Journalist Morten Strøksnes‘ bok «Et mord i Kongo» er en av de siste års aller beste sakprosabøker – en ordentlig pageturner, til tross for at den ikke lanserer noen klar og tydelig teori om hva Tjostolv Moland og Joshua French gjorde i Kongo da Abedi Kasongo ble drept i mai 2009.

Men er er denne historien også egnet for film?

Ja, mener åpenbart produksjonsselskapet Friland film og produsent Asle Vatn.

De har nå søkt Norsk filminstitutt om støtte til å utvikle et manus basert på boka, melder NRK.

Det innebærer uansett at en eventuell film ligger et stykke fram i tid, og mye kan ha skjedd i saken til Moland og French før man eventuelt får se historien festet til det store lerretet.

Det forhindrer imidlertid ikke advokat Morten Furuholmen fra å reagere svært negativt på planene.

– Boka til Strøksnes er en hybrid, og etter min oppfatning ikke en god bok å lage et manus av hvis man vil gi et reelt og faktisk inntrykk av det som skjedde. De to som sitter dømt til døden kan så komme hjem til Norge og bli møtt med en versjon av historien de sterkt bestrider. Det synes jeg ikke man skal bruke skattebetalernes penger på å finansiere, sier Furuholmen til NRK.

«Et mord i Kongo» ble til tross for kritikerros også utsatt for noe kritikk da den kom. Her svarer Strøksnes på deler av kritikken i et tidligere intervju med NRK.

Hverken Friland eller Norsk Filminstitutt ønsker for øvrig å kommentere denne saken overfor NRK.

«Max Manus»-regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning har også tidligere uttrykt begeistring for tanken om å feste Kongo-saken til det store lerretet. Det samme har Erik Poppe:

– Den spennende historien her er ikke om disse gutta er utsatt for justismord eller ikke. Det interessante er hverdagen i Kongo og den omfattende lyssky virksomheten der hvite kjeltringer og leiesoldater utnytter lokalbefolkningen og tømmer landet for ressurser. En film som omhandler dette, oppfordrer jeg til å lage, sa Poppe til Dagbladet.no i 2009.