«Twilight»-etterlikningen «The Host» og Tom Cruise-filmen «Oblivion» foregår begge i etterdønningene av en utenomjordisk invasjon.

Skapninger fra andre galakser har utallige ganger forsøkt å erobre vår planet. Hvilke har hatt størst framgang?

      5. Blekksprutmonstrene i «Independence day»

Roland Emmerichs blockbuster er selve symbolet på fjærlett popcornunderholdning. Men til tross for den litt teite stemningen – og temmelige barnevennlige masseødeleggelsesscener – er filmens romvesener er ingen snille ET-figurer, men brutale, blekksprutliknende vidundre.

«Hva vil dere at vi skal gjøre?», spør Bill Pullmans president når han prøver å megle. «Dø! Dø!», hveser en av besøkerne. Vesenene raserer store byer og er på vei til å stjele våre naturressurser når deres avanserte teknologi stoppes av Jeff Goldblums Macintosh Powerbook 5300 (med 8MB ramminne).

      4. General Zod i «Superman II»

De er bare tre, men legger hele planeten under seg. General Zod og hans håndlangere Ursa og Non – alle kledd i svarte lakkuniformer – rømmer fra romfengselet sitt, der de er plassert av Supermanns far, og angriper jorda.

I Det hvite hus tvinger de presidenten til å holde en tale der han, på alle lands vegne, overlater makten til den fascistiske trioen. «Oh God», jamrer presidenten. «Zod», retter den onde generalen.

     3. De besøkende i «V»

Gjennom å tilby hypermoderne teknikk i bytte mot mineraler og metaller lykkes de utenomjordiske vesenene å vinne vår tillit i den klassiske tv-serien. Men bak de menneskelige maskene skjuler det seg fryktelige reptiler.

Besøkerne har til hensikt å stjele vannet vårt og spise oss opp. «V» ble en latterlig serie fra og med sesong to, men de første avsnittene spiller effektfullt på nazismen. Reptilenes logoype minner om hakekorset.

De starter en Hitler Jugend-liknende ungdomsforening og skjønner, til forskjell fra de fleste jordboere, at propaganda er viktigere enn våpen.

     2. Overklasseromvesenene i «They Live»

Hvorfor er overklassemennesker så snobbete og ekle? Fordi de er romvesener, påstår John Carpenter i denne like politiske som oppfinnsomme scifi-thrilleren.

Gjennom å hypnotisere jordens befolkning med en stråle – som hjernevasker oss til å bli lydige konsumenter, samtidig som den skjuler deres utenomjordisk groteske utseende – har besøkerne blitt bourgeois.

En lassis avslører avslører konspirasjonen når han finner et par solbriller som blokkerer strålen og får ham til å innse sannheten.

      1. Kloningene i «Invasion of the Body Snatchers»

Parasitter fra det ytre rom konstruerer blekrosa blomster som føder fram eksakte kopier av mennesker. Snart er hele befolkningen erstattet av følelseskalde kloninger.

Originalversjonen av «Invasion of the Body Snatchers» fra 1956 var en effektiv allegori over kommunistskrekken. Men remaken fra 1978 er overlegen med slimete spesialeffekter, blodisende atmosfære og Donald Sutherland i hovedrollen.

Menneskeheten utraderes før noen skjønner hva som har hendt.

Og hvilke romvesener trenger et lynkurs i militærstrategi?

      5. Romsneglen i «The Hidden»

Intergalaktisk snegle tar seg inn i menneskekropper og styrer dem. Tingesten ville trolig oppnådd utenomjordisk suksess om den ikke hadde en svakhet for heavy metal og sportsbiler.

Sneglen stjeler, slåss og er helt ute, og dermed blir det enkelt for Kyle McLachlans FBI-agent å spore den opp.

Om man ser bort fra det inkompetente romvesenet er «The Hidden» en helt okei film. Legg også merke til den fine Sisters of Mercy-plakaten i denne scenen.

     4. Kjempeapen i «Rymdinvasion i Lappland»

Å være en snegle som tar seg inn i menneskekropper er i hvert fall en bedre taktikk enn å være en tre meter høy ape som blir oppildnet av samer.

     3. Rekeskapningene i «District 9»

Om du skal erobre jorda er det en god idé å ha med deg et romskip med full tank. Ellers risikerer du og dine rekeliknende kompiser å plasseres i en flyktningleir i Johannesburg der dere utsettes for apartheid.

      2. De besøkende i «Signs»

Om du skal erobre jorda, hvis overflate består av 71 prosent hav, er det også lurt om du ikke er allergisk mot vann.

     1. Mac i «Mac and Me»

Om du skal erobre jorda, med verdigheten i behold, bør du heller ikke kle deg i teddybjørndrakt og danse til cheesy åttitallspop på McDonald’s. Med mindre planen din er å utrydde menneskeheten ved å være den mest latterlige ET-kopien noensinne.