Ringedingdong! Vi har gått gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene denne uka også. Og anbefaler godbitene (i tillegg til å tipse om noen eldre filmer og serier du kanskje gikk glipp av).

TV 2 Sumo

Se «West Wing». Alle de sju sesongene av en av tidenes fineste tv-serier ligger ute.

Dramaet om det indre liv i en fiktiv amerikansk presidentadministrasjon begynner å dra på åra. I 2019 er det tjue år siden premieren! Men selv om svært mange har prøvd å imitere den (hei hei, «Ved kongens bord»), er det fortsatt ingenting som matcher «West Wing» når den er på sitt beste.

Den er både spennende, rørende og morsom (om enn litt sentimental til tider) – og så lærer du masse om amerikansk politikk. Det kan umulig være noen ulempe.

Vil du heller se…

En vakker animasjonsfilm? «Your Name» (film fra 2016). Er du fan av japansk populærkultur har du sett denne allerede. Er du ikke, er den det perfekte startpunktet.

Mørk komedie? «Fargo» (serie 2014-17). Tre brilliante sesonger inspirert av Coen-brødrenes film. Kan ses i vilkårlig rekkefølge.

Noe oppløftende? «Gifted» (film fra 2017). Chris Pratt-film om å oppdra et sju år gammelt matematisk geni.

Viaplay

Se «The Magicians». Har du en soft spot for tryllekunst og de som utøver den, behøver du ikke lete lenger for din neste tv-serie.

En ung nerd lar seg innrullere på en tryllekunstnerskole, og oppdager at magien som er en sentral komponent i hans favoritt-bøker ikke bare eksisterer i virkeligheten – men utgjør en stor fare for menneskeheten.

Her er vi med andre ord trygt inne i eventyrsjangeren, men samtidig er dette voksent, mørkt og kynisk – det føles veldig fjernt fra Harry Potter, som handlingsreferatet kan minne om. Krass humor løfter underholdningsverdien veldig. Og serien blir enda bedre i sesong to (og tre, som ikke er lagt ut ennå).

Vil du heller se…

Rock & råkjøring? «Baby Driver» (film fra 2017). En av tidenes tøffeste bilfilmer, med en åpningsscene som kan ses igjen og igjen.

En komedie? «The Big Sick» (film fra 2017). Romkom om muslimsk stand up-komiker.

True crime? «Palme: The Murder Investigation» (serie fra 2018). Grundig opprulling av drapet på den svenske statsministeren.

NRK

Se «The Master». Filmen mesterregissør Paul Thomas Anderson nylig omtalte som sin favoritt blant alle sine egne filmer.

Mesteren det handler om er (i utgangspunktet) den mystiske Lancaster Dodd, spilt av Philip Seymor Huffman. Dodd er en sjarlatan som gjør suksess i etterkrigs-USA med karisma, talegaver og en mildt sagt eksentrisk selvhjelpsfilosofi. Hans mest trofaste disippel er den alkoholiserte krigsveteranen Freddie Quell, spilt av Joaquin Phoenix, som i tillegg til å være et skjelvende nervevrak av et menneske er en slags spritbrenningens MacGyver.

Disse to inngår et symbiotisk forhold som ikke er sunt for noen av dem, men hvem som egentlig er mester og hvem som er slave er ikke så åpenbart som det først kan virke.

Vil du heller se…

Noe spennende? «Arbitrage» (film fra 2012). Richard Gere som styrtrik finanstopp med en mørk hemmelighet.

Noe morsomt? «Oslo Zoo» (serie fra 2018). Forviklingskomedie som er klein på den bra måten. Pluss for pendlervennlige 15-minuttersepisoder.

Noe skummelt? «Paula» (serie fra 2018). Miniserie fra BBC. Forvirrende, sexy og ekkel på en gang.

HBO Nordic

Se «The Affair». For nå er første episode av sesong fire her.

Da den dukket opp i 2014 fikk serien mest oppmerksomhet for grepet med å vise hvordan nøkkelscenene fortonet seg for de forskjellige rollefigurene. Etterhvert utviklet den seg til et besettende relasjonsdrama om synd og tilgivelse, skyld og uskyld, og det å leve videre etter et opprivende samlivsbrudd.

Så har den vært nære ved å skli ut i det absurde noen ganger, og noen mener den burde lagt inn årene mens leken var god. Men forrige sesong var tidvis glimrende i all sin ujevnhet, og i siste kapittel føltes det som om serien penset inn på et helt nytt spor. Så… vi gir den et forsøk, eller?

Vil du heller se…

Nye superhelter? «Cloak and Dagger» (serie fra 2018). En Marvel-serie med mer mørke enn du forventer og to unge skuespillere det slår gnister mellom.

Noe som svinger? Se «Pose» (serie fra 2018). Et konfettiregn av mangfold, et overdådig melodrama og en episk fortelling fra det deilige og dekadente 80-tallet. Fra skaperen av «Glee», «American Horror Story» og «Feud».

Noe spennende? «Munich» (film fra 2005). Spielberg-film om jakten på terroristene som slo til under OL i 1972.

Netflix

Se «The Lobster» (film fra 2016). Du har sett serien der kvinner er bannlyst. Du har sett filmen der søsken er forbudt, musikkvideoen der rødhårede er forbudt og du lever selv i en verden der det noen steder finnes noe sånt som «feil» hudfarge. Så hvorfor ikke kjøpe premisset om en fremtid der folk uten kjæreste er forbudt?

Nå er dette noe helt annet enn «The Handmaid’s Tale», «What Happened to Monday» og M.I.A.s «Born Free». «The Lobster» er faktisk en ustyrtelig komisk film, sin grimme visjon til tross. Colin Farrell spiller fyren som uheldigvis blir single og dermed interneres på et hotell der han har 45 dager på å finne seg en partner. Den som ikke klarer det forvandles… til et dyr.

Jepp, det er absurd! Men den hysteriske rett-frem-måten det presenteres på, redder i land dette usannsynlige filmprosjektet, som fikk en rekke fine priser og var med i kampen om Gullpalmen i Cannes i 2015. Vel verdt å se for den med et vid åpent sinn og sans for mørk satire!

Vil du heller se…

En krigsfilm? «Dunkirk» (film fra 2017). Christopher Nolans mesterverk om evakuasjonen av 400 000 britiske soldater fra Frankrike i 1939.

Et sportsdrama? «The Blind Side» (film fra 2009). Filmen som ga Sandra Bullock en Oscar handler om en hjemløs tenåring som ble en av USAs beste fotballspillere.

Komedie? «The Unbreakable Kimmy Schmidt» (serie 2015-18). Fjerde og siste sesong av denne humørpillen er ute nå.