Nei, du har ikke blitt redirected til The Onion. Saken er at John Carney, irsk regissør av sjarmerende indiefilmer som skjøt gullfuglen i 2007 med «Once», har forbrutt seg mot regelen om aldri å snakke annet enn godord om rike, berømte skuespillere.

Det skjedde i et intervju med The Independent i forbindelse med hans nye film «Sing Street», der regissøren kom i skade for å plumpe ut med mild kritikk av Keira Knightleys innsats i hans forrige film, «Begin Again», eller «Forelsket i New York», som var den norske tittelen.

Med forbehold (etterhvert) om at han ikke vil kaste dritt på noen og på spørsmål om det å lage film i Irland (i motsetning til mer glamorøse lokasjoner) nevner Carney at Knightleys tendens til å omgi seg med et stort følge gjorde det vanskelig å få jobben gjort, at det var vanskelig for henne som ikke-musiker å spille en singer/songwriter med troverdighet, samt at hun gjør det motsatte av det en skuespiller etter hans mening bør gjøre, nemlig å «gjemme hvem hun er» snarere enn å åpne seg opp foran kamera.

Og, OK, det er forholdsvis ramsalt: Han sier også at det han lærte av å lage «Begin Again» var å «aldri jobbe med supermodeller igjen».

John Carney. (Foto: SF Norge)
John Carney. (Foto: SF Norge)

Konsekvensen var uansett den forutsigbare: En Roar Uthaug-dimensjonert bølge av sjokk, vantro og sympatierklæringer til skuespilleren fra andre filmskapere og skuespillere. Ifølge dem er den to ganger Oscar-nominerte Knightley aldri noe annet enn en behagelig parfymert morfinrus på svevende marshmallowskyer å jobbe med.

Dette har åpenbart voldet Carney en hel del hodebry, for siste omdreining er nå en lang og nærmest tåredryppende beklagelse, mea-culpa og bønn om tilgivelse fra iren, som understreker at han føler seg som en idiot:

Hvis embedden over ikke funker, skriver Carney rett ut at hans sitater var «ondskapsfulle, slemme og sårende», han skammer seg og «prøver å ta inn over seg» hva denne oppførselen sier om ham selv, han «endte med å ramme andre» i sitt forsøk på å se svakheter ved sitt eget arbeid og at det var «arrogant og respektløst«, OG til slutt at Keira Knightley er selvsagt ikke noe annet enn profesjonell og dedikert. Puh!

Han kan jo trøste seg med at kolleger har overlevd å levere betraktelig mer surmaget kritikk av tidligere samarbeidspartnere. Michael Bay har skapt overskrifter for ufine kommentarer om kroppen til «Pearl Harbour»-skuespilleren Kate Beckinsale og har tidligere vært i ordkrig med «Transformers»-stjerna Megan Fox.

Lars von Triers kommentar om at å jobbe med Bjørk«Dancer in the Dark» var som å forhandle med terrorister og Val Kilmers stempel som «barnslig» renner oss også i hu.