Det var Pippi Langstrømpe som gjorde det for meg. Jeg tegnet fregner over nesen med mammas kajalblyant, klatret opp på skolens tak og fikk kjeft av rektor som sa «tror du at du er en Pippi Langstrømpe, eller?» mens han la hodet litt overlegent på skakke.

Det var den fineste komplimenten han kunne gi meg. Selvfølgelig trodde jeg at jeg var Pippi Langstrømpe. Og han hadde nettopp bevist at jeg ikke var helt ute å kjøre.

Siden den gang har mine kvinnelige filmforbilder endret seg en smule. Men alle har til felles at de nekter å føye seg og at de følger sitt eget hjerte uansett hva konsekvensene måtte være.

Her er en ydmyk hyllest til film- og tv-verdenens ti sterkeste, kuleste og skjønneste kvinner (og jenter):

 

10. Shu Lien i «Crouching Tiger, Hidden Dragon» (2000)

Det er ikke bare den berømte sverdscenen fra filmen som har etset seg fast i minnet. Det har også Shu Lien, spilt av Michelle Yeoh. Hun er rolig og smart.

Men lojaliteten, medfølelsen og den edle stoltheten som preger hele personligheten hennes er selve definisjonen på eleganse. Samt, selvfølgelig, at hun kan håndtere sitt sverd.

 

9. Maggie Fitzgerald i «Million Dollar Baby» (2004)

Maggie (Hilary Swank) må slåss hele tiden. Ikke bare på ordentlig i bokseringen, men også mot boksesportens ekstremt testosteronfylte sfære; en mannsdominert indre klubb der hun ikke er velkommen. Maggie må bevise hvor sterk hun er rent fysisk, ved å slåss og bygge en atletkropp som kunne imponert selv en gresk gud. Det er sånt man må gjøre når boksingen er et kall.

Men når det går som det går, og Maggie blir skadet, er det hennes psykiske stykre som driver henne fram til det punkt at hun møter døden på helt egne vilkår.

 

8. Dronning Elizabeth I i «Elizabeth» (1998)

«I am not your Elizabeth. I am no man’s Elizabeth. And if you think you rule, you are mistaken.»

 

7. Prinsesse Leia i «Star Wars» (1977)

Irriterende, sjefete og ganske arrogant. Leia Organa er ikke som vanlige prinsesser. Samtidig som Luke, Han og Chewie redder henne fra fangenskap, er det hun som tar kommandoen.

Med stor sikkerhet og ekte mot er hun den naturlige lederen av gruppen. Med god grunn: Det er takket være hennes iskalde, kontrollerende skarpsinn at imperiet faller.

 

6. Clairee Belcher i «Blomster av stål» (1989)

Dolly Parton er verdens beste venninne, Julia Roberts er smellvakker og Sally Field er moren over alle mødre i «Blomster av stål». Men det er Olympia Dukakis i rollen som Clairee Belcher som har mest girlpower av alle i filmen.

For eksempel: Hun setter ikke altfor stor pris på mosegrodde gubbene som prater i radioen – så hun kjøper like godt hele radiostasjonen.

 

5. Coraline i «Coraline» (2009)

Coraline kan velge: Å bo med sin «andre mamma» som har rare øyne og virker altfor perfekt. Eller å slåss mot demoner og skumle skyggevesener for å redde sine ekte foreldre som sitter fast i en annen verden. Coraline velger sistnevnte, til tross for at det krever mot og ensomhet.

Men akkurat som «Alice i Eventyrland» gjør hun det beste ut av situasjonen, og nekter å føye seg bare fordi verden rundt henne forandrer seg.

 

4. Sarah Connor  i «The Terminator»-filmene

Akkurat som i «Thelma & Louise» og «Nikita», to andre filmer med sterke kvinnelige hovedpersoner, blir vi første kjent med Sarah Connor (Linda Hamilton) som en engstelig, tilpasset dame. Men situasjonen krever at hun vokser seg sterk – eller taper.

Hun går selvfølgelig for det første, og hennes utvikling fra tradisjonell kvinnerolle til steinhard kriger er ikke bare troverdig og velspilt. Den er også svært inspirerende.

 

3. Mattie Ross i «True Grit» (2010)

Å ta saken i egne hender. Ingen eksemplifiserer nettopp det bedre enn unge Mattie Ross (Hailee Steinfeld) som skal hevne sin fars død.

Det spiller ingen rolle at hun bare er 14 år, alt er opp til henne og det finnes ikke noe alternativ. Hun tviler ikke et sekund, til tross for at hun møter på hån, motgang, spott og spe. Aldri.

 

2. Lisa Simpson i «The Simpsons»

Lisas moral, medfølelse, intelligens og rake rygg er helt ekte. Hun får oss til å omfavne vår indre geek, samtidig som hun viser at man ikke nødvendigvis er svak bare fordi man er liten.

 

1. Ellen Ripley i «Alien» (1979)

Det er ikke til å unngå: Ripley er tøffest av de tøffe. Uansett om hun står opp mot aliendronningen, hopper inn i en transformersliknende robotdrakt eller leder crewet sitt. Ingen, verken mann eller kvinne, er mer bad-ass enn Ellen Ripley.

Vi bøyer oss alle i støvet foran Sigourney Weaver, som har skapt tidenes tøffeste leder og gjort henne såpass briljant.