Følg med på et intergalaktisk toppmøte, der vi sikler over de smarteste skipene.

10. Raketten i «Le Voyage dans la Lune»

Det må påpekes at denne lista utelukkende rangerer romskipenes utseende. Om teknisk utførelse skulle påvirket plasseringen, ville romraketten i denne franske stumfilmen ikke nådd særlig langt.

Den er utformet som en kjempestor pistolkule og skytes ut av en kanon. Astronautene ombord ser ikke ut til å kunne styre uhyrligheten. Skipet mangler også vinduer, noe som trolig forringer opplevelsen ute i rommet, men som bidrar til en viss industriell eleganse.

9. Discovery 1 i «2001 – en romodyssé»

Den hvite fargen og langsmale formen får Discovery 1 til å likne en bomullspinne eller en futuristisk lekter som glir mykt fram gjennom rommet til tonene av Strauss.

Før du kjøper en Discovery 1 bør du imidlertid be selgeren om å montere bort det medfølgende datasenteret HAL 9000 som har en lei uvane med å drepe besetningsmedlemmer.

8. Sulaco i Aliens

Nostromo i den første «Alien»-filmen er kanskje mer kjent, men skipet i oppfølgeren (døpt etter den fiktive gruvebyen Sulaco i Joseph Conrads roman «Nostromo») ser tøffere ut.

I selve formen minner Sulaco om M41A-riflene som marinesoldatene i filmen bruker, eller om en piggete rovfisk som bor dypt nede i havet. Ikke engang Dødsstjernen i «Star Wars» ser så illevarslende ut.

7. Klingon Bird of Prey i «Star Trek II – The Wrath of Khan»

De brutale klingonene, «Star Trek»-filmenes svar på Djengis Khans mongolske krigere, flyr rundt i truende skip døpt etter rovfugler. Klingonene lever i et autoritært krigersamfunn, og er opptatt av å opprettholde sin ære. De bryr seg ikke et dugg om andre raser, som de tilsynelatende nyter å utbytte.

Som det svenske synthpopbandet SPOCK en gang oppsummerte: «Never trust a klingon».

6. Darth Vaders TIE fighter i «Star Wars»

En litt snål detalj i «Star Wars» er at imperiets TIE-stridsfly har solceller på vingene, og framstår betydelig mer miljøvennlige enn rebellenes X-vinger. På den annen side var Hitler også veldig opptatt av naturen, så man trenger kanskje ikke legge så mye vekt på det.

At Darth Vaders egen TIE Fighter er det kuleste romskipet i «Star Wars»-filmene skyldes uansett de buede vingene, som ikke bare ser kule ut – de fanger også opp mer energi enn standardmodellens rette solceller, samt unngår lettere radaren.

5. Swinetrek i «Pigs in Space»

I 1977 fikk Captain Kirk og Mr Spock i «Star Trek» konkurranse av Captain Link Hogthrob, Dr. Julius Stangepork og First Mate Piggy i The Muppets‘ enestående parodi «Pigs in Space». Romgrisene kaller sitt svineflotte romskip Swinetrek.

4. USS Enterprise i Star Trek

Ja, trekkies, vi er klar over at USS Enterprise ikke er ett, men flere romskip. Tøffest av dem er modellen NCC-1701, som dukket opp i den første tv-serien, men også seinere varianter er åndeløst vakre.

Enterprise likner en gigantisk svane når den djervt drar til steder der ingen mennesker har vært før.

 3. USS Cygnus i «The Black Hole»

Og når vi først snakker om fugler med lang hals, så er USS Cygnus døpt etter det latinske ordet for «svane». Den glødende stålkolossen likner mer på en fabrikk som er slengt ut i verdensrommet.

Disney-produksjonen «The Black Hole» har mange feil og svakheter. Det scenografiske underverket USS Cygnus er ikke blant dem.

2. Ajax i «Flash Gordon»

Er det en art nouveau-dildo med en tegnestift lengst fram? Nei, det er den onde keiseren Mings mest dødelige angrepsskip.

Den Queen-akkompagnerte kitchorgien «Flash Gordon» faller igjennom sammenliknet med «Star Wars», men jeg klarer ikke å ta øynene bort fra utsøkte Ajax.

1. Det forlatte skipet i «Alien»/ingeniørens skip i «Prometheus»

«Prometheus» har nok framprovosert flere spørsmål enn den har besvart. Og flere scener er frustrerende ulogiske.

Likevel er jeg fornøyd – kanskje mer fornøyd enn jeg ville ha vært om filmen forklarte de gudeliknende ingeniørenes hensikter – siden det gåtefulle mørket som gjennomsyrer de første scenene i «Alien» fremdeles er intakte.

Med tanke på at Ridley Scott har sagt at «Prometheus» ikke nødvendigvis er en prequel, men at den bare har samme DNA som «Alien», er den hesteskoformede kjempefarkosten som dukker opp i begge filmer kanskje ikke identisk. Skipets overveldende skjønnhet får alle andre på denne lista til å framstå som like tafatte som Dr. Snuggles rakett Sprutti Bang-Bang.

I en perfekt verden ville den sveitsiske «Alien»-scenografen HR Giger designe alle fly.