Krimserien «Øyevitne» var ikke bare en seersuksess for NRK og solgt til store tv-markeder som Tyskland, Frankrike og Storbritannia – den skaffet også Anneke von der Lippe en Emmy-pris og ble den første norske tv-serien som ble gjenskapt av en stor amerikansk tv-kanal.

USA Network plasserte Julianne Nicholson i hovedrollen, fikk «Twilight»-regissør Catherine Hardwicke til å lage de første epiodene og kjørte ut serien i primetime på søndag kveld, plassert direkte etter det populære politidramaet «Law & Order: Special Victims Unit».

Kanselleres

Men seerne uteble, og nå settes det strek over planene om en sesong 2, skriver The Hollywood Reporter. Anonyme kilder i USA Network sier til avisa at serien ikke nådde kanalens målsetting om å holde på «Law and Order»-seerne.

Når serien kanselleres går vi ikke glipp av en fortsettelse på historien fra sesong 1, men en helt ny fortelling med nye karakterer. Det røper serieskaper Jarl Emsell Larsen, som er oppført som executive producer på den amerikanske versjonen.

– Min serie er avslutta, så det som var tanken med en oppfølger var å gjøre det som de gjorde på «True Detective»: Lage en helt ny historie, men med samme tittel. Det var det en tanke om å gjøre også her i Norge, men jeg følte ikke jeg fikk den nye fortellingen til å matche den forrige, så jeg har lagt det fra meg, sier Larsen til Filter Film og TV.

Anneke von der Lippe i originalserien. Foto: NRK

Kulturforskjeller

Han har ikke vært tett involvert verken i den amerikanske versjonen av serien, som ble bygget ut til ti timeslange episoder mot originalens seks, blant annet ved å bygge videre på elementer som bare antydes i originalen.

Larsen syntes likevel «Eyewitness» ble en bra serie og at det er synd den ikke fornyes.

– Skulle jeg selv laget en remake av noen annens verk ville jeg helst hatt så frie hender som mulig. Derfor har jeg ikke blanda meg så mye, ut over å formidle så sterkt som mulig hva som var min intensjon med historien og karakterene, slik at de fikk en mulighet til å beholde kjernen i originalen. Det har vært spennende å se hvordan serien har fungert når den er bygget om til andre land og andre kulturer, sier Larsen.

Serieskaper Jarl Emsell Larsen. (Foto: NRK)

«Øyevitne» er også kommet i rumensk versjon, laget av HBO og tilgjengelig på HBO Nordic under tittelen «Valea Mută», «Stillhetens dal» (også den norske originalen er tilgjengelig der).

– Kulturelt sett er ikke den amerikanske så ulik den norske, men i Romania er den tilpasset lokale forhold blant annet ved at motorsykkelgjengen i originalen er byttet ut med organiserte kriminelle med forgreininger til rombefolkningen – nyansert og uten noen ensidig negativ framstilling av romfolk. Den kvinnelige lensmannen ble gjort til jurist, fordi det var helt utenkelig at en kvinne ville være sjef i politiet, sier Larsen.

Den erfarne serieskaperen – med erfaring tilbake til «Fedrelandet» i 1991 og fra produksjoner som «Fox Grønland», «Kodenavn Hunter» og «Svarte penger, hvite løgner»skriver nå på et tv-seriemanus basert på Jon Michelets romanserie om krigsseilerne.