder det å huske på at alle unger har forskjellige behov og må behandles ulikt for at de skal føle seg trygge. Elias og Nora har klart seg veldig fint, sier regissøren.

«Karsten og Petra på vinterferie» har et budsjett på 15,4 millioner kroner.