De byttet regissør underveis og var så misfornøyd at de vraket store deler av filmen og skjøt den på nytt – helt ferske opplysninger i Wall Street Journal tyder på at det dreier seg om så mye som 70 prosent.

Likevel er det et par ting som tyder på at Disney har trua på «Solo», årets frittstående Star Wars-film. Blant annet tar de sjansen på å vise den tidlig, både for det kresne publikummet på filmfestivalen i Cannes og for utvalgte heldiggriser i Hollywood, som så den i går.

Det kommer ingen skikkelige filmanmeldelser før neste uke, men de første reaksjonene på Twitter tyder på at selskapet har grunn til det (selv om en tar høyde for at tvitrerne er mer enn vennlig innstilt til filmen de har fått se før alle andre).

Gjengs oppfatning er at «Solo» bruker litt tid på å finne flyten, men ender som en morsom og original kupp-film. Og at Donald Glover – som spiller Lando Calrissian og for tida også er aktuell med ny sesong av «Atlanta» og den virale musikkvideoen til sitt rapper-alter ego Childish Gambino – er svært god.

Ifølge filmredaktør Kate Erbland i Indiewire tar det litt tid før Alden Ehrenreich i hovedrollen som en ung Han Solo får skrudd på nok sjarm til at du glemmer at han ikke er Harrison Ford. Men så snart det skjer er filmen på vingene, mener hun:

Mike Ryan, skribent i Uproxx, mener også at man må ha litt tålmodighet i kinosalen, men at så snart filmen kommer skikkelig i gang leverer den masse moro. Ryan hevder også at filmen avslører at den er tenkt som første i en serie.

Steven Weintraub i Collider hyller actionsekvensene:

Og her er en tilbakemelding som gleder oss spesielt – nemlig at filmen minimerer bruken av datagrafikk, etablerer en «skitten» tone og at de nedslitte omgivelsene som preger de første Star Wars-filmene er realisert på en vellykket måte. Eller the usedest universe that ever universed, som er en annen måte å si det på:

Flere tweets egnet til å bygge opp forventingene:

https://twitter.com/ajhan/status/994802101531312133

Filmen har norsk premiere onsdag 23. mai. I mellomtida kan du bli med Glover på en runde i Millennium Falcon:

…eller lese vårt intervju med finske Joonas Suotamo, som spiller Chewie: