Det er en innmari lang vei fra utviklingen av en tv-serie til den faktisk er i produksjon, og i USA lages det hele tida ting som aldri kommer på skjermen.

Så da nyheten dukket opp om at NBC snuste på å gjøre serie av «I Am Victor», med Jo Nesbø med som produsent og en av manusforfatterne, var det mange som likevel var nøkterne. Ikke minst hovedpersonen selv, som uttalte til Dagbladet at sjansen for at serien ville nå en tv-skjerm var mindre enn det motsatte.

Men nå har oddsen for at serien faktisk blir noe av blitt dramatisk redusert.

Deadline (via Serienytt) melder nemlig at NBC har bestilt en pilotepisode på serien. Det vil si at Nesbø og produsent Katie Jacobs får penger til å spille inn én episode, før NBC tar stilling til om de vil bestille en hel sesong.

Et langt skritt nærmere at serien blir realisert, dette, selv om det selvfølgelig er langt igjen.

«I Am Victor» følger en genial skilsmisseadvokat med enkelte sosiale mangler – han blir av mange sammenliknet med «House».

Mange flinke folk jobber for øvrig med serien. Nevte Jacobs har tidligere produsenterfaring fra «House», mens Mark Goffman – en særdeles merritert manusforfatter som har skrevet flere episoder av «Presidenten», «Studio 60 on the Sunset Strip» og «White Collar» – også er i manusteamet her.

Dette er på langt nær det eneste film- og tv-prosjektet Nesbø jobber med. Det har lenge vært kjent at Martin Scorsese ønsker å filmatisere «Snømannen», men det begynner å bli lenge siden vi hørte Scorsese snakke om prosjektet – og nå er han opptatt med «The Wolf of Wall Street».

I fjor høst vant studioet Warner Bros. i forrige en budkrig om filmrettighetene til Nesbøs kommende roman med den engelske tittelen «The Son», som kommer ut i 2014. Dette er etter sigende en krimroman uten Holes faste politihelt Harry Hole.

Dessuten kommer det en engelskspråklig versjon av «Hodejegerne», og som ikke det er nok: Nesbø har også solgt rettighetene til en tv-serie til NRK, kalt «Okkupert».

Dette er ikke noe periodedrama og heller ikke basert på noen av Nesbøs eksisterende bøker, men foregår i en fiktiv framtid der russerne har tatt kontroll over Norge og norsk oljeøkonomi.

– Det er en silkeokkupasjon. Hva skjer hvis folk beholder mesteparten av sine privilegier? Hva skjer med oss når vi mister demokratiske rettigheter som vi kanskje ikke er så opptatt av å bruke i dag? Det er slike spørsmål serien vil stille, og som karakterene må ta stillig til, uttalte Tone Rønning, prosjektsjef for ekstern drama og kultur i NRK, til Dagens Næringsliv i mars.