Jeg kunne fortsatt denne saken med en lett overbærende ironisk tone, men det gidder jeg strengt tatt ikke.

Vi vet alle at Robert De Niro ikke bare er blitt litt halvslapp på rollevalgene de siste åra, men at disse rollene gjerne har en tendens til å ligne på hverandre.

Nå skal han spille en aldrende mafiaboss som er nødt til å leve livet på en mer «normal» måte under vitnebeskyttelse i Frankrike, i komedien «The Family» regissert av Luc Besson.

I «Analyze This» og «Analyze That» fikk De Niro god drahjelp fra mafiarollene i «Gudfaren»-filmene, «Goodfellas», «Casino», «Jackie Brown», «Ondt blod i Amerika» – for å nevne noen. Det gjør han ganske sikkert også i den kommende David O. Russell-thrilleren «Legacy of Secrecy», der han mest sannsynlig skal spille mafiabossen Carlos Marcello.

Greit nok, fyren kan det med truende mafiosoadferd, enten det er i komiske eller beinharde rammer. Så har man attpåtil alle rollene der han bare spiller truende uten å ha noe mafiatilknytning, for eksempel som sinna familieoverhode i «Meet the Fockers».

Noe skal jo De Niro holde på med.

Men: Det må være lov å si at hele konseptet med at en aldrende mafioso fra USA må reise utenlands under vitnebeskyttelse – med de forviklingene som der oppstår – kan minne bittelitt om vår egen «Lilyhammer»?