Netflix

Se «Interstellar» (2014).

Christopher Nolans grandiose scifi-epos får sin runde på flixærn. Grip sjansen til å se filmen som en gang for alle sementerte filmskaperens ry som «the merchant of awe».

Dette er historien om en vanvittig plan for å videreføre menneskeheten etter at Jorden er blitt et økologisk katastrofeområde, og omfatter sorte hull, tidsdilitasjon (google det), grusomme svik og enorme heltedåder.

Det hele blir realisert gjennom Matthew McConaughey, Anne Hathaway og Jessica Chastains skuespillertalenter, Oscar-belønnede spesialeffekter og et allerede legendarisk Hans Zimmer-soundtrack. Og tross sitt høytflyvende premiss – «Interstellar» er underholdende nok til at ingen av filmens 169 minutter føles overflødig.

Etter at du har sett den, anbefales boka «The Science of Interstellar« av Kip Thorne, nobelprisvinneren i fysikk som fungerte som produsent og Nolans konsulent på de vitenskapelige konseptene som beskrives.

Vil du heller se…

Spionspenning? «The Americans» (serie 2013-18). Siste sesong er ute. Fenomenalt drama om et liv undercover i USA for russiske spioner.

Horror? Se «Bates Motel» (serie 2013-17). Prequel-serien til Alfred Hitchcocks «Psycho» ble sjokkerende god de siste par sesongene. Nå komplett.

Folk på ville veier? Se «Behind the Curve» (dokumentar, 2019). Innsiktsfullt og empatisk, faktisk, om hvorfor og hvordan folk roter seg inn i ville konspi-miljøer.

HBO Nordic

Se «Better Things» (serie 2017-19).

Er det fortsatt lov å se en serie der Louis CK er kreditert som medskaper? I den tredje sesongen, som startet på HBO Nordic i forrige uke, er metoo-kødden uansett sparka ut av manusrommet – så da får det være greit.

Dette er nemlig et sjeldent godt eksempel på en serie som forener stor humor med dirrende nerve og et digert, bankende hjerte, samtidig som den føles svært autentisk og ekte. Og stjerna her uansett ikke CK, men hovedrolleinnehaver Pamela Adlon, som spiller Sam Fox – en rollefigur som har svært lite til felles med sin navnesøster fra åttitallets hitlister.

Denne dama er en alenemor med bein i nesa som prøver å overleve som skuespiller mens hun oppdrar tre døtre i Los Angeles. Det er en tilværelse som er selve antitesen til alt som handler om designerkjoler, blitzregn og glamorøse filmpremier.

Ikke minst nå som yngstedatteren kommer i puberteten, eldstedatteren skal flytte hjemmefra for å begynne på college, og mor selv entrer overgangsalderen med alt det innebærer.

Episode to er lagt ut i dag, og ifølge anmeldere som har sett hele sesongen skal den løfte «Better Things» til nye høyder. De to første sesongene foreligger for øvrig også på Viaplay.

Vil du heller se…

En rar, gøy film? Se «Swiss Army Man» (film fra 2016). En ensom mann på en øde øy får en ny bestevenn. Som både dessverre og heldigvis er død.

Dokumentar? Se «United Skates» (dokumentar, 2018). Bevegende, interessant og kult om rulleskøytehallenes betydning for det afroamerikanske USA.

Krim? «True Detective» (sesong 3, 2019). Tilbake i form etter den begredelige forrige sesongen. Nå komplett!

NRK TV

Se «Informer» (serie fra 2019).

Nytt, britisk spenningsdrama i seks deler som statskanalen har brukt lisenspengene dine på å kjøpe fra BBC. God handel, spør du oss. Her får du et uforutsigbart, men engasjerende plott sentrert rundt aktuelle temaer som identitet og rasisme, og der ingen av rollefigurene er enkle å plassere på skalaen mellom god og ond.

Vi møter Reza, en ung mann med minoritetsbakgrunn, idet det som skal være en hedonistisk tur på byen ender med arrestasjon grunnet diverse uheldige omstendigheter.

Deretter utsettes stakkaren for et litt for ivrig medlem av Londons politistyrke, som på tvilsomt vis presser ham til å bli informant i arbeidet for å avverge et terrorangrep. Det er ikke en stilling du kommer til å misunne Reza.

«Informer» er ikke en serie du kan skru av hjernen når du følger med på, her går det fort i svingene, det hoppes mellom forskjellige tidsplan, og handlingen er såpass komplisert at det kan føles utmattende. Men gevinsten er høy for den som henger med helt til slutt.

Vil du heller se…

En historie fra virkeligheten? «Gladbeck» (miniserie, 2018). Dramatisering av den fryktelige gisselsituasjonen i Tyskland i 1988.

Komiserie? Se «Kongen av Gulset» (2019). Oppveksten til stand-upkomiker Jonis Josef, godt skrønet opp.

Humor-antologi? «Strømmeland» (2019). Christian Mikkelsen og Martin Beyer-Olsen med et knippe nye novellefilmer.

Viaplay

Se «9-1-1» (serie 2018).

Blålys-serien fra teamet bak «Glee», som satte seerrekorder i USA i fjor. Tar seg selv høytidelig, men er bare tøysete. Kårny. Fjasete. Helt latterlig. Og – veldig avhengighetsskapende.

Jeg tviler jo ikke et sekund på at å være ambulansesjåfør eller brannmann i Los Angeles er et actionfylt og spennende yrke, men i denne serien opplever hovedpersonene alene mer utrolige nødsituasjoner på ti episoder enn hele førstelinjetjenesten i USA gjør i løpet av et år.

Det er det jo en grunn til. Nemlig at du, kjære tv-seer, skal bli underholdt, oppslukt og hekta, der du ligger i stabilt sofaleie og er så langt unna livsfare som det er fysisk mulig. Og at det er innmari moro å se hva slags usannsynligheter manusforfatterne koker opp til hver nye episode av «9-1-1», er helt ubestridelig.

I tillegg har de vært flinke til å utstyre alle rollefigurene med hver sine personlige utfordringer, slik at vi har solide knagger å henge dem på inne i våre enkle hjerner: Her er skaphomoen, den kriminelle ekskjæresten, terapeuten som ligger med klientene og brannmannen som selv er uforsiktig med fyrstikker. Det er bare å la seg henføre.

Vil du heller se…

Superhelter? Se «Ant-Man and the Wasp» (film fra 2018). Lettbeint popcornunderholdning og to hovedrolleinnehavere med god kjemi.

Gatesmart drama? «The Chi» (serie fra 2018). Liv og levnad i USAs tredje største by, med stort rollegalleri og masse humanisme.

Noe skummelt? Se «You Were Never Really Here» (film fra 2017). Joaquin Phoenix som traumatisert leiemorder med trafficking-kriminelle som spesialfelt.

TV 2 Sumo

Se «The Autopsy of Jane Doe» (film fra 2016).

Denne skrekkfilmen er signifikant for alle som følger norsk filmbransje fordi det dreier seg om Hollywood-debuten til Andre Øvredal, regissøren bak den moderne klassikeren «Trolljegeren». Men den kan også anbefales alle som simpelthen er ute etter en intelligent og snikende, uhyggelig filmopplevelse.

Vi snakker om et mørkt kammerdrama om en far og en sønn – spilt av Brian Cox (gamlefar i «Succession») og Emile Hirsch (hovedpersonen i «Into the Wild») – som har obdusering av lik som yrke og pasjon.

En dag får de et kvinnelik på bordet, som er drept under mystiske omstendigheter. Idet de gyver løs på liket i forsøket på å finne ut hvem hun er og hvordan hun døde, oppdager de en rekke stadig mer bisarre ledetråder – som samlet åpner døra til fryktelige hemmeligheter. Filmen fikk i sin tid plass på den prestisjetunge filmfestivalen i Toronto, der den til alt overmål ble en snakkis og genererte lange køer foran visningene.

Fun fact, forresten: Liket i filmen er en ekte, levende skuespiller – ikke en dukke fra effektavdelinga. Skuespilleren ble valgt ut fordi hun var en erfaren yoga-utøver med mesterlig kontroll over pusten, og lå etter sigende så stille på obduksjonsbordet at alle på settet ble helt frika ut.

Vil du heller se…

Humor? Se «Klovn» (serie, 2005-18). Den danske serien er tilbake etter en åtte års pause (sett bort fra filmene). Nå med Aqua-Lene, Nils Ole Oftebro og Morten Ramm!

Oscar-belønnet film? Se «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Frances MacDormand og Woody Harrelson i glimrende sosialdrama fra amerikansk landsbygd.

Spioner? Se «The Little Drummer Girl» (miniserie fra 2018). Oppe og menger seg med «The Night Manager» og flere andre av de beste tv-adaptasjonene av John le Carrès romaner.