Nytt-om-amerikanske-president-filmer -det burde egentlig vært en helt egen spalte, eller blogg om du vil. Nyttomamerikanskepresidentfilmer.tumblr.com er f eks foreløpig ledig, om noen føler seg kallet. For det går nemlig ikke mange dagene uten at det kommer nyheter fra presidentfilm-fronten.

Presidentfilm. Hva er det som gjør det så døllt? Gang på gang ser vi det. Topp regissører og knasandes bra skuespillere. Som går på en skikkelig karriere-versting. Det blir så korny, lissom. Som flekken på hodet til liksom-Gorbatsjov i «Rocky IV». Allikevel klarer man ikke la være. Det formelig spys ut filmer og serier om USAs tidligere førstemenn. Både som biopics og rent sprøyt.

Bare for noen dager siden ble det kjent at Robin Williams er klar i rollen som president Dwight D. Eisenhower i kommende «The Butler». Filmen er visstnok den sanne historien om butleren Eugene Allen, fast ansatt i det hvite hus i over tre tiår. I tillegg til Williams er allerede Matthew McConaughey klar som John F. Kennedy, John Cusack som Richard Nixon, Alan Rickman som Ronald Reagan -og ryktene skal ha det til at Liam Neeson stiller som Lyndon B. Johnson.

I tillegg bør det nevnes at Forest Whitaker garantert kommer til å gjøre en følsom rolle som butleren (selv om han egenhendig regissert det flere kaller tidenes verste presidentfilm; «First Daughter» med Cruise-ex Katie Holmes i hovedrollen). Oprah Winfrey som butler-kone er juryen fortsatt ute på… Robin Williams, som bare for noen får år siden spilte Teddy Roosevelt både i de helt middels «Night at the Museum»-filmene, og i Barry Levinsons høyst tvilsomme «Man of the Year», er altså en slags presidentfilm-potet, men pleier å være overraskende bra i seriøse roller.

Og apropos Roosevelt. Nylig kom også nyheten om at dokumentarfilm-guru Ken Burns lage dokumentaren «The Roosevelts» (altså Teddy, Franklin og Eleanor). Mannen bak dokumentarene «The Civil War», «Baseball», «Jazz» og «The War», og den berømte Ken Burns-effekten du kan finne i iPhoto og iMovie, skal over syv deler (og ialt 14 timer) brette ut disse tre eksepsjonelle livene på TV-skjermene i 2014. NRK 2 – öppna plånboken! Og på voiceoversiden finner vi både Meryl Streep …og selveste Paul Giamati som stemmen til Teddy Roosevelt. Morsomt nok, i og med at Giamatti ikke bare har portrettert USAs andre president John Adams i serien med samme navn, men nylig også ble bekreftet som den sovjetiske presidenten Nikita Khrusjstsjov i en kommende HBO-film. Begynner nesten å gå Robin Williams i næringa, si!

Og man kommer kanskje ikke unna; du har vel egentlig ikke VÆRT president i USA uten å få en film om deg selv? Alle dere som ikke helt lot dere rive med av Abe Lincoln som vampyrjeger kan glede dere til Steven Spielbergs (antageligvis storslåtte) epos om tidenes hyggeligste republikaner (på amerikanske kinoer i november). Daniel Day-Lewis, med sitt innhule knokkeltryne, er vel nærmest selvsagt i hovedrollen – og på den røde løperen til neste års Oscar?

Mens vi først er inne på det. Oliver Stone – her snakker vi. JFK, W. og Nixon – ingen andre (vi vet om) har laget flere presidentfilmer, i hvert fall ikke like mange GØRRE presidentfilmer. Selv verdens største «Waterworld»-fans har vel problemer med å holde ut med Kevin Costners sørstats-drawl i tre og en halv time.

Ok, så er den filmen kanskje egentlig helt kul. Men vi savner uansett noen filmer om USAs litt mer kjedelige eller mislykka presidenter. Hvor er fire timers-eposet om Gerald Ford, hvis kone Betty grunnla en viss klinikk og som visstnok var så dum at han ikke kunne gå og tygge tyggis samtidig? (Han fikk en veldig fin Simpsons-cameo, i det minste, red.anm). Heltids-døllingen Jimmy Carter? Notorisk utro og myrdede(?) Warren G. Harding? Richard Nixon er jo et yndet emne, og tema for to kvalitets-presidentfilmer – «Frost/Nixon» og «Alle presidentens menn».

Men den aller beste president(kort)filmen er og blir denne lille rakkeren. Politisk satire fra det glade 80-tall, da den tidligere filmstjernen Ronald Reagan drømte om verdensrommet. Og Phil Collins var i storform.