(Slapp av, ingen spoilere her!)

«Solo: A Star Wars Story» var helgas mest sette film på kino i Norge. Det er også det eneste filmen kan skryte av – besøksmessig.

I forhold til alle de andre Disney-produserte Star Wars-filmene kræsjet filmen spektakulært i møte med det billettkjøpende publikum.

Grafen her sier vel det meste:

Bare 16 603 norskinger var nysgjerrige nok på filmen om Han Solo som ung mann til at de trosset godværet og så filmen på premieredagen, onsdag forrige uke.

Og etter at helga er tilbakelagt, har filmen fortsatt til gode å selge like mange billetter som den forrige frittstående Star Wars-filmen, «Rogue One», gjorde på en dag i 2016.

For ordens skyld: «Rogue One» er den nye Star Wars-filmen som har gått dårligst på kino inntil nå.

Vanskelig måned

– Uten å spekulere for mye, så er det ikke tvil om at været har en innvirkning. Å lansere film i Norge i mai har også historisk vist seg være en vanskelig måned. Anmelderne har dessuten vært ganske tøffe mot filmen, sier Cathrine Kanck-Vårdal i Walt Disney Company Nordic til Filter Film og TV.

«Solo» fikk terningkast tre i både Dagbladet og VG, men en femmer i Aftenposten.

– Vi tror filmen har et langt liv på kino, så vi må avvente og se videre hvordan dette går, sier Kanck-Vårdal.

«Solo» skilter med relativt ukjente Alden Ehrenreich i hovedrollen, men stjerner som Emilia Clarke og Woody Harrelson i biroller (samt det, i internasjonal sammenheng, svært hete navnet Donald Glover i rollen som den kjente figuren Lando Calrissian).

Kommer tett

Kanskje er det nå Star Wars-serien begynner å merke slitasjen etter fire år med årlige, massivt markedsførte filmer.

«Solo» er også den første kinofilmen i franchisen siden «Revenge of the Sith» i 2005 som lanseres på sommeren – og, ikke minst, er det første gang i historien at det kommer en ny Star Wars bare seks måneder etter den forrige.

Den har dessuten sterk konkurranse fra populære superheltfilmer som «Deadpool 2» og «Avengers: Infinity War», som fortsatt selger mange billetter i henholdvis sin andre og sin femte uke på kino.

Skuffer i utlandet

Også internasjonalt har «Solo: A Star Wars Story» oppsiktsvekkende dårlige kinotall sett i forhold til hvor bra de tre forrige filmene har gått.

I USA er dette vanligvis en god kinohelg, med Memorial Day-langhelg. Der ligger filmen an til å spille inn såvidt over 100 millioner dollar i perioden fredag-mandag, mens «Rogue One» tjente 155 millioner på bare tre dager for to år siden, og «The Last Jedi» over 220 millioner i åpningshelga i desember i fjor, ifølge Variety.

Etter alt å dømme beholder den fjerde filmen i «Pirates of the Caribbean»-serien, «At World’s End», rekorden som den beste Memorial Day-filmen noensinne. Den spilte inn nesten 140 millioner denne helga i 2007.

For verden totalt sett ser «Solo» ut til å ha spilt inn 148,3 millioner i premierehelga, under halvparten av det mange eksperter hadde estimert.

Skal finne årsaken

– Vi er på saken, og skal bruke mye tid på å grave i hvorfor det gikk som det gjorde. Vi har halvannet år på oss til «Episode IX» kommer ut, sier Disneys distribusjonssjef Dave Hollis til The Hollywood Reporter.

– Vi har hatt enormt med suksess. De forrige tre Star Wars-filmene spilte oinn over fire milliarder dollar på kino, så det er ikke sikkert markedsmetning er svaret, sier han.

Ekstra ille for Disney er det at «Solo» var en svært dyr film å ferdigstille, siden det ble byttet regissør underveis i innspillingen og store deler av filmen ble spilt inn på nytt. Totalt skal filmen ha kostet 250 millioner å lage,  mot rundt 200 millioner for de to forrige filmene.

I forrige uke ble det for øvrig kjent at Disney har satt fart i utviklingen av en ny, frittstående spin-off-film fra Star Wars-universet, som skal handle om dusørjegeren Boba Fett – en bifigur fra «The Empire Strike Back» (1980) og «Return of the Jedi» (1983) som vi fikk forhistorien til i «Attack of the Clones» (2002).

Det er James Mangold, som lagde «The Wolverine» og «Logan» fra X Men-universet, som nå er tiltenkt regissørjobben. Han har tidligere laget blant annet Johnny Cash-filmen «Walk the Line» og den kritikerroste westerfilmen «3:10 to Yuma».