Storfilm på gang over kjølen! Etter at «En mann ved navn Ove» solgte 1,7 millioner kinobilletter i Sverige og ble landets Oscar-kandidat i fjor, var det sikkert ikke vanskelig å gi grønt lys til en filmatisering av «Britt-Marie var her», en annen av den tidligere truckføreren Fredrik Backmans storselgende bøker.

Særlig ikke når Pernilla August er klar for å spille hovedrollen og Tuva Novotny står bak kamera.

Førstnevnte er en av Sveriges høyest skattede filmskuespillere og kjent for alt fra «Fanny og Alexander» til «Star Wars: The Phantom Menace».

Og «Jeg er Dina». (Foto: Nordisk Film).

Sistnevnte har kanskje ikke allverdens regierfaring, men sto bak flere av episodene på de norske tv-seriene «Lilyhammer» og «Dag» og har selv lang fartstid som skuespiller.

For eksempel fra «Kongens nei». (Foto: Paradox)

Resten av rollene er i ferd med å bli besatt, slik at filmen kan gå i opptak i april. «Britt-Marie var her» handler om en «middelaldrende gneldrekjerring» (det står det på omslaget) som forlater ekteskapet, går ut i arbeidslivet og blir ungdomsarbeider på et småsted, en jobb hun mangler alle kvalifikasjoner for.

–  Det er et veldig rørende og oppløftende drama om en 60-pluss-kvinne, om å få nye sjanser i livet, en historie om at det aldri er for sent å begynne å leve. Jeg begynte å grine av tanken på at jeg aldri tidligere har sett en slik film, sier Novotny til Dagens Nyheter, som fikk breake saken i går. 

Hun sier hun får stor kreativ frihet sammen med manusforfatter Maria von Heland og fotograf Jonas Alarik og satte som betingelse for å lage filmen at hun fikk August i hovedrollen. 

– Det kreves en super-elastisk og organisk skuespiller med følelse for både humor og drama for å bære en slik rolle. Det finnes ingen andre med samme spekter som Pernilla, sier Novotny i en pressemelding fra SF Studios.

– Britt-Marie er et blygt, redd, blokkert og veldig usikkert menneske som plutselig bryter ut av ekteskapet og finner seg selv. Plutselig våger denne skjøre lille personen å la seg by opp på dansegulvet. Hennes utvikling er så utrolig vakker at jeg får frysninger, sier Pernilla August selv om rollefiguren.

 

En amerikansk remake av «En mann ved navn Ove» er på gang i USA med Tom Hanks i rollen Rolf Lassgård gjorde så bra i 2015.