Debatten rundt Kathryn Bigelows «Zero Dark Thirty» har vært høylytt og intens. Og den samme debatten kommer helt sikkert til Norge i forbindelse med norgespremieren 8. februar.

For å oppsummere kort for deg: De første 45 minuttene inneholder ganske fæle torturscener (eller «enhanced interrogation techniques», som det kalles i mer nøytraliserende ordelag), noe som har falt endel på venstresiden tungt for brystet – fordi tortur bare er jævlig, og fordi ingen noensinne kan få verdifull informasjon ut av det.

Mens høyresiden mener torturen gir et for negativt og feilaktig bilde av en praksis som først og fremst ble mye brukt under republikansk styre.

Det amerikanske senatet har på sin side anklaget CIA for å ha løyet til Bigelow og manusforfatter Mark Boal om hvilken informasjon de fikk gjennom tortur av politiske fanger. Gjennom slike overdrivelser skulle organisasjonen framstå som mer effektiv i «Zero Dark Thirty». Men tro meg, enhver som mener filmen gir et glansbilde av CIA har neppe sett den.

Natt til onsdag norsk tid var Bigelow gjest hos Stephen Colbert, og mange forventet sikkert at intervjuet kom til å bli en vanlig bordtennismatch av punchlines – som de ofte er hos tullenyhetsankeret.

I stedet viste Colbert igjen at det ofte er journalister uten spesiell filmbakgrunn som ofte gjør de beste lanseringsintervjuene. Bigelow er i hvert fall mer åpenhjertig og svarer mer interessant enn vi tidligere har hørt henne blant annet på BBC og CNN.

Se hele intervjuet her: