Ja, siste kapittel i «Hobbit»-sagaen heter faktisk det. «Femhærerslaget» er et sånt ord det er morsomt å prøve å få utlendinger til å uttale.

Nå får vi endelig se første glimt av hvordan filmen vil se ut. Den første traileren ble akkurat sluppet,  kort tid etter den ble vist for publikum under helgens Comic-Con i San Diego (se den øverst i artikkelen).

På Comic-Con var det talkshow-verten Stephen Colbert som ledet «Hobbit»-panelet, med Peter Jackson og en rekke skuespillere fra filmen til stede. Colbert var ikledd kostymet han hadde på seg i den forrige filmen, der han jo var med i et sekund eller tre:

Traileren som ble sluppet i kveld starter med en overstemme fra Bilbo:

– En dag vil jeg tenke tilbake på alt som skjedde. Det gode, det vonde. De som overlevde … og de som ikke gjorde det.

Pippins sang fra «Atter en konge» går over det som følger. Filmen virker mørkere enn de foregående filmene, men ikke helt uten de fjollete action-sekvensene.

Samtidig kan se frem til et slag vi sent vi glemme.

hobbit4

Dette blir Peter Jacksons sjette og siste film fra J.R.R. Tolkiens filmunivers. Det har snart 20 år siden han bestemte seg for å lage «Ringenes herre», og satte i gang utviklingen midt på 90-tallet.

Resten, som man sier, er historie – et globalt, populærkulturelt fenomen uten like.

I et langt intervju med Deadline forteller han om reisen. Allerede i starten av den første filmen, «Ringens brorskap» (2001), venter et bevis på at mange år har gått.

I sekvensen med den store bursdagsfesten er dattera Katie en av de små barna som sitter og hører på Bilbos fortellinger.

– Hun var tre år da vi filmet «Ringens brorskap». Katie og Elijah Wood snakket sammen i dag, og fant ut at hun var tre år da de først møttes. Nå er hun 18, sier Jackson, og legger til:

– Barn, mer enn noe annet, gir oss perspektiv på tiden.

Katie var ikke en gang født da Jackson først plukket opp telefonen og begynte å trekke i tråder for å få laget filmen.

hobbit barn

Nå som han har gjort J.R.R. Tolkiens verden til sin egen, undrer Deadline om ikke han skulle ha retten til å fortsette å lage filmer derfra, selv originale fortellinger.

Det tror han dessverre ikke han kan.

– Jeg har nok ikke fortjent rettighetene, juridisk sett. På grunn av Tolkiens åndsverk er det nok umulig, dessverre. Professor Tolkien solgte rettighetene til både «Ringenes herre» og «Hobbiten» da han var en gammel mann, langt oppe i 60-åra. De gikk til United Artists. Dette var etter at The Beatles prøvde å få dem, sier Jackson.

Det siste der slipper han ikke unna med, uten å utdype.

– Det er sant. The Beatles prøvde en gang å få Stanley Kubrick til å filmatisere «Ringenes herre», sier han, og legger til at han har fått historien bekreftet personlig fra Paul McCartney.

McCartney skulle spille Frodo, George Harrison ville tatt på seg trollmann-hatten og spilt Gandalf, med Ringo Starr som Sam.

John Lennon skulle spille Gollum.

OBS: Artikkelen fortsetter under plakaten!

hobbit poster

Filmrettighetene for «Hobbiten» og «Ringenes herre» er nå delt mellom Warner Bros. og MGM.

Mange av Tolkiens skriftlige verker foruten disse ble publisert posthumt av hans sønn Christopher, som har beholdt rettighetene til dem.

Det inkluderer blant annet «Silmarillion».

Tolkien-familien holder fast på de rettighetene, og har ikke vist noen interesse for å la noen lage film av det. Det finnes ikke en sum penger Warner Bros. kan betale dem for å overta filmrettighetene. Og jeg er sikker på at de har tilbudt enhver sum, sier Jackson.

Alt tyder derfor på at «Hobbiten: Femhærerskrigen» er hans siste film fra Midgard.

– Jeg liker virkelig denne tredje filmen, sier han, og fortsetter:

– Jeg føler at vi virkelig har fått opp dampen. Jeg ønsker ikke å angre på noe i livet, og det gjør jeg ikke heller.

Det kommer forresten også to forskjellige, biografiske filmer om J.R.R. Tolkien selv, uavhengig av Jacksons filmverden.

Vi får garantert se flere bilder og trailere i tiden frem mot 10. desember, når det er norsk premiere på filmen.