Hvor ofte kan du streame ferske Oscar-vinnere i hjemmets lune rede? Svar: Ikke hver helg! Men denne uka er det faktisk to muligheter til akkurat det. Vi har også plukket ut noen andre interessante nyvinninger fra streamingtjenestenes kataloger.

Stoler du ikke på vår vurderingsevne (hæ!?) får du lett oversikten selv her.

insideout

I den etterhvert lange rekken av severdige animasjonsfilmer fra det en gang Steve Jobs-ledede studioet Pixar kom i fjor «Inside Out», kanskje den beste siden «WALL-E» i 2008. En fascinerende visualisering av sentrale psykologiske teorier for hvordan hjernen vår fungerer, et vakkert portrett av utviklingen til en ung pike og en rørende familiehistorie; Oscar-vinner for beste animasjonsfilm og nå tilgjengelig for streaming hos Viaplay. Både med norsk og engelsk tale.

Foto: HBO
Foto: HBO

«A Girl in the River» fikk Oscar for beste kortdokumentar og ble tilgjengeliggjort av HBO Nordic på kvinnedagen. Filmen forteller om 18 år gamle Saba fra Punjab-provinsen i Pakistan, som blir skutt og slengt i en elv av faren og onkelen sin bare timer etter at hun har giftet seg med sin tre år eldre kjæreste – som dessverre tilhører feil samfunnslag. Saba overlever som ved et mirakel, og opplever deretter lokalsamfunnets press for å tilgi ugjerningsmennene, slik at de skal slippe straff. Trailer her.

Mission-Impossible-Rogue-Nation-2015-Poster-HD-wallpaper

I avdelingen for litt mindre alvorstung tidtrøyte finner vi «Mission: Impossible – Rogue Nation», den femte og, ifølge enkelte anmeldere, den beste filmen så langt i Tom Cruise-serien. Sofaklister for alle som abonnerer på TV 2 Sumo eller C More.

Left to right: Aksel Hennie plays Tydeus, Ingrid Bolsø Berdal plays Atalanta, Dwayne Johnson plays Hercules, Reece Ritchie plays Iolaus, Rufus Sewell plays Autolycus, and Ian McShane plays Amphiaraus in HERCULES, from Paramount Pictures and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures. H-00118C
Foto: SF Norge

I avdelingen for enda mindre alvorstung tidstrøyte finnes «Hercules» med Dwayne Johnson i hovedrollen, ute nå på Netflix og ekstra moro for nordmenn på grunn av birollene til Aksel Hennie, Tobias Santelmann og Ingrid Bolsø Berdal.

Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon

«Kompani Orheim» fra 2012 er vel en slags frittstående oppfølger til «Mannen som elsket Yngve» (2008) og den andre filmatiseringa av Tore Renbergs Jarle Klepp-bøker. Men gudbedre så mye bedre den er, ikke minst takket være sterk innsats av unge Vebjørn Enger som gutten som må utholde en brutal far (Kristoffer Joner). Ute på NRK nå.