NRK TV

Se «22. juli» (serie, 2020).

Verdig. Skånsom. Og ekstremt sterk fiksjonsserie fra Pål Sletaune og Sara Johnsen satt til 22. juli 2011, dagene før og året etter.

De forrige filmene om dette forjævlige temaet var imponerende på hvert sitt vis, men for å være ærlig klarte verken Erik Poppe eller Paul Greengrass helt å overbevise meg om hvorfor vi skal dramatisere dette stoffet nå.

Serien føles langt mer formålsfull, med sitt fokus på politi, presse og helsevesen, dette apparatet som må rykke inn og holde bæresøylene oppe når hele samfunnet synes å rakne.

Uten å levere enkle svar på komplekse dilemmaer illustrerer den hvilke farer de forskjellige institusjonene står overfor, fra tellekant-fokus til berøringsangst, og hvor viktig det er at de ikke kompromitteres.

Serien er grusom og vond, selvsagt – til tross for at de knapt viser gjerningsmannen eller selve handlingene (konsekvensene av dem, derimot, slipper du ikke unna). Proceed with caution. Men proceed.

Vil du heller se…

Godlynt harselas? Se «Search Party» (serie, 2016). Døgenikter av noen unge voksne setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de ikke har noenting med.

En fårete komedie? Se «Shaun the Sheep Movie» (animasjonsfilm fra 2015). En fest av en fortelling for alle små, men enda morsommere (faktisk!) for oss som er gamle nok til å ta inn over oss detaljrikdommen.

Drama fra Den andre verdenskrig? Se «World on Fire» (serie, 2019). BBC-serie som dropper storpolitikk og artilleriregn til fordel for hverdagsmennesker og deres prøvelser.

TV 2 Sumo

Se «Heksejakt» (serie fra 2020).

Savner du å bivåne helråtten moral boltre seg i eksklusive omgivelser etter at «Exit» rundet av i høst, kommer TV 2 til unnsetning med denne Ingrid Bolsø Berdal-serien.

Hun er varsler i et advokatfirma som heltemodig nok forsøker å nøste opp i åpenbare finans-skurkerier, men møter en vegg av motstand fra både uredelige kolleger og noen av landets fremste samfunnstopper.

Kudos til serieskaperne for å ta tak i et tema som selvsagt er heftig dramatisert, men likevel springer ut av altfor virkelige historier om varslere.

En del av plottvendingene krever kanskje litt suspension of disbelief, som det heter – men belønninga er avhengighetsskapende underholdning.

Vil du heller se…

Action på svensk? Se «Hamilton» (serie fra 2020). Oppdatert versjon av Jan Guillos romanhelt, der Jakob Oftebro får briljere i hovedrollen.

Oppvekstdrama? Se «Lady Bird» (film fra 2017). Råsterk grinefilm om tenåringsoppgjør, sosial nød og tilhørighet.

Grim krim? Se «The Missing» (serie, 2014-19). Ny sesong av den britiske krimserien om den franske detektiven Julien Baptiste.

Viaplay

Se «Green Book» (film fra 2018).

Nå har du muligheten til å se for-fjorårets beste film på Viaplay – og du behøver ikke ta mitt ord for det, for dette var selveste Oscar-akademiet enige med meg om.

Filmen utspiller seg på 60-tallet, da deler av USA som kjent ikke var helt woke når det gjelder menneskeverd og sånn.

Det fikk blant annet musikere fra det mer progressive nord-USA merke når de dro på turnè i sørstatene. De dro nytte av «the green book», en helt ekte reiseguide som rangerte spisesteder og hoteller etter hvor vennlige de var mot mørkhudede.

Sånn som pianisten Don Shirley (Mahersala Ali), som i denne filmen biles mellom konsertsteder av en hardbarket nattklubbvakt (spilt av Viggo Mortensen, Oscar-nominert for rollen).

De to utvikler et uvanlig, men varmt vennskap, og det er en fryd å være med dem på tur.

Vil du heller se…

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Serie basert på den legendariske 80-tallsfilmen skrur klaustrofobien på maks.

Hardkokt, urban krim? Se «Bosch» (serie, 2014-17). Ny sesong med Michael Connellys romanhelt fra Los Angeles.

Norsk snakkis? Se «Mordene i Kongo» (film fra 2018). Intens, spennende dramatisering av en av tiårets største norske nyhetssaker.

Netflix

Se «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017).

Grekeren Yorgos Lanthimos har abonnement på denne spalten. Nei, nei, ikke i den forstand at han bryr seg med å få norskspråklige streamingtips i innboksen. Men i den forstand at filmene hans alltid anbefales når de dukker opp på en av tjenestene.

Det er fordi Lanthimos rett og slett er en av de rareste, kuleste og fineste filmskaperne fra vår del av verden.

I forhold til flere av hans andre filmer («The Favourite», «The Lobster») utpreger «The Killing…» seg ved å være mindre morsom og mye, mye, mye mer skummel.

Colin Farrell spiller en mann med smakfullt innredet hjem, vakre små barn og Nicole Kidman som kone. Så langt alt vel, men under den litt for perfekte overflaten aner vi at ikke alt er som det skal.

Og snart stilles han overfor et grusomt dilemma.

Vil du heller se…

Humordrama? Se «Charlie Wilson’s War» (film fra 2007). Om CIAs bestrebelser for å bevæpne islamistiske geriljakrigere i Afghanistan på åttitallet, i deres kamp mot sovjetiske invasjonsstyrker.

«Voksen», animert humor? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie, 2013-19). Fjerde sesong ute nå.

En underfundig film? Se «The Two Popes» (film, 2019). Humoristisk kammerspill mellom pave Benedict og mannen som skulle etterfølge ham i Den hellige stol.

HBO Nordic

Se «His Dark Materials» (serie, 2019).

Vi står ved anbefalingen vi ga denne ungdomsvennlige fantasyserien etter første episode, selv om resten av sesongen viste seg å være av det ujevne slaget.

Etter en sterk sesongavslutning, spekket med både dramatikk og eksistensielle grublerier målgruppa ikke er bortskjemt med, fortjener den ytterligere framsnakking.

For de uinnvidde er «His Dark Materials» HBO/BBC-filmatiseringen av Philip Pullmans roman-trilogi ved samme navn. Den kombinerer hekser, pansrede isbjørner og allusjoner til teologi-historien godt nok til å ha blitt belønnet med en enorm leserskare.

Den har en fantastisk casting og en art direction som er en nytelse å ta inn, selv om det er gjort noen merkelige valg i «oversettelsen» fra bok til serie.

Ingen grunn til å ligge unna denne selv om du føler deg for «voksen» for young adult-segmentet, altså.

Vil du heller se…

Klassisk 90-tallsfilm? Se «Léon: The Professional» (film fra 1994). Rørende og mørkt om leiemorderen som får ansvar for en kjederøykende tenåringsjente.

Morsom midtlivskrise? Se «Mrs. Fletcher» (miniserie, 2019). Kathryn Hahn briljerer i serie om midtlivskrise, barneoppdragelse og sex, med mer enn et hint av bitterhet i ettersmaken. 

Middelaldersk action? Se «Vikings» (serie 2013-19). Kattegat har fått en ny konge, og i øst truer en skurkeprins med karisma. Siste sesong!