Netflix

Se «Homecoming: A film by Beyonce» (musikkdokumentar, 2019).

Endelig får vi som ikke var på Coachella i fjor oppleve konserten som ble omtalt i vendinger som ville fått Jesu tilbakekomst til å fremstå med den samme kulturelle relevansen som at onkel Gunder på to-og-seksti har fått seg Disqus-konto.

I denne filmen får du historien bak den praktfulle sceneopptredenen, der videoskjermer og laserlys var byttet ut med 200 dansere i en koreografi som jevnlig tok pusten fra 125 000 publikummere. Men først og fremst får du orkesterplass til hele spetakkelet.

Opptakene er bygget opp av begge de to Coachella-konsertene, og er mesterlig redigert i et halsbrekkende klippetempo. Og mellom låtene strekkes det bramfritt linjer tilbake til kulturelle ikoner som Toni Morrison, Nina Simone, Audre Lorde og Maya Angelou.

Og etterpå kan du ta med deg musikken på øret — det er også sluppet et livealbum fra konserten denne uka — og gå ut i verden som et litt rikere og bedre menneske.

Vil du heller se…

En skrekk-klassiker? «Psycho» (film fra 1960). Hitchcocks mesterverk er fortsatt egnet til å skremme fanden på flatmark.

Kinky kortserie? «Bonding» (2019). Sju ganger 15 minutter humregodt BDSM-drama. IKKE se denne på trikken, din pervo!

Krim? «Quicksand» (serie, 2019). Fengslende om svensk overklassepike anklaget for drap.

HBO Nordic

Se «Game of Thrones» (serie 2011-19).

Dette lavbudsjettsdramaet har fått altfor liten oppmerksomhet, men ikke la det passere under radaren av den grunn! Her får du både spenning, intriger og romantikk i en alternativ middelalderverden der såvel magi som fabeldyr kan dukke opp bak neste hushjørne.

Jadda, jeg tøyser. Selvsagt vet du at siste sesong av «Game of Thrones» er i gang, med to av seks episoder ute så langt. Og for å unngå spoilere er det helt essensielt å henge med underveis.

Så langt har den åttende sesongen ikke levd heeelt opp til forventningene, som riktignok er skyhøye. Kanskje er det uunngåelig at det store klimakset vil bli noe av en skuffelse.

Men jeg tror vi kan stole på at serieskaperne har lagt sitt ytterste i forsøket på å blåse huet av oss når rulleteksten går for siste gang om fire uker.

Vil du heller se…

Krim? Se «Killing Eve» (serie, 2018-19). Både spennende, morsom og pirrende britisk serie som nå er ute med ny sesong.

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.

Blodsugere? «What We Do in the Shadows» (serie, 2019). «The Office» møtte «True Blood» i kultfilm. Så ble ideen utvidet til serie. Heeelt lættis.

NRK TV

Se «Bedrag» (serie, 2019).

At denne danske krimserien har overlevd helt til tredje sesong er mer enn jeg begriper, for de to første opplevde jeg først og fremst som en klisjèsprengt nordic noir som hadde store problemer med såvel troverdighet som nerve.

Må derfor si at jeg er meget gledelig overrasket over en markant kvalitetsheving i denne runden (som for øvrig er feilaktig merket som «sesong 1» i NRK-playeren). Sesongen slår an en mer gritty og gatesmart tone, med hvitvasking av penger fra hasjlanging i Nørrebro-gatene som tema.

De to hovedpersonene – politimannen Alf og kriminelle Nicky – kjenner «Bedrag»-seere fra før, men vi får friskt blod i form av Anna, bankfunksjonær som lar seg friste av lettjente penger.

Gi denne de to-tre episodene den trenger for å etablere de sentrale plottlinjene – det er den verdt.

Vil du heller se…

En varm dramaserie? «Sommerfugl» (miniserie, 2018). Om 11-åringen Max, som føler seg født i feil kropp, og om hvordan hennes familie må forholde seg til det at hun vil leve som jenta Maxine.

Svensk sosialdrama? «Meg eier ingen» (film fra 2016). Om å vokse opp i arbeidsrklassen, med en dedikert, men alkoholisert pappa. Mikael Persbrandt på sitt beste.

En historie fra virkeligheten? «Gladbeck» (miniserie, 2018). Dramatisering av den fryktelige gisselsituasjonen i Tyskland i 1988.

TV 2 Sumo

Se «Isle of Dogs» (animasjonsfilm, 2018).

Intelligent, kreativ og innovativ film med sjarm i bøtter og spann. Akkurat som man kan forvente fra filmskaper Wes Anderson («The Royal Tenenbaums», «The Great Budapest Hotel»), som her har et digert stjernelag av stemmeskuespillere på laget.

Bryan Cranston,  Bill Murray, Jeff Goldblum, Scarlett Johansson og Yoko Ono (!) er blant dem som voicer hundene i filmen.

Vi er Japan, en gang i framtida, der alle hunder på grunn av smittefare er forvist til å leve på en søppelfylling på en isolert øy. Dit må en ung gutt reise for å bli gjenforent med sin kjære Spots.

Fortellingen er vakker og bevegende, men det er det visuelle uttrykket som er den egentlige attraksjonen her. Alt er håndlaget og detaljrikdommen er svimlende.

Vil du heller se…

Norsk action? Se «Birkebeinerne» (film, 2016). Stramt redigert og underholdende om ski-flukt fra baglere på 1200-tallet.

Krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise som narkokartell-muldvarp på 80-tallet.

Superhelt? Se «Wonder Woman» (film 2017). Filmen som reddet DCs filmunivers etter «Batman v Superman»-fadesen, med sjarm, humor, action og girl power.

Viaplay

Se «Wisting» (serie, 2019).

Vestfold noir! Dette er storsatsinga basert på Jørn Lier Horsts krimbøker, spilt inn på location i Larvik-traktene med såvel Sven Nordin som Mads Ousdal og Carrie Anne Moss («The Matrix») i casten, og selvsagt klar akkurat i tide til palmehelga.

Det første som slår oss er at dette er kompetent som fy, med balanserte doser karakterutvikling og intrige-drev, jæskla flott foto, samt en framdrift som kanskje føles litt baktung de første par episodene, men ettertrykkelig får opp dampen etterhvert.

Kulturkræsjen mellom det lokale Larvik-politiet og de stramme FBI-folka som ankommer når det viser seg at et par usedvanlig gruoppvekkende drap kan ha kopling til en amerikaner som burde vært bak lås og slå for årtier siden, byr dessuten på et par genuine humre-øyeblikk.

Så er det enkelte klisjeer her som er til å ergre seg grønn av – Wistings familieproblemer, for eksempel, er rimelig hyllevare. At alle ofrene i serien er blonde, unge kvinner lyser heller ikke av idè-overskudd. Til syvende og sist er det likevel Nordins bunnsolide innsats i hovedrollen og det norske landskapets fotogenitet som redder det inn igjen.

Vil du heller se…

En svimlende dokumentar? «Free Solo» (2017). Oscar-belønnet film om mannen som klatret opp en 900 meter loddrett fjellvegg uten sikring.

Blålysserie? «9-1-1» (serie fra 2018). Serien der du aldri vet hvilke idiotiske situasjoner figurene utsettes for.

Superhelter? Se «Ant-Man and the Wasp» (film fra 2018). Lettbeint popcornunderholdning og hovedrolleinnehavere med god kjemi.