Netflix:

Se «Have A Good Trip: Adventures in Psychodelics» (dokumentar, 2020).

Vi har verken tova klær eller dreads, og vi bruker ikke hvert eneste vorspiel på å overbevise andre om at det er en konspirasjon at cannabis er ulovlig i store deler av verden. Vi bærer heller ikke fanen for at psykedeliske opplevelser vil endre din tilnærmelse av livet. Det får forskerne ta seg av.

Men det er likevel morsomt å høre kjendiser, komikere, artister og andre fortelle røverhistorier om hvordan de opplevde en trip på psykedelika. Det er selvsagt høye topper, bad trips og muligens det ultimate mål for mange psychonauts: egodød.

I «Have A Good Trip: Adventures in Psychedelics» animeres fortellingene til Sting, Asap-Rocky, Ben Stiller og et tidligere Greatful Dead-medlem (de har meldeplikt i slike dokumentarer) på finurlig vis. Et godt alternativ til å ta rusmidlene selv, si!

Vil du heller se…

Seinfeld-spesial? Se «Jerry Seinfeld: 23 hours to kill» (film, 2020). Jerry Seinfeld har gitt ut sin første «special» siden 1998.

Spike Lee-godbit? Se «Blackkklansman» (film fra 2018). En svart politimann infiltrerer den lokale grenen av Ku Klux Klan og avsløre en terrorplan.

Sportsdokumentar? Se «Den siste dansen» (serie, 2020)Fortellingen om hvordan Chicago Bulls ble verdens mest populære basketlag.

HBO:

Se «I Know This Much Is True» (miniserie, 2020).

Serien er basert på boka med samme navn, skrevet av Wally Lamb og utgitt i 1998. Dominick og Thomas Birdsey (begge spilt av Mark Ruffalo i tv-utgaven) er identiske tvillinger, men Thomas lider av paranoid schizofreni.

Regissør Derek Cianfrance er ikke fremmed for dyster og emosjonell tematikk, og står tidligere bak filmer som «Blue Valentine» og «The Place Beyond the Pines» (begge med Ryan Gosling). En av de beste argumentene for å bruke tid på serien er Ruffalos prestasjoner som både hoved- og birolle.

«I Know This Much Is True» gjør vondt. Skikkelig vondt. Men det er viktig å kjenne på de følelsene av og til!

Vil du heller se…

Tegneserier? Se «Rick and Morty» (animasjonsserie 2013-19). Den sprut gale og alkoholiserte vitenskapsmannen Rick som drar på eventyr i tid og rom sammen med sitt uskyldsrene barnebarn Morty.

Romantisk komedie? Se «Run» (serie, 2020). To eks-kjærester realiserer en årelang pakt om å forlate deres middelmådige hverdag, til fordel for å forsvinne sammen.

Kontrafaktisk historie? Se «The Plot Against America» (serie, 2020). Skaperne av «The Wire» fantaserer om hva som hadde skjedd dersom fascistene tok makta i USA i 1940.

NRK TV:

Se «Overløperen» (serie, 2020).

Det er sommeren 1944. Tyskernes krig er tapt, men likevel fortsetter mange å kjempe. En tysk soldat er på vei til østfronten når toget han sitter i blir sprengt. Flere soldater overlever angrepet, men står ovenfor en sikker død, midt i det polske myrlandskapet. Hele opplevelsen får protagonisten til å fundere på hva han egentlig har sverget troskap til, samtidig som han kjemper for å finne en vei ut.

Serien på fire avsnitt er basert på Sigefried Lenzs internasjonale bestselger «Der Überläufer», og er regissert av Florian Gallenberger. Regissøren har hanket inn et drøss av priser i Tyskland, og blir skamrost av den tyske avisen Weld: «En tysk leksjon. En nødvendighet. En som følger deg i lang tid.»

Vil du heller se…

Svensk drama? Se «Tsunami» (miniserie, 2020). Serien har fått panegyrisk omtale i hjemlandet for et manus som vender blikket innover.

Australsk såpe? Se «Et sted å høre til» (serie, 2013-2018). Vi innrømmer det – vi er hekta på denne australske såpeserien. 

En politisk dokumentar? Se «Hillary» (serie, 2020). Sjelden har den tidligere førstedama åpnet seg på denne måten.

Viaplay:

Se «Ma» (skrekkfilm, 2019).

Okai, denne psykologiske skrekkfilmen er kanskje ikke det ypperste skrekksjangeren har å by på, så ærlige skal vi være. Men «Ma» er en sånn film du nesten bare må se, fordi plottet er så utrolig merkelig.

Hovedkarakteren spilles av Octavia Spencer spiller en dritskummel dame med et alderskompleks som tar henne og en gjeng festglade tenåringer til et særs mørkt sted. Dette er bare spekulering, men vi håper hun tok rollen fordi det gøyal.

«Ma» er ofte ufrivillig morsom, langt oftere helt ute, men med en historie som er så absurd at man blir dratt inn i det og holder pusten mens historien bare eskalerer. Disse ungdommene befinner seg i en skikkelig lei clusterfuck, og Octavia Spencer lever seg inn i rollen på mesterlig vis, dog med en forferdelig parykk.

Vil du heller se…

En lun filmopplevelse? Se «Gloria Bell» (film, 2018). En fraskilt, middelaldrende kvinn lever ut drømmer og lengsler gjennom sin store lidenskap: Dans.

Minnesota nice? Se «Fargo» (serie, 2014-2019)En saklig bra serie fra Coen-brødrenes univers.

Superhelter? Se «Deadpool 2» (film, 2018)Deadpool 2 lever opp til tegneseriens breiale humor, historie og karakterer.

Youtube:

Se «Twin Peaks ACTUALLY EXPLAINED (No, Really)» (dokumentar? Analyse? Uansett fra 2019).

Er det noe vi har mye av under denne krisen, er det to ting: toalettpapir og tid. Om det bugner over av sistnevnte, kan du investere fire og en halv time (ja, vi vet!) på å forstå hva som EGENTLIG var greia med Twin Peaks.

Alles favoritt ko-ko-regissør David Lynch gjorde det vanskelig, om ikke umulig, å forstå hva Twin Peaks ønsket å formidle. Serien begynte som en slags pastisj av 80- og 90-tallets såpeserier, noe skaperne Lynch og Mark Frost fremhevet med vakre småglimt fra den fiktive tv-såpen «Invitation to Love» underveis i serien. Med oppfølgerne «Fire Walk With Me» og en forvirrende tredjesesong i 2017 ble ikke akkurat budskapet to streker under svaret.

Youtuberen Twin Perfect sammenlikner Twin Peaks med tidligere Lynch-verk, forteller historier, og henter sitater for å brekke det ned. Til slutt (puh) kommer han frem til en mer enn godkjent teori på meningen med Twin Peaks.

Vil du heller se…

Teknikk-kritikk? Se «Technique Critique» av Wired (videoserie, 2016-2020)Eksperter innenfor ulike nisje analyserer og vurderer ulike scener fra tv og film.

Vice-dokumentar? Se «The Cannibal Warlords of Liberia» (dokumentar, 2012)Dokumentaren er et godt eksempel på den oppsøkende journalistikken Vice først ble kjent for.

En norskregissert kortfilm? Se «Former Cult Member Hears Music For The First Time» (kortfilm, 2019). Kristoffer Borgli sin kortfilm ble blant annet plukket ut til Sundance og er verdt å bruke 12 minutter på.

TV 2 Sumo:

Se «Oceans Eleven» (film fra 2001).

Steven Soderberghs heistfilm fra tidlig 2000-tallet er verdt et gjensyn. Det er fordi den, rett og slett, er en underholdende film.

De siste årene har det kommet en rekke makkverk som forsøker å gjenskape den samme tonen, men 2001-filmen står utvilsomt alene på toppen av podiet.

Danny Ocean samler ti bekjentskaper, som tilfeldigvis er eksperter på eksplosiver, kampsport, våpen – og er spilt av verdenskjente skuespillere. «Jeg har en plan», sier han. Neida, han gjør ikke det. De skal rane tre av de største kasinoene i Las Vegas – samtidig!

Hør gjerne ekstra godt etter når Don Cheadle gjør heroiske forsøk på en britisk aksent.

Vil du heller se…

Knallbra skrekk? Se «Midsommar» (skrekkfilm, 2019)Midsommar bryter med flere skrekk-stereotypier, samtidig som den hyller andre. Alt er gjort på en lekker, kunstnerisk måte.

Sterke kvinner? Se «Little Women» (miniserie fra 2017). Denne BBC One-serien i tre deler er ikke en helt ueffen tolkning av fortellingen som er fortalt mange ganger før.

Crazyhumor for hele familien? Se «Madagaskar» (film, 2005). Anders Hatlo som sjefspingvin på rømmen er next level «4-stjerners middag».

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!