I takt med det stadig sviktende dvd-salget, har også støtten til landets filmfestivaler og cinemateket sunket – denne støtten er nemlig blitt finansiert av videogramavgiften på solgte dvd-er, via organisasjonen Film & Kino.

Med manglende finansieringsalternativer sto en rekke festivaler og cinemateker i en reell nedleggelsesfare, noe som naturlig nok har skapt en krass debatt om finansieringsmodellen og den fremtid.

Frem til et nytt og mer bærekraftig eksistensgrunnlag for cinematekene og festivalene er på plass, har regjeringen nå foreslått en redningspakke i form av en bevilgning på 11,2 millioner kroner over neste års statsbudsjett.

7,5 millioner av disse skal ifølge BT gå til filmfestivaler, mens 3,7 millioner skal gå til cinematekene utenfor Oslo. Midlene kommer i tillegg til Film & Kinos bevilgning på 7,2 millioner kroner til filmfestivaler i 2014.

– DVD-salget har sviktet så totalt at det eneste fornuftige er å få finansieringen av festivalene og cinematekene inn i statsbudsjettet. Jeg er veldig glad for at departementet har innsett at både filmfestivaler og cinematek er blitt stemoderlig behandlet og foretar seg noe for å rette det opp, sier festvialsjef Tor Fosse i Bergen Internasjonale Filmfestival – som nå kan være sikret videre drift – til BT.

Fosse frykter ikke at et eventuelt regjeringsskifte vil endre på avgjørelsen, ettersom Olemic Thommesen i Høyre tidligere har «sagt at filmfestivalene burde ha fått ti millioner».

Daglig leder Ole Petter Bakken ved Cinemateket i Bergen kaller pengene «en livbøye».

– Uten statlig støtte for 2014 hadde vi måttet kastet inn håndkleet.

Bakken krysser nå fingrene for en mer stabil drift i årene som kommer:

– Jeg håper at det innen 2015 er lagt rammebetingelser for hvordan vi skal drive i Norge. I dag finnes det verken en statlig strategi eller helhetlig politikk for hvordan man tenker å bevare og formidle filmhistorien for fremtiden, sier han til BT.

Ifølge Jette Christensen i Arbeiderpartiet vil tiden fremover handle om å finne mer stabile og langsiktige løsninger for cinemateker og filmfestivaler. Om en av løsningene blir å flytte avgiften fra dvd-salget til filmleie over nett, kan det på sin side by på nye problemer.