Årets Oscar-kappløp er endelig i mål, etter at Academy of Motion Picture Arts and Sciences i natt stengte muligheten for å avgi stemmer.

I flere måneder har produsenter, studiofolk og skuespillere jobbet beinhardt med kampanjer for sine filmer, og natt til mandag får vi resultatet i den TV6-sendte seremonien fra Dolby Theatre i Los Angeles.

Men hvilke filmer kommer til å stikke av med de gjeveste prisene? Og i hvilke kategorier er det mest spennende?

Vi har laget en liten jukselapp:

Beste film

* Tre filmer har knivet om favorittstemplet i månedene før utdelingen: «12 Years a Slave», «Gravity» og «American Hustle».

* Steve McQueens slavedrama «12 Years a Slave» har vunnet flest av de viktige prisene i oppladningen før Oscar, og er filmen som har alt å tape natt til søndag.

* Mest reelle utfordrer anses nå å være Alfonso Cuaróns «Gravity» – blant annet er Sasha Stone hos Awards Daily helt overbevist om at scifi-eposet stikker av med statuetten.

Beste mannlige hovedrolle

* Alt annet enn en Matthew McConaughey-seier for «Dallas Buyers Club» vil være fryktelig overraskende.

* Variety peker også på at tv-serien «True Detective» kanskje har hjulpet skuespilleren ytterligere, da akademimedlemmene hver eneste søndag blir påminnet om skuespillerens oppsiktsvekkende karrierevending.

* Tippeselskapene regner Leonardo DiCaprio for å ha størst sjanse av utfordrerne. Han vant jo også en Golden Globe for rollen i «The Wolf of Wall Street».

Beste kvinnelige hovedrolle

* Denne er interessant: Cate Blanchett ble nemlig regnet for å være helt sikker i denne kategorien, etter innsatsen i Woody Allens «Blue Jasmine».

* Det var imidlertid før overgrepsanklagene mot Allen begynte å dukke opp i mediene igjen – og enkelte tror dette kan ha skadet Blanchetts sjanser.

* Hun er imidlertid fremdeles klar favoritt foran Amy Adams («American Hustle»).

Beste regi

* Dette er 86. gang det deles ut en Oscar, og for 82. gang er det ingen kvinnelige regissører nominert i denne kategorien.

* De aller fleste ekspertene plasserer Alfonso Cuarón som klar favoritt, og det hjelper nok at «Gravity» er en såpass teknisk grensesprengende film.

* Det eneste lille usikkerhetsmomentet er om Steve McQueen kan få mange sympatistemmer om akademimedlemmene går for «Gravity» som beste film.

Beste originalmanus

* Et fryktelig åpent felt, men to filmer kniver i utgangspunktet om statuetten: Spike Jonzes «Her» og David O. Russells «American Hustle».

* Akademiet har en tendens til å gi statuetten til originale filmer, og sånn sett ville kanskje den romantiske scifi-komedien «Her» passet. Samtidig tror andre at Jonze blir for edgy for aldrende akademimedlemmer (de ga for eksempel ikke pris til hans «Being John Malkovich»).

* David O. Russell var også nominert i denne kategorien i fjor, for «Silver Linings Playbook», uten å vinne.

Beste mannlige birolle

* Fun fact: Samtlige av de nominerte i denne kategorien spiller karakterer bygget på virkelige personer.

* Jared Leto er favoritt for sin tolkning av transpersonen Rayon i «Dallas Buyers Club». Så får vi se om Letos aversjon mot å gjøre Oscar-kampanjer (han dro på turné med bandet sitt framfor å delta på Oscar-fester) har noe som helst å si.

* Mulig utfordrer er nykommeren Barkhad Abdi som spiller somalisk pirat i «Captain Phillips».

Beste kvinnelige birolle

* June Squibb (86) fra «Nebraska» vil bli tidenes eldste Oscar-vinner hvis hun vinner – mens Jennifer Lawrence (23) blir tidenes yngste dobbeltvinner om hun tar statuetten. Sistnevnte er favoritt.

* Kenyanske Lupita Nyong’o («12 Years a Slave») er den største utfordreren.

Beste dokumentar

* Vi tar med denne til slutt, siden delvis norske «The Act of Killing» er nominert – og definitivt er en av favorittene.

* Den amerikanske musikkdokumentaren «20 Feet From Stardom», om kordamer som aldri har fått den anerkjennelsen de har fortjent, har imidlertid kommet sterkt – og de to filmene anses nå for å være jevne konkurrenter (med «The Square» som outsider).

For flere forhåndstips: Sjekk nettsidene Goldderby og Awards Daily.