Det er få tegneserier de siste årene som har vært mer imponerende enn «DMZ», en krigsreportasje fra en fiktiv amerikansk borgerkrig, skrevet av Brian Wood og tegnet av Riccardo Burchielli.

«DMZ» kom ut mellom 2005 og 2012, og bød på en usentimentale og gripende fortellinger, et rikt rollegalleri og en setting som har rom for mye mer enn det man så i tegneserien.

Dermed kommer det ikke som noen overraskelse at tegneserien nå snart kan melde overgang til tv-skjermen.

Deadline melder at Andre og Maria Jacquemetton, mest kjent som produsenter og manusforfattere for «Mad Men», nå er i ferd med å skrive en pilotepisode for tv-kanalen Syfy.

De samarbeider forøvrig med David Heyman, som har produsert både Oscar-nominerte «Gravity» og «Harry Potter»-filmene.

Så hva handler det hele om?

I den nære fremtiden er USA herjet av borgerkrig. Manhattan blir en demilitarisert grensesone i kryssilden mellom opprørerne og den føderale regjeringen.

Fem år etter en ustø våpenhvile ble inngått er øya midt i New York kun befolket av 400.000 mennesker. I årene som krigssone har Manhattan blitt nær ugjenkjennelig – et fascinerende og eksotisk, men fremfor alt livsfarlig, sted å oppholde seg.

DMZ3

Kameraassistent Matty Roth fra den Fox News-aktige TV-kanalen Liberty News har likevel ikke noe valg. Helikopteret som skulle fly ham og tv-folkene ut har nettopp blitt skutt ned og nå sitter han bom fast, med et pressepass som eneste beskyttelse.

Derfra og ut er «DMZ» den typen fortelling som er vanskelig å legge fra seg før man har lest den ferdig, en verdig arvtager til «Y: The Last Man» med et islett av «Transmetropolitan».

I tillegg til at Brian Wood er den typen tegneserieforfatter som sjelden velger enkle løsninger, får den italienske tegneren Riccardo Burchielli den krigsrammede utgaven av Manhattan til å føles så virkelig at man nesten kan strekke armen ut og ta på kulehullene i veggene  – «DMZ» ser rett og slett fantastisk ut.

DMZ1

Syfy har tradisjonelt ikke operert med de største budsjettene, men sci-fi-serier som kryssmediaeksperimentet «Defiance» og «Battlestar Galactica» har likevel sett ganske okei ut.

Så: Fingrene krysset for at folkene bak «DMZ» får nok midler av Syfy til å yte Burchiellis versjon rettferdighet.

Forøvrig fikk kanalen i fjor en overraskende kulthit i form av TV-filmen «Sharknado», og har nylig begynt å vise «Battlestar Galactica»-skaper Ronald D. Moores nye serie «Helix».

De planlegger også en tv-serie basert på Terry Gilliam-filmen «12 Monkeys».

Bilder: Comixology