Det dukker stadig opp spennende tv-serier, og 2013 vil trolig gjenstå som året da VOD- og kabelkanalene for alvor begynte å overgå kinoutbudet.

Sjansene er imidlertid store for at du ikke engang har hørt om en av årets sterkeste serier: «Rectify». Vi hører mye om tv-produksjonene til Netflix og kabelkanaler som HBO, FX og Showtime. Sundance Channel, derimot, hører vi fint lite om. En forlengelse av Robert Redfords filmfestival i Sundance, som har holdt det gående på amerikanske skjermer siden 1996. De har for det meste vist indie-filmer, dokumentarer og reality-serier, men nå har de også dyppet stortåen i tv-serie-produksjon.

Sundance Channel var en av produsentene bak krimdramaet «Top of the Lake», en BBC-miniserie skapt av regissør Jane Campion. Men «Rectify» er deres første egensatsning. Et ambisiøst tv-drama fortalt i seks innledende episoder, som på mange måter føles som en lang indie-film.

«Rectify» holder filmformat hele veien: med skuespillerprestasjoner som kunne fortjent Oscar-nominasjoner, og et helt førsteklasses filmfoto – men på seks timer er det mer alburom til et varsomt tempo og psykologisk dybde.

Daniel Holden (Aden Young) har sittet inne i nitten år, i påvente av en dødsdømt for voldtekt og drap på kjæresten Hannah. Han var bare en tenåring under arrestasjonen, og har levd mesteparten av livet innelåst i et lite rom uten vinduer.

I fraværet av håp har Daniel utviklet en veldig zen attityde til tilværelsen i fangenskap, og har forsonet seg med tanken på å bli drept av myndighetene. Han har funnet friheten ved å konstant lese bøker, og i sine filosofiske samtaler med den dødsdømte medfangen Kerwin (Johnny Ray Gill).

Men så blir Daniel plutselig sluppet fri, på grunn av nye DNA-beviser som slår fast at sæden som ble funnet i offeret ikke tilhørte ham. Løslatelsen skaper en mediestorm i småbyen Paulie i Georgia, og familien har blandede følelser over å se ham ute i frihet igjen.

Søsteren Amantha (Abigail Turner) er den store ildsjelen, som utrøttelig har kjempet for hans frigivelse sammen med advokaten Jon Stern (Luke Kirby). Men det er åpent spørsmål om Daniel egentlig har det bedre utenfor murene, i en truende verden han hverken kjenner eller er en del av.

Moren Janet (J. Smith Cameron) bryter sammen i gråt under gjensynet med sønnen, og inviterer ham tilbake til barndomshjemmet. Men hun holder samtidig er merkelig distanse til sønnen, og går rundt i en distrahert døs. Kanskje hun innerst inne er overbevist om at sønnen er skyldig. Enken Janet har for lengst giftet seg igjen, men den sympatiske Ted (Bruce McKinnon). Sammen har de den tenårige sønnen Jared (Jake Austin Walker), som aldri har sett halvbroren Daniel – men likevel møter ham med åpne armer.

Folkesjelen i småbysamfunnet Paulie er langt fra like imøtekommende og murrer misfornøyd. Mange er overbeviste om at Daniel begikk det grusomme sexdrapet, og har sluppet fri på grunn av en teknisk glipp. Enkelte er fast bestemt på å se Daniel straffet, til enhver pris. Særlig sheriffen Daggett (J.D. Evermore) og senatoren Roland Faulks (Michael O’Neill), som la mye prestisje i å få Daniel dømt – og de gikk ikke av veien for å trikse litt med bevisene for å få saken avsluttet. Faulks akter å dra Daniel tilbake i fengsel, med alle midlene han har til rådighet.

Drapet kan ha vært en gruppevoldtekt som endte i mord, eller noe enda mer komplisert. Etter å ha sett disse seks episodene er det sannelig ikke så godt å si om Daniel virkelig var skyldig. Han er en gåtefull, fåmælt mann som er vanskelig å lese, og som mentalt sett fortsatt befinner seg innelåst. Daniel er utilpass, i utakt og beveger seg som i en tett tåke. Han kunne aldri forestille seg et liv utenfor fengselet, og frifinnelsen er et nesten like stort sjokk som dødsdommen.

I en søken etter et fast holdepunkt får Daniel stadig nærere kontakt med svigerinnen Tawney (stjerneskuddet Abigail Spencer). En gladkristen, rørende naiv sjel som er gift med den sleske bildekkselgeren Ted Jr. (Clayne Crawford). Daniel har ikke vært nær en kvinne siden tenårene, da kjæresten hans ble brutalt myrdet – og han klarer ikke helt å fange opp Tawneys signaler. Hun ønsker bare å frelse sjelen hans til kristendommen, mens Daniel har litt andre behov.

Den smålige stebroren Ted Jr. velger til enhver tid å tro det verste om Daniel, og utvikler seg til å bli en av historiens «bad guys» – men «Rectify» er en kompleks serie skildret i grånyanser, som sjeldent går de veiene vi forventer.

Selv som ivrig ateist føles det forfriskende å se en kristen figur som ikke er drevet av smålige fordommer, men av et oppriktig ønske om å hjelpe. Og konservative rødstatere som ikke er redusert til stereotypiske rødnakker, men har et rikt indre sjelsliv og komplekse personligheter.

«Rectify» er skapt, sjefsprodusert og skrevet av Ray McKinnon, en kar som tilbake i 2001 vant en Oscar for kortfilmen «The Accountant». McKinnon er bedre kjent som karakterskuespiller: Han spilte predikanten Smith i «Deadwood», og var en gjenganger i «Sons of Anarchy».

Kona hans var skuespilleren Lisa Blount, som døde under mystiske omstendigheter i 2010, så han er en fyr som har opplevd sine tragedier. McKinnon startet forarbeidet med «Rectify» før kona døde, og tilbake i 2008 var det planer om at serien skulle produseres av kabelkanalen AMC (kjent for bl.a. «Mad Men», «Breaking Bad» og «The Walking Dead»). Da med «Justified»-kjenningen Walton Goggins i hovedrollen som Daniel.

Kunne også ha blitt bra, men «Rectify» er muligens for lavmælt, saktmodig og karakterdrevet til å passe inn selv i dette selskapet – og er mye mer velegnet til Sundance Channel, der serien kan fungere som en retningslinje for kanalens fremtidige produksjoner. Kritikerne i USA har i alle fall vært overbegeistret. Flere har kåret «Rectify» til årets desidert beste serie, og enkelte hevder at dette er en «game changer» på nivå med «Mad Men» og «Breaking Bad». Produsentene av sistnevnte står også bak «Rectify».

Det er i alle fall ingen andre tv-serier der ute som likner på «Rectify», som er nok et eksempel på at tv-mediet gir oss langt mer spennende historiefortellinger enn filmmediet for tiden. Gripende greier. Serien har dessuten så bra skuespillerprestasjoner som du kan se på tv, og de fleste er forholdsvis ferske fjes. Dette bør bli det definitive gjennombruddet for mange av dem. Australske Aden Young imponerer i en veldig krevende hovedrolle, men han er bare en i et stort ensemble med førsteklasses karakterskuespillere.

Abigail Spencer er oppsiktsvekkende som Daniels søster Amantha. Jeg har sett Spencer tidligere i bl.a. «Mad Men» og parodiserien «Burning Love» – men da som naive skjønnheter. I «Rectify» er hun en mye mer jordnær, viljesterk dame, som er totalt kompromissløs i sin dedikasjon til broren. Og som begynner å drapstrusler etter at han slipper ut. Hun har også et forhold til Daniels advokat Stern, noe som kompliserer alt litt.

Serieskaperen Ray McKinnon uttalte i forbindelse med premieren på «Rectify» at: «Jeg føler at vi mange ganger er mer opptatt av orden enn rettferdighet, eller illusjonen av orden – og det var en av de tingene som gjorde meg fascinert av denne historien. Men vi ønsker også å få ting rammet inn. Som mennesker ønsker vi «closure», avslutning. I historiefortellingene våre ønsker vi også en avslutning, og jeg er ikke så sikker på om jeg ønsker å følge de konvensjonene».

Så de seks innledende episodene av «Rectify» stiller flere spørsmål enn de gir oss svar – og alt ender med en meningsløs tragedie som er skikkelig hjerteskjærende.

Noe som hadde vært en smule frustrerende hvis dette var punktum for serien, men heldigvis ikke. Til tross for lave seertall er Sundance Channel så fornøyde med «Rectify» at de har gitt grønt lys til sesong to – som er utvidet til ti episoder, med premiere neste år. Det er et åpent spørsmål hvorvidt vi får svaret på om Daniel Holden virkelig myrdet ungdomskjæresten sin, eller om han er en uskyldig mann som har gått gjennom et helvete for andres synder.

Vi har fått vage hint om at saken er langt mer kompleks, og involverer en flere av byens samfunnsstøtter. Og med tanke på at en av dem begikk selvmord i pilotepisoden, er det godt mulig at svarene døde med ham.

Hvilke veier sesong to enn velger å gå, skal det bli spennende å følge disse karakterene videre. Det skal bli like spennende å se om «Rectify» åpner dørene for enda flere serier i indie-stil, som er drevet av unike visjoner fremfor et ønske om å nå flest mulig seere.

«Rectify» er såvidt vi kjenner til ikke kjøpt inn til noen norske tv-kanaler (si fra om vi tar feil!), men kan sees på amerikanske iTunes.

Oppdatering 26.02.15: Serien er nå kjøpt inn til Viaplay Crime, der den skal vises onsdag 2. april klokka 22.00.