«Sandman»-skaper Neil Gaiman hadde vært flink. Han hadde skrevet et prima manus til serien «Dr. Who», og som seg hør og bør skulle han få pris. Og ikke hvilken som helst pris.

Hugo Awards er en av sci-fi- og fantasy-verdenens mest anerkjente prisutdelinger (den startet allerede i 1953), og er som en liten Oscar-utdeling å regne for sjangerfans. En god porsjon mennesker rundt om kring på planeten som ønsker å få med seg prisutdelingen, så Hugo Awards valgte å strømme hele sulamitten via livetjenesten Ustream.

En stund fungerte det strålende. «Game of Thrones»-serien fikk pris for å være «Game of Thrones», og forfatter George R.R Martin imponerte (antagelig, dette er ren spekulasjon) alle i salen med det majestetiske skjegget sitt (se video over). Men så sto Neil Gaiman på podiet og skulle si takk for prisen sin.

Og så gjorde han ikke det lenger. Gaiman var plutselig byttet ut med en tekst om «brudd på copyright».

Så fort alle hadde rukket å si «hæ?» beskriver nettstedet io9 en oppsamling av høflig fråde og behersket vrede rettet mot strømmetjenesten i sosiale medier. Folk verden over var uglade.

Hva hadde skjedd? Seerne la snart to og to sammen. Hugo hadde vist rettighetsbelagte klipp fra filmene og tv-seriene de kastet glans over. Men, dette var klipp de hadde mottatt fra filmene og tv-serienes produsenter, og fått full tillatelse til å bruke.

Hvem kunne være dumme nok til å ikke skjønne sånt? Roboter, selvsagt.

Ustream hadde nemlig lagt inn en robotfunksjon i strømmene sine som automatisk identifiserer kopibeskyttet materiale og stenger ned strømmen. Så Hugo-gjengen klagde på at fremtiden de skrev om var kommet litt for fort. Til ingen nytte, utdelingen kom aldri tilbake på lufta.

I en senere beklagelse sa Ustream-sjef Brad Hunstable:

– Dessverre klarte vi ikke å fjerne blokkeringen før sendingen slutta. Vi hadde mange misfornøyde seere, og det er jeg lei for.

Ustream har nå trykket inn pausenknappen på robotene for å rekalibrere dem til å operere litt smidigere. Så spørs det om det er nok til å unngå fremtidige flauser.

Som io9s Annalee Newitz skriver:

– I tilfelle det fortsatt er noen som tror at copyrightregler ikke kan stoppe talefriheten er den automatiske sensuren av Hugo Awards et godt motargument.

Forøvrig, i tilfelle noen lurer på hvem som vant, her er prislista klippet og limt inn rett fra Hugos nettsider:

BEST NOVEL

Among Others by Jo Walton (Tor)

BEST NOVELLA

“The Man Who Bridged the Mist” by Kij Johnson (Asimov’s, September/October 2011)

BEST NOVELETTE

“Six Months, Three Days” by Charlie Jane Anders (Tor.com)

BEST SHORT STORY

“The Paper Menagerie” by Ken Liu (The Magazine of Fantasy & Science Fiction, March/April 2011)

BEST RELATED WORK

The Encyclopedia of Science Fiction, Third Edition edited by John Clute, David Langford, Peter Nicholls, and Graham Sleight (Gollancz)

BEST GRAPHIC STORY

Digger by Ursula Vernon (Sofawolf Press)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, LONG FORM

Game of Thrones (Season 1) (HBO)

BEST DRAMATIC PRESENTATION, SHORT FORM

“The Doctor’s Wife” (Doctor Who) (BBC Wales)

BEST EDITOR, SHORT FORM

Sheila Williams

BEST EDITOR, LONG FORM

Betsy Wollheim

BEST PROFESSIONAL ARTIST

John Picacio

BEST SEMIPROZINE

Locus, edited by Liza Groen Trombi, Kirsten Gong-Wong, et al.

BEST FANZINE

SF Signal, edited by John DeNardo

BEST FAN WRITER

Jim C. Hines

BEST FAN ARTIST

Maurine Starkey

BEST FANCAST

SF Squeecast, Lynne M. Thomas, Seanan McGuire, Paul Cornell, Elizabeth Bear, and Catherynne M. Valente