Husker du fenomenet «Star Wars Kid»? Han stakkars gutten som filmet seg selv mens han levde ut en jedi-drøm – men opplevde at tapen endte opp på nettet?

Kort tid etter at noen skolekamerater fant opptaket og la det ut på nettet, eksploderte det til et globalt nettfenom – og det før YouTube overhodet eksisterte.

Over én milliard mennesker har nå sett klippet, og utallige parodier har gjennom årenes løp dukket opp.

Men hva med hovedpersonen selv, Ghyslain Raza? Vi har lenge visst at han ikke var spesielt fornøyd med all oppmerksomheten – å oppleve at en hel verden ler av din uelegante klumsing er neppe noe som styrker en overvektig ung gutts sinn.

Ti år etter at videoen først dukket opp, snakker nå Raza ut i et intervju med Maclean’s – og det han sier får nok mange av oss til å sette humringen i halsen.

– Det jeg opplevde var stygt. Det var direkte voldelig. Folk fortalte meg at jeg burde ta mitt eget liv, minnes den nå 25 år gamle kanadieren.

I tiden etter videolekkasjen mistet Raza de få vennene han hadde, og så seg nødt til å bytte skole.

– I fellesrommet klatret de andre elevene opp på pultene sine og gjorde narr av meg, sier han.

Han beskriver det som en «veldig mørk periode»:

– Uansett hvor hardt jeg forsøkte å ignorere at folk ba meg om å begå selvmord, kunne jeg ikke annet enn å føle meg verdiløs, som om livet mitt ikke var verdt å leve.

I dag er Raza ferdig med en jusutdannelse, og sier at han nå ønsker å stå fram med sin historie etter den siste bølgen med historier om nettmobbing blant unge – der flere av dem tragisk nok har endt opp i selvmord.

Raza opplevde ikke mye støtte fra skolen, men håper og tror at de ville stilt mer opp om episoden hadde skjedd i dag. Han oppfordrer folk som er i samme situasjon som ham til å «overkomme skammen» og oppsøke hjelp:

– Du overlever. Du kommer deg gjennom dette. Og du er ikke alene. Du er omringet av folk som elsker deg.