Etter den sedvanlige midtsesongpausen vender «The Walking Dead» tilbake på norske tv-skjermer førstkommende mandag.

Forventningene til fortsettelsen er store, kanskje mest fordi så mange av oss med en klump i halsen lurer på hva som egentlig skjedde i de sørgelig kaotiske sluttminuttene av forrige episode.

Vi har sett den nye episoden, «After» (kommer på norsk tv i morgen), og skal forsøke å gi deg noen svar på hva du har i vente – forsøksvis uten å spoile for mye av den konkrete handlingen (men regn med at vi nevner hva som har skjedd i serien fram til dette – du er herved spoileradvart).

 

Store etterdønninger

Som episodetittelen antyder, blir vi her presentert for etterdønningene etter det tragiske Guvernør-angrepet på fengslet.

Det de fleste av oss nok lurer aller mest på, er hva som egentlig skjedde med «Little Asskicker», baby Judith. Sist vi så spor av babyen, bokstavlig talt, var det i form av noen blodflekker i et tomt barnesete.

Hvem har tatt henne? Er blodet hennes? Er zombier egentlig i stand til å få opp setebeltet i et babysete? Jeg skal ikke avsløre om vi får vite noe om babyens skjebne eller ei, men det kan trygt slås fast at usikkerheten påvirker Rick og Carl i stor grad.

 

Et far-sønn-forhold i endring

Det at Carl begynner å bli større og mer moden, samtidig som Rick en god stund ikke helt har vært ved sine fulle fem, åpner for en interessant utvikling.

Både dem imellom, og for historien generelt: Når Carl ikke lenger føler at Rick kan leve opp til rollen som både far og leder, er det ikke gitt at han vil henge i beina på ham i fortsettelsen.

I en fin scene får vi se Carl undersøke et forlatt hus, der han kommer inn på et gutterom som inneholder alt det en tenåringsgutt i en en normal livssituasjon ville siklet etter: En diger tv og hauger av filmer og spill. Carl stopper opp, drømmer seg et sekund bort i et lite smil – før han igjen blir alvorlig og napper ut HDMI-kabelen. Den kan komme godt med når inngangsdøra skal sikres for zombier.

 

Rakner det for alvor nå?

Er det en ting vi etterhvert er blitt vant til i «The Walking Dead», er det at ingen av rollefigurene er trygge. De siste som måtte bøte med livet var Hershel og the Governor (… og kanskje lille Judith?), og ettersom det er serieskaper Robert Kirkman som har skrevet manuset til episoden, kan virkelig alt skje.

Med den (u)vissheten i bakhodet blir man underveis i episoden sittende veldig langt ut på stolkanten i påvente av hva som egentlig er i ferd med å skje. Jeg skal ikke si noe mer enn det.

I en annen av episodens historieløp, følger vi en rimelig nedslått Michonne. Hun sliter med å sortere tankene sine – og når det begynner å rakne for den ellers så beinharde Michonne, kan man virkelig begynne å bekymre seg.

 

Er det slutt på gruppen?

Med fengelset ute av bildet og stadig færre folk å måtte holde styr på, kan det kanskje virke som om «The Walking Dead» vil gjøre en dreining vekk fra det litt stillestående gruppelivet på bondegårder og i fengsler, og heller hopper fram og tilbake mellom mindre grupper som klarer seg/ikke klarer seg uavhengig av hverandre? Noen ville kanskje mene at det hadde vært helt ålreit.

Uansett er det med flere spørsmål enn svar vi går inn i siste del av fjerde sesong av en serie som fortsatt makter å holde et klamt grep om sitt publikum.

«The Walking Dead» starter opp igjen på FOX mandag klokka 21.55.