Netflix

Se «Marriage Story» (film fra 2019).

I dag vil mange kaste seg over «Hjem til jul», den søte, norske Netflix-serien om jakten på den store kjærligheten. Vi anbefaler imidlertid en amerikansk film om et samlivsbrudd denne helga.

Før du beskylder oss for iskald kynisme midt i tjukkeste adventstida: Vit at det er Noah Baumbach («The Squid and the Whale») som har skrevet og regissert denne rørende og morsomme historien om et par i New York (spilt av Adam Driver og Scarlett Johansson) og deres ekteskapsproblemer.

De går i terapi og er innstilt på å redde forholdet av hensyn til sønnen, før en stor jobbmulighet for henne fører til fysisk adskillelse, og etterhvert skilsmissepapirer og advokater. Men det som kan virke som en uforsonlig interessekamp i rettssalen, er mer nyansert bak kulissene.

Baumbach er ekspert på å skrive denne typen hjertevarme fortellinger krydret med skarpe, vonde kanter. Her har han i tillegg lyktes med å skape rollefigurer som er både sympatiske og nyanserte. Alt i alt er «Marriage Story» derfor en av årets beste filmer.

Vil du heller se…

Journalister som gjør jobben sin, istedet for å skrive tv-tips? Se «The Post» (film fra 2018). Historien om hvordan Washington Post dokumenterte at myndighetene hadde løyet om hvor galt det egentlig sto til med Vietnam-krigen.

Bittersøte mafiagubber? Se «The Irishman: I Heard You Paint Houses» (film, 2019). Martin Scorsese gjenforent med herrene de Niro, Pacio, Pesci og Keitel ≈ høytidsstund.

Påkostet historietime? «The Crown» (serie 2017-19). Nye skuespillere, samme kongehus.

HBO Nordic

Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019).

Jeg ankommer kanskje denne festen i seneste laget, men fordelen med det er at alle de sju episodene av «Mrs. Fletcher» nå er ute og at serien dermed kan binges i sin helhet.

Dette er en morsom og lettfordøyd tankerekke om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex – med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. Kathryn Hahn (kjent fra blant annet «Transparent») spiller Eve Fletcher, skilt alenemor som sender sin eneste sønn ut av redet for å gå på college, og opplever en ny vår som aleneboer – med mulighetene som da byr seg.

Plutselig kan hun surfe på usømmelige nettsider! Røyke tjall! Eksperimentere med lesber! Gå på kveldskurs for å lære essayistikk! Herregud, det er nesten så en selv sender sin egen sjuåring på internatskole.

Men tilværelsen er selvsagt også belemret med emosjonelle fallgruver som verken duftlys på badet eller blinde stevnemøter med generiske eiendomsmeglere kan hjelpe deg opp fra.

«Mrs. Fletcher» får ikke mange poeng for originalitet, men scorer bra på gjennomføring og serverer dessuten et interessant sub-plott om sønnen på college, som er i ferd med å utvikle seg til en voksen mann – og et ordentlig rasshøl av en sådan.

Vil du heller se…

Middelaldersk action? Se «Vikings» (serie 2013-19). Kattegat har fått en ny konge, og i øst truer en skurkeprins med karisma. Siste sesong!

Et mørkt komediedrama? Se «Mr. Inbetween» (serie, 2018-19). Om leiemorderen Ray, som er både litt psykopat og litt samvittighetsfull pappa.

Noe skummelt? Se «Castle Rock» (serie, 2018-19). Gjennoppdag «Misery»-gærningen Annie Wilkes i serien som syr sammen Stephen King-romaner til et sammenhengende univers.

NRK TV

Se «World on Fire» (serie, 2019).

Verdenskrig er dramatiske greier. Ikke rart det blir laget mange filmer og serier om det. Nå er det BBCs serieskapere som (nok en gang) tar oss med tilbake til skjebneåret 1939.

Men denne gangen får vi ikke bare være med i skyttergravene på Østfronten eller på innsiden av Churchills krigskabinett. I «World on Fire» er det vanlige folks opplevelser av krigen som står i fokus.

Slik får vi møte et ungt middelklassepar som må skilles når den gryende konflikten penser deres karrierer inn på nye spor; en aldrende veteran fra forrige verdenskrig som er blitt overbevist pasifist og – ikke minst – Helen Hunt som amerikansk journalist, ute etter å avsløre de ikke helt politisk korrekte planene til det tyske statsledelsen.

Alt i alt en godt ensemble-serie og et interessant og velgjort tidsbilde, som minner om at i skyggen av storpolitikken leves millioner av hverdagsliv så godt det lar seg gjøre.

Vil du heller se…

Drama for unge voksne? Se «Blank» (serie 2017-19). Når den kuleste kisen på Hadeland vokser ut av rollen.

Psyko-thriller? Se «Fred til lands» (serie, 2019). Sadisme, renkespill og komplett uberegnelige og skvett gale psykopater i dansk dramaserie.

Sosialrealisme? Se «Skitten snø» (serie, 2019). Råbra NRK-drama fra det norskpakistanske miljøet i Groruddalen.

TV 2 Sumo

Se «The Missing» (serie, 2014-19).

Ny sesong av den britiske krimserien om den franske detektiven Julien Baptiste.

Eller, den er markedsført som «The Missing» sesong 3 av TV 2, men er egentlig en spin-off-serie med tittelen «Baptiste» der hovedpersonen, hans kone og datter er de eneste rollefiguren som er med fra de to første sesongene.

Den hardbarkede og kronisk hese franskmannen sendes denne gangen til Amsterdam for å lete etter en ung kvinne med tilknytning til byens prostitusjonsmijø, som har forsvunnet på mystisk vis. Dermed starter en genuint creepy reise gjennom den über-liberale byens underverden, med narkolangere, traffickingofre og østeuropeisk mafia rundt hver sving.

Dette er en grim thriller som hadde føyd seg inn i rekken av skandi-noir hvis den hadde blitt laget på våre breddegrader. Men britene får det til de også, og vever kløktig inn silketråder av oppløftende humanisme i det ellers så nedslående serieuniverset.

En episode ute så langt, med de to foregående sesongene fortsatt i banken for den som vil starte helt på begynnelsen.

Vil du heller se…

Komedie fra virkeligheten? Se «The Disaster Artist» (film fra 2015). Om kompisene som reiste til Hollywood og lagde filmen som er kåret til tidenes dårligste.

Kunstfilm? Se «En due satt på en gren og funderte over tilværelsen» (film fra 2014). Sære og herlige tablåer fra den svenske mesteren Roy Andersson.

Et historisk portrett? Se «Jackie» (film fra 2016). Natalie Portman er Jackie Kennedy, og vi møter henne få dager etter drapet på John F.

Viaplay

Se «Mordene i Kongo» (film fra 2018).

Mye omtalt dramatisering av to mye omtalte nordmenns mye omtalte guttetur til det Joseph Conrad i sin tid døpte «mørkets hjerte».

I Marius Holsts regi følger vi Joshua French og Tjostolv Moland fra utelivet i Kampala til hemmelige møter med geriljakrigere og den mildt sagt dumdristige reisen inn i Kongo, som ender med en drept sjåfør og to unge liv overlatt til verdens dårligste kriminalomsorg.

I motsetning til hva markedsføringen av filmen i sin tid lovet, serveres ingen glassklar konklusjon på spørsmålet om hvem som egentlig avfyrte de fatale skuddene, den natta i jungelen utenfor Kisangani. Det tjener til filmens styrke.

Den byr heller ikke på noen glorifisering av de to eventyrlystne wannabe-leiesoldatene, selv om den nok kunne scoret noen dyrebare komiske poeng på deres bekostning. Men det er en spennende og intens filmopplevelse, som oppsummerer det som er av etablerte fakta i en av tiårets store norske nyhetsstoryer.

Vil du heller se…

En klassisk humorserie? Se «Futurama» (animasjonsserie, 1999-2003). Sju sesonger med Matt Groenings fabelaktige scifi-pastisj er nå ute på Viaplay.

En film om sterke familiebånd? Se «Leave No Trace» (film fra 2018). Veteran fra Irak-krigen vender samfunnet ryggen, tar med seg sin 13 år gamle datter og drar for å leve i de dype skoger.

En film om krigens grusomhet? Se «A Private War» (film fra 2018). Rosamund Pike («Good Girl») er rågod som krigskorresponent i Syria.