«The Day the Clown Cried» er kalt alle filmentusiasters hellige gral, men det eneste som er sett av den etter at den ble spilt inn i Sverige i 1972 er noen korte, løsrevne klipp på Youtube.

Nå har imidlertid BBC tilgjengeliggjort en hittil uhørt mengde stillbilder i dokumentaren «The Story of The Day the Clown Cried», ledet av skuespilleren og komikeren David Schneider og limt inn i vinduet over.

Mannen bak, amerikanske Jerry Lewis (89), var en av femti- og sekstitallets største filmstjerner, Dean Martins sidekick og alment anerkjent som komisk geni. På toppen av sin karriere brukte han ti år på å jobbe fram sitt mesterverk – en film så mørk at det knapt er mulig å komme lenger unna slapstick-klassikere som «The Bellboy» (1960) og «The Nutty Professor» (1963).

Synopsis? Ikke si du ikke ble advart: Den tyske sirkusklovnen «Helmut Doork» (spilt av Lewis selv) kommer i skade for å vanære Adolf Hitler i fylla under Den ander verdenskrig, faller i unåde hos nazistene, og blir som straff sendt til Auschwitz for å bruke sine ablegøyer til å lokke barn inn i gasskamrene. I en scene holder han visstnok sitt siste show inne i selve kammeret.

Men når det hele var spilt inn ombestemte Lewis seg, og nektet å lansere filmen. Det står han på den dag i dag, og vil helst ikke snakke om den engang. (Da han i fjor donerte hele sin samling filmmateriale fra et langt liv i Hollywood til det amerikanske kongressbiblioteket, var det ifølge Los Angeles Times med en klausul om at «The Day the Clown Cried» ikke skulle komme nær noe avspillerapparat på minst ti år).

Derfor har Schneider istedet intervjuet folk som var involvert i innspillingen for over 40 år siden, og som kan fortelle om en produksjon hjemsøkt av alskens problemer. Årsaken til opphavsmannens steile holdning er nok likevel en annen – og du har kanskje gjettet det allerede:

«The Day the Clown Cried» er rett og slett en veldig dårlig film.

– Jeg er flau og skammer meg over arbeidet som ble gjort. Jeg er stolt over at jeg hadde ryggrad til å bli sittende på den, og ikke vise den til noen, har Lewis uttalt:

Filmens manglende kvaliteter  bekreftes av en av de få som med troverdigheten i behold hevder å ha sett den, nemlig Lewis´ komikerkollega Harry Shearer («Spinal Tap», «The Simpsons»), som fortalte Spy Magazine i 1992 at den er «drastisk feil» og at komikken i den er «fullstendig malplassert».

Synes du for øvrig premisset om klovnen med verdens verste jobb høres kjent ut, kan det skyldes dramatiker og kunstner Christopher Nielsen, som hadde en liknende rollefigur i sin oppsetning «Holocaustmusikalen» på Nationaltheatret i 2013. Da ble den ikke akkurat lystige rollen spilt av Jan Sælid:

Holocaustmusikalen – Stafylokokktrilogien III from Nationaltheatret on Vimeo.