HBO Nordic

Se «Curb Your Enthusiasm» (serie, 2000-2020).

Whoa, i år er det tjue år siden serien basert på Larry Davids mer eller mindre selvbiografiske, gretne gubbe-karakter først dukket opp! Feel old yet?

Tror ikke engang Larry David selv hadde trodd at serien skulle komme med ny sesong, to decennier etter starten og med veletablert klassikerstatus i den etterhvert så innflytelsesrike cringe comedy-sjangeren. Selv om den hadde en lang pause fra 2011 til 2017.

Etter å ha sett de to første episodene av den nye sesongen er jeg imponert over hvor godt serien holder seg.

Det er helt utrolig egentlig, at det går an å få folk til å elske en misantropisk og sutrete hovedfigur som til alt overmål er rik, suksessfull og lever i et fett hus i Los Angeles.

Men «Curb Your Enthusiasm» er både modig og på merket når den harselerer med identitetspolitikk og kjønnsdiskriminering, og den er ikke langt unna like hylende morsom som den var i glansdagene.

Vil du heller se…

Skarp humor? Se «Avenue 5» (serie, 2020). Situasjonskomedie satt til et luksuriøst cruise-romskip på helt feil kurs.

Young fantasy? Se «The Magicians» (serie, 2015-20). Tryllekunst og mørk magi i en dystrere Harry Potter-aktig verden, krydret med bitende humor.

Klassisk 90-tallsfilm? Se «Léon: The Professional» (film fra 1994). Rørende og mørkt om leiemorderen som får ansvar for en kjederøykende tenåringsjente.

Viaplay

Se «The Shape of Water» (film fra 2017).

Det er ikke hvert år fantasy-sjangeren leverer langfilm som konkurrerer om de gjeveste filmprisene, men Guillermo del Toros mesterlige «The Shape of Water» endte med å ble tildelt den gjeveste av dem alle, Oscar for årets beste film.

Så er filmen også en høyst original, poetisk og sørgmodig fabel som er realisert på helt utsøkt vis.

Historien utspiller seg på sekstitallet. En topphemmelig forskningsstasjon i Baltimore mottar en sjelden fangst, angivelig fra en elv i Sør-Amerika: Et dels menneskelig, amfibisk vesen som militæret ønsker å utnytte i den kalde krigen.

Det de ikke har regnet med (hvem kan klandre dem) er den døvstumme renholderen Elisa, som knytter sterke bånd med vesenet og legger en dristig plan for å berge det fra avliving og dissekering.

Jada, det høres fjernt ut – men senk guarden, så blir dette en stor filmopplevelse. Ikke minst takket være Sally Hawkings i hovedrollen.

Vil du heller se…

En kamp for rettferdighet? Se «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri» (film fra 2017). Frances McDormand hamler opp med udugelig politi i amerikansk landsbygd.

Et mer urbant sosiodrama? Se «If Beale Street Could Talk» (film fra 2018). Fargerik og suggerende filmatisering av James Baldwin-roman om et ungt par i New York på 70-tallet.

Spenning fra krigens dager? Se «Das Boot» (serie fra 2019). Serie, som er basert på den legendariske 80-tallsfilmen, skrur klaustrofobien på maks.

NRK TV

Se «War of the Worlds» (miniserie fra 2019).

H. G. Wells science fiction-roman fra 1897 er en av sjangerens virkelige klassikere – angivelig en av de første beskrivelsene av at Jorden invaderes av fiendtlige aliens.

Fortellingen er adaptert en rekke ganger – mest kjent er hørespillet til Orson Wells, som ifølge en seiglivet myte ble oppfattet som en ekte nyhetssending og skapte massehysteri da den ble sendt på radio i 1938.

Denne BBC-varianten er en miniserie i tre deler som – om ikke annet – trumfer filmen med Tom Cruise fra 2005. Serien er satt til starten av forrige århundre og utgjør en smart miks av periodedrama og sci-fi-skrekk.

Den tar seg tid til å bygge spenning og la deg bli kjent med rollefigurene før de onde mars-boerne melder sin ankomst.

Og beskrivelsen av et samfunn i eksistensiell krise kan du selvsagt kjenne deg igjen, uansett om du er mest bekymret for klimakrise, terror eller pandemi.

Vil du heller se…

En film om en glemt helt? Se «The Imitation Game» (film fra 2015). Benedict Cumberbatch spiller det plagede geniet som knakk nazistenes sambandskode under krigen.

Årets store, norske serieprestasjon? Se «22. juli» (serie, 2020). Uhyre sterkt om det mest traumatiske døgnet i moderne norsk historie.

Godlynt harselas? Se «Search Party» (serie, 2016). Døgenikter av noen unge voksne setter seg fore å etterforske en forsvinningssak de ikke har noenting med.

Netflix

Se «Mandy» (film fra 2018).

Du Nicholas Cage, du Nicholas Cage. En gang var du kunstfilmskuespiller med upåklagelig coolness. Så ble du den kommersielle actionfilmhelten som nesten egenhendig gjorde det til en dyd å elske enkel popcornvold.

Og så ble du… en vits på internett.

Men popkulturen er syklisk, og nå snakker filmsynsere om deg som en misforstått avantgardist – som mannen som skal rive ned det gamle dogmet om at godt skuespill er «naturalistisk» og erstatte det med en ny skole av absurd overdrevet ansiktsuttrykksporno.

Det er om ikke annet en spennende tanke. Og den har vel aldri fått mer næring enn den komplette galskapen som er skrekkfilmen «Mandy», der Cage får gå fra sorgrammet etterlatt til rasende, vodkafull og blodstenket hevner. Og der hvert sekund av metamorfosen er en gif-fil verdig.

Filmen har vært beskrevet som en death metal-musikkvideo i langformat, og det er vel godt som noe. Du har hvertfall aldri sett noe som likner.

Vil du heller se…

Komedie om seksuell oppvåkning? Se «Sex Education» (serie, 2019-20). En av de morsomste (og kleineste!) tv-seriene fra de siste årene er tilbake med ny sesong.

Krim? Se «The Blacklist» (serie, 2013-18). Underholdende i sju sesonger om krimbossen som melder overgang til FBI for å hevne seg på gamle fiender.

Kunstnerisk skrekk? Se «The Killing of a Sacred Deer» (film fra 2017). Colin Farrell er rik lege med vakker familie og alt på stell – helt til han knytter bekjentskap med en helt spesiell tenåring.

TV 2 Sumo

Se «The Capture» (miniserie fra 2019).

Spennende, troverdig og dypt urovekkende tekno-thriller i åtte deler, som kan ses i sin helhet på Sumo.

Det er BBC som står bak denne fortellingen om en tidligere spesialsoldat (spilt av Callum Turner fra «Glee» og «Fantastic Beasts») som frikjennes for en anklage om å ha begått krigsforbrytelser i Afghanistan. Bare for å finne seg selv siktet for kidnapping og drap på sin egen advokat.

Til grunn for tiltalen ligger det som ser ut som overbevisende bildemateriale fra overvåkingskameraer. Men en ambisiøs etterforsker (Holliday Grainger fra «The Borgias») har en hunch som skal vise seg å bli avgjørende:

Kan man egentlig stole på bildemateriale fra et overvåkingskamera i våre dager, med sofistikerte manipuleringsteknikker som hyllevare?

Spoiler: Nei.

Vil du heller se…

«Hjelp, vi er i popbransjen 2»? Se «Vox Lux» (film fra 2018). Natalie Portman er ufyselig popdame i dyster fortelling fra underholdningsbransjen.

Norsk konspi-spenning? Se «Heksejakt» (serie fra 2020). Ingrid Bolsø Berdal er varsler i advokatfirma med skurkerier i skapet.

Action på svensk? Se «Hamilton» (serie fra 2020). Oppdatert versjon av Jan Guillos romanhelt, der Jakob Oftebro får briljere i hovedrollen.