Les også:
Politikk, maktkamp og intriger: Derfor blir «Kon-Tiki» nominert til Oscar

Torsdag ettermiddag norsk tid avsløres det om «Kon-Tiki» er blant de nominerte til årets beste fremmedspråklige film i årets Oscar-utdeling. Filmen er allerede i «semifinalen», og er en av ni filmer som kjemper om fem nominasjoner.

Offentliggjøringen skjer av Emma Stone og Seth MacFarlane, som leser opp nominasjonslistene fra Samuel Goldwyn Theatre i Hollywood. Det blir spennende!

Men hvor gode sjanser har egentlig «Kon-Tiki»? Før helgen skrev Ulrik Eriksen en artikkel her på bloggen, der han mente regissørene Rønning og Sandberg bare kunne booke flybilletten med en gang.

Grunnen er at «Kon-Tiki» er i stallen til den amerikanske Oscar-kongen Harvey Weinstein, som gang på gang vist at han behersker spillet som leder frem til nomineringer og statuer: Siden 1990 har han omtrent 300 nominasjoner på samvittigheten.

Også endel amerikanske eksperter tror på «Kon-Tiki».

Nettstedet Goldderby.com samler eksperttipsene fra noen av USAs fremste kritikere og filmjournalister. I panelet som tipper de nominerte i «beste fremmedspråklige film»-kategorien har de 26 kritikere, og av disse tror 10 på nominasjon til «Kon-Tiki» – blant dem profilerte folk som Pete Travers i Rolling Stone, Anne Thompson og Thom Geier i Entertainment Weekly.

Aller flest tror på Michael Hanekes «Amour», som er nærmest garantert å bli nominert, noe trolig også franske «De urørlige» er. Veldig mange av ekspertene tror også på den videoaktuelle danske filmen «En kongelig affære» og chilenske «No».

Da gjenstår det én plass, som «Kon-Tiki» kjemper om.

Den argeste konkurrenten er nok «Beyond the Hills» av den rumenske Gullpalme-vinneren Cristian Mungiu.

Det er en ganske annerledes film enn «Kon-Tiki», for å si det pent, om en mentalt ustabilt kvinne som blir forsøkt demonutdrevet av en prest.

Kanadiske «War Witch» er også en mulig utfordrer, om en barnesoldat i et borgerkrigsherjet land i Afrika. Begge disse har er imidlertid mørkere og mer alvorlige fortellinger enn «Kon-Tiki», noe som kan slå begge veier.

De fem nominerte er plukket ut av 30 akademimedlemmer – 20 i Los Angeles og 10 i New York – som så alle ni «semifinalistene» i løpet av helgen som var. Skal vi satse på at litt lettere «Kon-Tiki» skilte seg ut som et litt friskt pust? Tja, det kan kanskje være et halmstrå siden filmer som «En kongelig affære» og «No» heller ikke er utpreget tunge filmer.

Uansett kan det være vanskelig å sette seg inn i tankerekkene til akademimedlemmene som stemmer i denne kategorien – her har det nemlig kommet overraskelser tidligere.

For eksempel da «Hemmeligheten i deres øyne» danket ut Hanekes «Det hvite båndet» i 2008, eller da «De andres liv» vant over «Pans labyrint» i 2006.

I år som tidligere år er det imidlertid mye debatt om det er riktig å kun tillate én nominasjon per land. Det er på én måte sympatisk, da flere land får prøve seg, men skal man kun se på kvalitet kan det være uheldig.

Golden Globe har for eksempel ikke krav om kun én film per land, og der er franske «Rust and Bone» nominert sammen med landsmannen «De urørlige».

Men nok preik, nå er vi snart klare for å fasiten fra Samuel Goldwyn Theatre.

Kl. 14.3o får vi svaret.