Som du muligens har fått med deg, har ikke Harald Zwart og Thomas Gullestad feiret at 638 000 mennesker har sett «Den 12. mann» på kino slik vi ville gjort det: Ved å innta kronisk hvilestilling på en gigantisk laurbærmadrass.

Tvert imot: Premieren på krigsfilmen var knapt over før nyheten sprakk om at regissøren hadde hyret sin hovedrolleinnehaver til et nytt, ambisiøst prosjekt: En tv-serie med tittelen «Oljefondet», som gikk i opptak i Tsjekkia i vinter (og ikke må forveksles med Maipo/NRKs kommende serie «Lykkeland», om oljealderens framvekst i Stavanger).

Nå som «Oljefondet» er i postproduksjon kan Nordisk Film & TV-fond melde at den allerede har fått fans i Frankrike.

Nemlig folka i produksjonsselskapet Wild Bunch Television, som tidligere har stått bak flere Gullpalme-hedrede filmer. De har sett serien på TV-markedet MIPTV i Cannes og signet opp for å bli koprodusenter.

Og, kanskje enda mer interessant: At produsent Veslemøy Ruud Zwart har castet den amerikanske Oscar-vinneren Marcia Gay Harden (58) i rollen som USAs ambassadør til Norge.

Her i en scene fra Sean Penns «Into the Wild». (Foto: UIP)

Hun slo gjennom i Coen-brødrenes uforglemmelige mafiafilm «Millers Crossing» i 1990 og fikk den vidgjetne statuetten for «Pollack» i 2000:

Hun ble nominert igjen for «Mystic River» i 2003 og er i dag kjent for sin rolle som Christian Greys mamma (huffameg!) i «Fifty Shades»-trilogien. TV-seere vil kanskje huske henne fra blant annet «The Newsroom» og legedramet «Code Black», som gikk på TV 2 FEM her til lands.

Det har foreløpig ikke lyktes oss å få en kommentar fra Zwart eller produsentene.

Andre skuespillere i serien er Katrine Thorborg Johansen, som du for tida ser i «Heimebane», Marit Andreassen («Himmelblå», «Kampen for tilværelsen») og Elias Holmen Sørensen («Askeladden»).

«Oljefondet» beskrives som en «dramedy», altså en blanding av komedie og dramaserie, basert på virkelige hendelser og spunnet rundt de uunngåelige dilemmaene som oppstår når du skal balansere sosialt ansvar med jobben å få nordmenns skattepenger til å yngle i det internasjonale aksjemarkedet.

Serien blir på 10 episoder, hver på 30 minutter, og skal vises på TVNorge. Den er produsert av Veslemøy Ruud Zwart, Espen Horn, Terje Strømstad, Tom Gulbrandsen og Harald Zwart, og skrevet av Harald Zwart, Tom Gulbrandsen, Petter Holmsen og Marit Skolem.