I kinoaktuelle «Spring Breakers» fester bikinikledde jenter hardt mens de hører på Skrillex.

Filmhistorien er full av episke festivitas. Men hvilke ville vi helst ha vært på?

      5. Festen i «Clueless»

Festleken «suck and blow» (der man suger fast et kredittkort mot munnen og trykker det mot neste persons munn, som også suger tak i kortet og fører det videre til neste person) krever uhørt sterke lunger. Skuespillerne var nødt til å smøre inn leppene med lypsyl for å få kortet til å feste seg.

Men selv uten denne leken er julefesten i «Clueless» et perfekt party. Det går ikke an å feire jul på en bedre måte enn å danse til Coolios «Rolling with my Homies» sammen med en sveisen Brittany Murphy.

      4. Festen i «The Party»

«The party is groovy and everyone loses control!» 60-tallets mest legendariske fest holder fortsatt mål.

I den gigantiske Hollywood-villaen samles de rike og berømte. Når den klumsete indiske skuespilleren Hrundi V Bakshi forviller seg inn på festen forvandles det stilfulle selskapet til et vidunderlig baluba.

Snart velter gjestene (og en flower power-elefant) seg i et gigantisk boblebad til tonene av Henry Mancinis strålende cocktailpop.

      3. Festen i «Almost Famous»

Umoralske rockeband har vært skildret i en hel haug av filmer. Men ingen har hatt det like gøy som Stillwater når de drar på nachspiel hos en gjeng tenåringsfans i Cameron Crowes 70-tallshyllest.

Etter å ha droppet syre klatrer sangeren Russell opp på et tak og utbryter: «I am a golden God!» (noe Led Zeppelin-vokalist Robert Plant en gang skal ha ropt fra en balkong). Deretter hopper han ned i bassenget.

Stillwater er ikke mye til band, men som festløver fortjener de respekt.

      2. Festen i «Project X»

Tequila, flammekastere, gangsterrap, dverger og en stein yorkshireterrier i et hoppeslott. Om Caligula hadde funnet en tidsmaskin og zappet seg selv fra det antikke Rom til 2000-tallets Pasadena ville han trolig arrangert en fest som denne.

Filmen handler om to bøllefrø som overtaler sin pysete kompis til å ha bursdagsfest når foreldrene reiser bort. Scenen der gutta lykkes i å kvitte seg med to snokende politimenn og sparker i gang festen på nytt til ropet «till the break of dawn yo» er like triumferende kørka som Beastie Boys‘ debutalbum.

     1. Festen i «National Lampoon’s Animal House»

Jeg gikk på ekstremt få studentfester da jeg gikk på universitetet. Det virket helt poengløst.

Jeg visste uansett at det ikke kom til å bli like gøy som togafesten i «Animal House» der ungdommene kler seg i laken og gir jernet til soulbandet Otis Day and the Knights. Hedonisme i sin reineste form.

Og hvilke fester ville vi definitivt ha stukket fra?

      5. Festen i «Festen»

Incest rimer riktignok på fest, men Magdalena Ribbing har nok synspunkter på om det bør nevnes når man holder tale på pappas 60-årslag.

      4. Festen i «Would you Rather»

Hva er verre enn en innbydelse til et middagsselskap der man ikke kjenner noen? Muligens en innbydelse til en middag der verten tvinger gjestene til å elektrosjokke, piske og drepe hverandre i en torturversjon av «flasketuten peker på».

      3. Festen i «The Return of the Jedi»

En av få vellykkede endringer i «special edition»-utgavene av «Star Wars»-trilogien er sluttscenene i «The Return of the Jedi». Endelig slapp vi den utrolig irriterende seierslåta «Yub Nub», som ewokene sang i originalen.

Men minnene om den scenen har etset seg så hardt fast at den må være med her. La oss håpe at den kommende «Episode VII» blir innledet med at en nybygd dødsstjerne utraderer planeten Endor og alle dens lodne innbyggere.

      2. Festen i «Carrie»

Skolefester pleier å være triste. Det serveres ikke alkohol, og lærerne overvåker elevene.

Skoledansen på Bates High blir ikke morsommere av at en mobbet jente med mentale superkrefter klikker og drukner, elektrosjokker og setter fyr på 400 gjester.

     1. Festen i «Rope»

En trivelig soaré i en leilighet med svimlende utsikt over Manhattan. Og en buffet med alle tenkelige lekkerbiskener. Hva kan gå galt?

Tja, gjestene ville nok ha mistet apetitten om de fikk vite at maten er servert på en kiste som inneholder vertskapets kvalte kompis.