Nå i helgen kom den medisinske rapporten etter dødsfallet til Philip Seymour Hoffman (bildet). Den 46 år gamle skuespilleren, som vi i redaksjonen beundret dypt, gikk bort for en måned siden.

Rettsmedisineren stadfester at Hoffman døde av en blanding narkotiske stoffer, deriblant heroin, kokain, benzodiazepin og amfetamin. Det slås samtidig fast at det var en ulykke, skriver CNN.

Tragedien gir en uhyggelig relevans til et kunstverk gatekunstneren Plastic Jesus reiste i Los Angeles i helgen. Det er en forvokst Oscar-statuett på 2,5 meter, som har et stramt belte rundt venstre overarm og er i ferd med å sette en sprøyte heroin.

På pidestallen er det inngravert «Hollywood’s Best Kept Secret» (Hollywoods best bevarte hemmelighet). Se bilder her.

– Fra Marilyn Monroe til John Belushi, Heath Ledger og nå Philip Seymour Hoffman, er det bare ved et tragisk dødsfall som involverer en høyprofilert kjendis at dette problemet kommer ut i nyhetene. Men det er nesten ukentlig at noen i filmindustrien dør av rusmisbruk.

Det uttalte kunstneren overfor NY Daily News (artikkelen fortsetter under bildene).

monroe

heath_ledger

– Når du bor i Hollywood og jobber i industrien, så ser du hvor utbredt det er å bruke stoff. Rusmiljøet påvirker gryende skuespillere så vel som lyd- og lysgutta og agenter og managere. Men det er bare når det angår en stjerne som Philip Seymour Hoffman eller Whitney Houston at det når ut i media, sier han.

Statuen ble reist like ved Dolby Theatre, der kjendisene samles til kveldens Oscar-galla. Etter sigende er den allerede fjernet.

Stedet og timingen er åpenbart ikke tilfeldig.

– Mange i Hollywood er nærmest stolte når de forteller at de er edru, etter å ha bekjempet alkoholmisbruk. Men tungt rusmisbruk er fortsatt så stigmatisert at mange ikke oppsøker hjelp eller innrømmer at de har et problem før det er for sent, sier kunstneren.

Rus og doping er noe han har opplevt på nært hold.

– Fetteren min og kona hans døde begge som følge av herionavhengighet. Begge var faktisk på vei ut av det, de møttes på rehab og giftet seg. Men så sprakk en av dem, og den andre fulgte etter.

Plastic Jesus er kjent blant annet for grafittien av Lance Armstrong i gul ledertrøye som får pumpet inn doping intravenøst. Ettersom kunsten hans er på kant med loven, holder han sin identitet skjult.