• Oppdatering: «Warrior»-regissør Gavin O’Connor har nå tatt over prosjektet, og produksjonen blir gjenopptatt med minimale forsinkelser.

Om det noen gang i framtida kommer til å skrives en (e-)bok om amerikansk filmindustri på 2010-tallet, regner vi med at denne nyheten kommer til å bli viet et eget lite kapittel.

Mandag skulle innspillingen av westernfilmen «Jane Got a Gun» startet opp i Santa Fe, New Mexico. Filmen er et høyprofilert prosjekt – manuset har vært i sirkulasjon i Hollywood lenge, produsentene har samlet sammen en strålende cast (Natalie Portman, Jude Law, Joel Edgerton etc.), og selve rosinen i pølsa var regissør Lynne Ramsay. Som har en høy stjerne blant cineaster etter filmer som «Morvern Callar», «Ratcatcher» og fjorårets «Vi må snakke om Kevin».

Problemet: Da første scene skulle spilles inn var ikke skotske Lynne Ramsay å se. Borte vekk.

Nå har hun droppet ut av prosjektet, skriver Deadline.

Produsent Scott Steindorff legger ikke akkurat skjul på at det ligger en konflikt bak Ramsays forsvinningsnummer.

– Jeg har investert mange millioner dollar, vi er klare til å skyte filmen, og har strålende manus, stab og skuespillere. Jeg er sjokkert og skuffet over at noen kan gjøre dette mot 150 stabsfolk som har lagt ned så mye tid, energi og lojalitet i dette prosjektet. Det er sinnssvakt at noen kan gjøre noe slikt mot andre, sier han til Deadline, og legger til at de nå jobber på spreng for å få inn en ny regissør.

Det blir spennende å følge denne sagaen videre, men at noe var galt kunne man få indikasjoner på allerede i forrige uke – da Michael Fassbender trakk seg fra sin rolle. Fassbender skyldte på at innspillingen krasjet med «X-Men: Days Of Future Past», men den skal visstnok ikke spilles inn før om flere uker.

Såvidt jeg kan se har ingen lykkes i å få noen kommentar fra Lynne Ramsay ennå. The Huffington Post fikk tak i skottens advokat, bare for å finne ut at hun heter Jessica Steindorff og er Scott Steindorff sin datter (!).

– I denne byen kommer familie først, sier Jessica Steindorff, og legger til at hun ikke lenger representerer Ramsay.

For en suppe.

«Jane Got A Gun» handler om å en kvinne som oppsøker en gammel elsker, i håp om å få hjelp til å forsvare gården mot en bande som nettopp har skutt og såret ektemannen. Manuset er skrevet av Brian Duffield.

Hva som skjer videre er usikkert, og en slik konflikt er jo potensielt ganske skadelig for Ramsays omdømme.

Men vi kan jo håpe at dette betyr at det blir fortgang i scifi-versjonen av «Moby Dick», som hun også har under utvikling.