Netflix

Se «Easy» (antologiserie, 2016-19).

Tredje og – dessverre! – siste sesong av denne perlen er ute nå.

Regissør og manusforfatter Joe Swanberg er kanskje mest kjent som «mumlefilmen»s far og hyperaktiv produsent av mikrobudsjetterte hipsterfilmer med variabel valør, men her har han begått et mesterstykke som vanskelig kan rettferdiggjøres på tjue linjer.

«Easy» er en antologi med halvtimeslange episoder som alle fungerer som frittstående historier, men der flere av rollefigurene likevel går igjen med ujevne mellomrom og skaper større fortellerbuer (og episodene -må- derfor ses i riktig rekkefølge).

Det handler om kjærlighet, samhold, sex, humor, teknologi, menneskelighet, identitet – og om Chicago, storbyen alle karakterene kaller sitt hjem.

I kjent Swanberg-stil er mye av dialogen improvisert på sett, og skuespillere som Elizabeth Reaser og Michael Chernus har formodentlig en del av æren for karakterutviklingen. Blant de mer kjente ansiktene som dukker opp, er for øvrig James Franco, Orlando Bloom og Malin Åkerman.

Vil du heller se…

Rock & råkjøring? «Baby Driver» (film fra 2017). En av tidenes tøffeste bilfilmer, med en åpningsscene som kan ses igjen og igjen. https://www.netflix.com/title/80142090

En ny guilty pleasure? «Lucifer» (serie, 2015-19). Kitch-morsom politikrim-fantasy-hybrid.

Kinesisk blockbuster? «The Wandering Earth» (2019). Framtidsfabel der menneskeheten forenes i et forsøk på å redde verden frr den sikre undergang. Visstnok den nest mest sette ikke-engelskspråklige filmen NOENSINNE.

TV 2 Sumo

Se «For the People» (serie, 2018).

Serien der «Grey’s Anatomy»-skaper Shonda Rhimes tar sin vinneroppskrift fra sykehuset over i rettssalen – mer spesifikt tinghuset nederst på Manhattan i New York.

Her møter vi dermed unge, pene mennesker med (stort sett) profesjonelt pågangsmot og edle hensikter. Bare at denne gangen er de advokater – tannhjul i det store, men akk så feilbarlige juridiske maskineriet, og de sjonglerer et stort antall saker enten det er som forsvarere eller påtalemyndighet.

Høres jeg sarkastisk ut, er det egentlig ikke meningen. «For the People» har et visst såpe-preg og er ikke spesielt original verken i figurgalleri eller handling, men er beundringsverdig tilbakeholden på de billigste intrigene. Her får vi i det hele tatt vite påfallende lite om karakterenes liv utenfor jobben.

Og med en god cast og enda bedre dialogsnekkere i manusrommet er dette alt i alt blitt et gledelig tilskudd til advokatdramasjangeren. Sumo har to sesonger ute.

Vil du heller se…

Sentimental film? «Guernsey forening for litteratur og potetskrellpai» (film fra 2018). Oppskriftsmessig, men kompetent periode-romantikk for «Downton Abbey» og «Mamma Mia»-fans.

Krimdrama? «American Made» (film fra 2017). Tom Cruise som narkokartell-muldvarp på 80-tallet.

Spenningsserie? «Project Blue Book» (2019). Serien som like kunne gjerne hatt tittelen «X Files, bare satt til 50-tallet».

Viaplay

Se «Sicario 2: Day of the Soldado» (film fra 2018).

Oppfølgeren til den mesterlige spenningsfilmen fra 2015 er langt fra like god som originalen, men likevel en solid og spektakulær produksjon.

Fra eneren har de droppa Emily Blunts FBI-agent, men videreført Josh Brolins amoralske grensepolitimann, som er spilt med bravado og åpenbar, ekte glede, og Benicio del Toros sjeleskadde, bistre leiemorder.

Det åpner med selvmordsbombere på Mexico-grensa, fortsetter med umenneskelige forhørsteknikker i Midt-Østen (applausen du hører, kommer fra Det ovale kontor) og ender med et vågalt forsøk på å starte en krig mellom konkurrerende narkokarteller ved å kidnappe den usannsynlig bortskjemte datteren til en av bossene.

«Day of the Soldado» er ikke vakker på noe vis, men nagler deg til skjermen hvis du er villig til å overse enkelte usannsynligheter og har mage til å overvære noen usedvanlig grusomme voldsscener.

Vil du heller se…

En vakker oppvekstskildring? «Lady Bird» (film, 2018). Om det siste året på high school, om håp for framtida og om vond løsrivelse.

Krim? «Wisting» (serie, 2019). Sven Nordin briljerer i påkostet dramatisering av Jørn Lier Horsts romanunivers.

Komiserie? «Fresh off the Boat» (serie, 2015-). Om en tolvåring fra Taiwan som flytter til USA sammen med familien sin og forelsker seg i hiphop og basketball.

NRK TV

Se «Farleg kjærleik» (serie fra 2018).

Intens, vond og nesten sjokkerende eksplisitt dramaserie fra Montreal om ei ung, rotløs kvinne på rømmen. Sikkert, og ikke spesielt sakte, synker hun ned i en destruktiv livsstil med rus, prostitusjon og utnyttelse.

Med basis, visstnok, i flere historier fra virkeligheten, følger vi 16-åringen Fanny, som har bakgrunn i en stødig og ganske normal forstadsfamilie. Men et skjørt selvbilde og en litt ustabil psyke – ikke helt uvanlig for alderen – gjør henne til et lett bytte for et kynisk nettverk av menneskehandlere.

Forført av komplimenter, grenseløs festing og vage løfter om glamorøse oppdrag i underholdningsindustrien, ender hun opp i et forhold med den kunstneren Damien, som selvsagt er langt eldre enn Fanny og en skikkelig manipulativ kødd.

Trigger warning opp og i mente for nådeløst brutale skildringer av gjengvoldtekt, narkobruk og alskens faenskap.

Vil du heller se…

En morsom serie om tvangslidelser? Se «Pure» (serie, 2019). Følg 24 år gamle Marnies reise for å forstå hvorfor hjernen hennes stadig kidnappes av grove tabu-tanker.

Krim? Se «Bedrag» (serie, 2019). Gritty og gatesmart om hvitvasking av hasjpenger i København.

En varm dramaserie? «Sommerfugl» (miniserie, 2018). Om 11-åringen Max, som føler seg født i feil kropp, og om hvordan hennes familie må forholde seg til det at hun vil leve som jenta Maxine.

HBO Nordic

Se «Chernobyl» (miniserie, 2019).

Fortellingen om en av atomalderens mest skremmende hendelser: Brannen og nedsmeltingen av atomreaktor 4 i kraftverket Tsjernobyl utenfor Kiev i det som da var Sovjetunionen.

Uten at omverdenen fikk vite noe før flere dager senere, ble en hel by evakuert mens redningsmannskaper pådro seg dødelige doser stråling og reaktiv forurensing spredde seg over store deler av Nord-Europa.

Gjennom fem episoder loves vi ikke bare innblikk i hvor dramatisk det må ha vært på selve kraftverket, men også hvordan det ugjennomtrengelige sovjetiske byråkratiet bedrev aktiv virkelighetsfornekting i kulissene.

I svenske Johan «Stakka Bo» Rencks regi er materialet blitt både lærerikt og fengslende tv-drama, godt hjulpet av et sterkt ensemble av skuespillere: Jared Harris fra «Mad Men» og «The Crown» i front, supplert av Emily Watson og Stellan Skarsgård som her gjenforenes 23 år etter «Breaking the Waves» (og ja, de snakker engelsk med russisk aksent. Det må du bare svelge).

Vil du heller se…

Sjukt familiedrama? Se «The Act» (serie, 2019). Ond mor dikter opp datters kreftsykdom. Patricia Arquette i storslag (igjen!).

Krim? Se «Killing Eve» (serie, 2018-19). Både spennende, morsom og pirrende britisk serie som nå er ute med ny sesong.

Komedie? «Veep» (serie 2012-19). Siste sesong av forrykende komedie fra amerikansk topp-politikk.