Etter at den første «Star Wars»-filmen kom i 1977, tok det tre år før folk fikk et gjensyn med sine nye romhelter (hvertfall hvis du ser bort fra den absurde jule-tv-filmen George Lucas har sagt at han helst skulle knust alle gjenværende kopier av med slegge).

Deretter gikk det tre nye år mellom «The Empire Strikes Back» (1980) og «Return of the Jedi» (1983).

Med unntak av en nok en trist spinoff-film i 1984 (og et par tegnefilmserier for barn) var det deretter full Star Wars-pause fram til de gamle filmene ble pusset opp og relansert på tampen av 90-tallet, og de påfølgende prequel-filmene som kom med tre års mellomrom fra 1999.

Etter at Disney kjøpte Star Wars-produsenten Lucasfilm i 2012 har imidlertid utgivelsestakten blitt skrudd opp betraktelig. Siden 2015 har vi fått nye filmer årlig, og det ser ikke ut til å bli noen manko på nytt materiale i overskuelig framtid.

Nå er det så mye under utvikling at enkelte fans begynner å merke utmattelsen synke inn. Selv Mark «Luke Skywalker» Hamill har advart mot at det kan bli for mye Star Wars i åra som kommer.

Her er hele oversikten over bekreftede og antatte filmer og serier:

«Solo: A Star Wars Story».

Den frittstående filmen om Han Solo kommer på kino 23. mai og er regissert av Ron Howard, som skal ha filmet store deler av filmen på nytt etter å ha tatt over prosjektet fra «The Lego Movie»-skaperne Phil Lord og Christopher Miller så seint som i fjor sommer.

Alden Ehrenreich spiller her en yngre utgave av rollefiguren Harrison Ford gjorde berømt for over førti år siden.

Ifølge det offisielle synopsiset skal vi være med den blivende opprørshelten på et eventyr i galaksens kriminelle underverden og oppleve hans første møte med både Chewbacca (Joonas Suotamo) og Lando Calrissian (Donald Glover).

Woody Harrelson og Emilia Clarke er andre skuespillere i filmen. 

«Episode IX»

20. desember 2019 er det duket for avslutningen på den tredje trilogien om om Skywalker-ætten og alle skjebnene de roter seg borti gjennom tre generasjoner – inkludert Finn, Rey, Rose Tico, Poe Dameron og de andre heltene fra «The Force Awakens» og «The Last Jedi» – og avslutningen på selve «hovedsporet» i Star Wars-franchisen. Altså filmene med «episode» i undertittelen.

Filmen skulle egentlig regisseres av Colin Trevorrow, mannen bak «Jurassic World», men i september fikk også han sparken av Lucasfilm-sjef Kathleen Kennedy. «The Force Awakens»-regissør J.J. Abrams er satt til å fullføre arbeidet.

General Hux-skuespiller Domnhall Gleeson har en hunch på at denne filmen vil ta like mange uventede vendinger som forløperen.

Rian Johnson-trilogien

Da Disney-konsernet nylig avslørte sin utgivelsesplan for de neste tre årene ble det klart at det (sånn det ser ut nå) ligger an til en Star Wars-pause i 2020 og 2021.

Det tyder på at de i det stille har droppet planene om en ny, frittstående «Star Wars Story» i 2020 – kanskje for å bygge opp forventningene til det som (tidligst) kommer i 2022: Starten på en helt ny trilogi, laget av Rian Johnson, mannen bak fjorårets «The Last Jedi».

Hvor kjapt disse lanseres, er ukjent – men følger de samme strategi som de har gjort siden 2015 kan vi vel vente filmer i 2022, 2024 og 2026. Handlingen er det heller ikke sagt noe om, annet enn at vi skal bort fra de figurene og omgivelsene vi kjenner.

– La oss møte noen nye figurer og finne ut av hva Star Wars betyr, skilt fra den ikonografien vi assosierer det med. La oss reise et helt annet sted og se hvordan det ville være, har filmskaperen sagt (han har riktignok også luftet muligheten for et gjensyn med Jar Jar Binks, så hvem vet).

Johnsons faste produsentmakker Ram Bergman bekreftet rett før påske at arbeidet med trilogien såvidt har startet:

Nye spinoff-filmer?

Det er offisielt at Lucasfilm har hatt flere frittstående Star Wars-filmer på tegnebrettet; filmer basert på bifigurer eller tidligere ikke utbroderte hendelser referert til i en av hovedfilmene.

Så langt tilbake som 2014 ble det annonsert at Josh Trank, regissøren bak 2015-utgaven av «Fantastic Four», skulle utvikle en film basert på et manus av Simon Kinberg, som har skrevet flere X Men-filmer og episoder av Star Wars-animasjonsserien «Rebels».

Ryktene skulle ha det til at dette var en film basert på dusørjegeren Boba Fett. Men før et år var gått var Trank fjernet fra prosjektet, og siden har det vært påfallende stille om prosjektet.

En annen åpenbar kandidat for en forhistorie-film er Obi-Wan Kenobi, som vi møter som gammel mann i Alec Guinness‘ skikkelse i 1977-filmen og som ung mann i prequel-trilogien, spilt av Ewan McGregor. McGregor har sagt han gjerne stiller opp i rollen igjen – det vil trolig innebære en film som forteller hvordan jediridderen gikk fra handlekraftig strålesabelsvinger i klonekrigene til huleboer og eremitt på den avsidesliggende ørkenverdenen Tatooine.

I fjor brukte noen bilder fra McGregor-filmen «Last Days in the Desert» for å klippe sammen en fin, men akk, så fake teaser for en slik film:

«Game of Thrones»-trilogien

Er det noen som har demonstrert evne til å bygge den typen alternativt fantasiunivers Star Wars-franchisen alltid har aspirert mot, er det vel skaperne av HBOs drageserie, som runder av neste år.

OK; hovedæren går vel til «Game of Thrones»-bøkenes forfatter George R. R. Martin, men tv-serieskaperne David Benioff og D. B. Weiss har om ikke annet begått en udiskutabel adaptasjonsbragd i overføringen av det litterære verket til tv-serie. Derfor føltes det betryggende at når Lucasfilm i februar avslørte at de setter enda en filmtrilogi i produksjon, er det dem som står bak.

I likhet med Rian Johnson-trilogien skal disse filmene fungere helt separat fra tidligere Star Wars-verk, og det skal ha vært serieskaperne selv som tok kontakt med Lucasfilm med en helt konkret idè for hva de ville gjennomføre. Ingen vet når noe av dette vil materialisere seg, men det er sagt at arbeidet starter så snart finalesesongen av «Game of Thrones» er i boks.

TV-serie

På den lille skjermen har Star Wars-universet i hovedsak dreid seg om animasjonsserier, men det har vært mumlet om å gi romoperaen peak TV-behandling siden lenge før Disney kom på banen: Også George Lucas skal ha lekt med tanken på å lage en «voksen» (hehe) tv-serie med live action skuespillere satt til Star Wars-universet.

Nå er det imidlertid offisielt at også dette er på gang – muligens utløst av Disneys planer om å starte en egen streamingtjeneste i konkurranse med Netflix og breddfull av nytt, originalt innhold.

Og nok en gang henter de kreative folk fra øverste hylle, nemlig mannen som på mange måter utløste hele Marvel Cinematic Universe med storsuksessen «Iron Man» for ti år siden, Jon Favreau (som dessuten er med som skuespiller i «Solo»).