• Hver fredag går vi gjennom hva som er nytt på de forskjellige streamingtjenestene og anbefaler godbitene. Nå har vi utvidet med enda flere streamingtjenester!
  • Du kan også få disse streamingtipsene på e-post ved å registrere din mailadresse her.

TV2 Sumo:

Se «Schitt’s Creek» (serie, 2015-2020).

Forrige ukes Emmy-utdeling gjorde det uhyre tydelig at veldig mange av oss har oversett komiserien «Schitt’s Creek». Under den heldigitale utdelingen plukket serien hele ni statuetter, kun slått – og meget fortjent – av «Watchmen» sine 11 priser.

Først og fremst ble den kåret til beste komedie. Eugene Levy (faren fra «American Pie») og Catherine O’Hara (moren fra «Alene Hjemme») vant hver sin pris for hovedroller i komedier. I tillegg kommer et drøss av priser for biroller, manus også videre.

Sjette sesong markerer slutten på sagaen om den rike familien Rose, og alle sesongene er tilgjengelige på Sumo. Familieoverhodet Johnny har tjent grovt med penger på å drive filmutleie, men mister alt. Heldigvis kjøpte Johnny byen Schitt’s Creek på 90-tallet på kødd, som en vits overfor sønnen. De må relokalisere og bo i byen, som ikke har et tilfeldig navn. Borgermesteren i byen heter for øvrig Roland Schitt. Det kan jo hende at livet som plebeiere ikke egner seg så godt for Rose-familien.

Vil du heller se…

Harry Potter? Se blant annet «Harry Potter og fangen fra Azkaban» (film, 2004). Hele Potter-universet, samt Fabeldyr-filmene, ligger nå på Sumo.

Norsk true crime? Se «Mysteriet Marianne» (dokumentarserie, 2020). Seks år gamle jenta Marianne som sporløst forsvant i 1981 og saken er fortsatt uløst.

Musikkhipsterdrama? Se «High Fidelity» (serie, 2020). Ny vri på Nick Hornbys 90-tallsroman. Sliten platesjappe, kjærlighetsproblemer, mye bra (!) musikk og herlige biroller.

HBO Nordic:

Se «The Third Day» (serie, 2020).

Er det mulig å få mer psykologiske thrillere, ispedd litt hedenske tradisjoner, i monitor? Takk!

Denne todelte serien finner sted på en britisk øy, kun koblet til fastlandet av en vei som stadig flommes over. I første de tre første episodene, kalt «Summer», reiser Sam til øya Osea ved den britiske kysten. Veien til fastlandet kan kun krysses i et svært begrenset tidsrom, noe som gjør at Sam ikke klarer å komme seg trygt hjem.

Øya planlegger en årlig hedensk fest, men spørsmålet er om Sam synes at dette blir like moro som alle andre. I de tre siste episodene, kalt «Winter», tar en alenemamma med seg sine to døtre til den samme øya på ferie. De burde heller dratt til Sommarland i Bø.

Vil du heller se…

Nydelig ungdomsdrama? Se «We Are Who We Are» (serie, 2020). En ny coming of age-serie fra samme regissør som ga oss «Call Me By Your Name».

Svensk komedie? Se «Tårtgeneralen» (film fra 2018). En svensk by blir kåret til landets dølleste sted. For å sette bygda på kartet skal de lage verdens største smörgåstårta.

Noe à la «Rick & Morty»? Se «YOLO: Crystal Fantasy» (animasjonsserie, 2020). Sarah og Rachel er to australske partyløver som holder til i den merkelige byen Wollongong.

Prime Video:

Se «All or Nothing: Tottenham Hotspur» (serie, 2020).

Netflix sparket i gang den dokumentarideen med «Sunderland ‘Til I Die» i 2018, en dokumentarserie om en klubb som møter nedtur på nedtur. Nærmest samtidig slapp Prime Video en slags ekvivalent med «All or Nothing: Manchester City». Om dette er en slags pissekonkurranse mellom de to, er det åpenbart at Amazon har bedre kontakter i det engelske fotballsystemet.

Den nye utgaven av «All or Nothing» gir oss et innblikk fjorårets sesong i London-klubben Tottenham Hotspurs. Det var et dramatisk år, mildt sagt. De åpner en ny gigastadion, koronaviruset forlenger en allerede trøblete sesong – og ikke minst mister trener og fanfavoritten Mauricio Pochettino jobben til fordel for surpeisen José Mourinho.

Dette er trivelig ukedags-titting for fotballfans som skal lade opp til helgens Fantasy-skuffelser og timesvis med «foppal med gutta», eller om du bare er nysgjerrig på hvordan arbeidslivet er for disse styrtrike vinnerskallene.

Vil du heller se…

Annerledes superhelter? Se «The Boys» (serie, 2019-2020). Disse superheltene er, med hedelige unntak, egoistiske, arrogante, griske og narsissistiske mennesker.

Voksen humor? Se «Fleabag» (serie, 2016-19). Suverent, kleint og rørende om familieliv, sex og ungt voksenliv i London.

Oppløftende komikk? Se «The Marvelous Mrs. Maisel» (serie, 2017-20). Prisvinner-serie om husmor som på 50-tallet slår seg opp som komiker i New York.

Netflix:

Se «Ratched» (serie, 2020).

Nå har det blitt laget en prequel til «Gjøkeredet» (1975)! Frem med høygaflene!

Før nostalgikeren i deg får hjerteinfarkt: Dette er faktisk en stilig og gjennomført serie, der vi får fortalt historien om hvordan den inderlig onde sykepleieren Mildred Ratched endte opp som undertrykkende tyrann på et mentalsykehus.

Det er ikke nødvendigvis et fravær av kreativitet i slike gjenfortellinger eller spin-offs – enkelte lykkes veldig godt (tenk «High Fidelity», «Mandalorian» og kanskje «Castle Rock»), mens andre er en fornærmelse mot filmkunsten. Ja, vi ser på deg «Dumbo».

Vil du heller se…

Dokumentar? Se «The Social Dilemma» (dokumentar, 2020). En underholdende forklaring av hvordan algoritmene i sosiale medier fungerer og kan påvirke oss i negativ forstand.

Eksistensielt drama? Se «I’m Thinking Of Ending Things» (film, 2020). Kvinne vil slå opp med kjæreste, men besøker motvillig svigerforeldre. Her dykker regissør Charlie Kaufman dypere enn en gjennomsnittlig romantisk komedie.

Tegneserieskurk i ny drakt? Se «Joker» (film fra 2019). Mye takket være Joaquin Phoenix’ skjellsettende rolletolkning er denne filmen den eneste fra 2019 du virkelig ikke kan gå glipp av.

NRK TV

Se «Norsk-ish» (serie, 2020).

Tidligere i år ble tv-lisensen avviklet. Men NRKs produksjon av gode tv-serier som speiler ungdomsliv i Norge fra rånemiljøet i Bø i Telemark («Rådebank») til skolegårder på vestkanten («Skam») og innvandrertette mijøer i Groruddalen («18») hadde vært god nok grunn til å bla opp spenna.

Nå har de gjort det igjen. Nye talenter (riktignok med litt hjelp av noen gamle ringrever) har fått tillit av dramasjefen og laget sterkt, troverdig og relevant tv om det å være norsk på en ny måte.

I «Norsk-ish» skinner tidligere «Newton»-programleder Selda Ekiz i rollen som lege, men ellers er det ferske ansikter på skjermen. Alle har sine utfordringer i spenningsfeltet som oppstår når du vokser opp i Norge, men har familie fra helt andre steder i verden.

Politisk korrekt pedagogikk-tv? Langt derfra. Her er det nok humor og tvetydige moralske dilemmaer til at vi binger med hjertens lyst (alle åtte episoder er ute, så det kan du gjøre også). Applaus!

Vil du heller se…

Lars Monsen? Se «Monsen på villspor» sesong 3 (serie, 2014-2020). Tredje utgaven av «Monsen på villspor» er uten tvil den sterkeste: Ingen programledere, festlige gjester og streit underholdning.

Gladkrim? Se «Livstid» (serie, 2020). Etterforsker Victoria Woll leder sin egen enhet, men i fremtiden sitter hun i fengsel. Hvordan skjedde det?

Natur? Se «Sju kontinenter, en klode» (dokumentarserie, 2020). Feinschmeckerserie om våre fortryllende omgivelser på den blå kula vi kaller Planeten Jorden.

Disney+

Se «The Mandalorian» (serie, 2019-).

En. De. Lig!

…er Disneys egen strømmetjeneste lansert her til lands. Det betyr mer enn Mikke Mus: Giga-konsernet eier både filmstudioet 20th Century Fox og underbruket Searchlight, animasjonsfilmhuset Pixar, National Geographic, Marvel og Lucasfilm.

Vårt førstevalg etter å ha opprettet abonnement, var å se «The Mandalorian» – den nye live-action Star Wars-serien fra «Iron Man»-skaper Jon Favreau.

Serien er alt det vi skulle ønske de nye kinofilmene fra romoperauniverset var: Mystisk, pirrende, mer skummel enn morsom (men morsom også), i tillegg til å være visuelt griselekker.

To episoder er ute, og nye skal slippes ukentlig framover mot premieren på sesong 2 senere i høst. Se den! «I have spoken!»

Vil du heller se…

Svimlende dokumentar? Se «Free Solo»Historien om han som klatret opp den 900 meter høye El Capitan-fjellveggen i California. UTEN sikring.

Tidenes satireserie? Se «The Simpsons» (1989-2020). Her er ALLE sesongene.

Musikal? Se «Hamilton» (2020). Hiphop-musikalen om hvordan nasjonen USA ble født er SÅ SJUKT FET.

Dplay

Se «Patrick Melrose» (miniserie, 2018). 

Miniserie der Benedict Cumberbatch virkelig får skinne som en heroinavhengig overklassefyr totalt ute av kontroll, og med indre demoner i fleng – ikke uten grunn, får vi snart vite.

Serien er basert på en romanserie av forfatter Edward St Aubyn, som baserte bøkene på egne opplevelser.

Og, jada, jeg hører innvendingen: Enda en studie av hvor forferdelig det er å leve et privilegert liv? Men takket være manusforfatter David Nicholls («En dag»), regissøren bak «Deutschland 83» og nevnte hovedrolleinnehaver er dette blitt en av de bedre skildringene av hvor ille foreldrene dine egentlig kan fucke deg opp.

Noen har innvendt at dette ikke er en serie, så mye som en glorifisert utstilling av Cumberbatchs talenter. OK, ser den. Men himmel, for en skuespiller, altså.

Vil du heller se…

Norsk humordrama? Se «Sigurd fåkke pult» (serie, 2020).  Sår og morsom serie om seksuell frustrasjon.

Krim? Se «Vera» (serie, 2011-20). Fin og nedpå procedural fra nordengelsk landsbygd.

En annerledes dramaserie?  Se «The Young Pope» (2016). Jude Law briljerer med et originalt premiss og en usedvanlig setting.

Viaplay

Se «Billions» sesong 4 (serie, 2016 -)

Dramaet om hedgefund-milliardæren og statsadvokaten som prøver å avsløre ham, gikk inn i sin femte sesong i mai. Enn så lenge er det fire sesonger tilgjengelig på Viaplay.

Det som begynte som en katt- og mus-lek mellom den tvilsomme risikokapitalforvalteren spilt av Damien Lewis fra «Homeland» og finanstilsyn-etterforskeren spilt av herlige Paul Giamatti, er etterhvert utvidet til en større fortelling om lojalitet og maktkamp – samtidig som den beholder humoren og underholdningsverdien.

Sist vi skrev om «Billions» i denne spalten var da sesong tre ble lansert. Da skrev vi at de økte både humoren og underholdningsverdien, og det ser ut som de har overgått seg selv denne gangen også.

Vil du heller se…

Bilær som tutær og bråkær? Se «Ford v Ferrari» (film, 2019). Basert på historien om da Ford skulle erobre den europeiske racingscenen ved å vinne det prestisjetunge 24-timersløpet i Le Mans.

Actionthriller? Se «Snowpiercer» (film, 2013). «Parasitt»-skaper Bong Joon-hos første engelskspråklige film om en dystopisk fremtid der menneskeheten sitter fast i et klasseinndelt tog.

Noe som gjør deg sulten? Se «Gordon Ramsay: Uncharted» (dokumentarserie, 2019-2020). Kjendiskokk drar på tur, møter folk og spiser mat – også i Norge.

Youtube

Se «Tifo Football» (kanal):

Tifo Football er en Youtube-kanal som forklarer det komplekse fotballuniverset med enkle og illustrerte videoer. Det kan dreie seg om enkeltspillere, historie, politiske strider eller taktikker fra land eller lag over hele verden.

Bredden i videoene er kanskje Tifos største styrke. I en video kan de brekke ned Magnus Carlsens suksess innen Premiere Leagues fotballspill (Fantasy Premiere League) – Carlsen ble nummer 11 blant sju millioner spillere. I en annen kan de forklare hvem, hva og hvorfor rundt det mulige, og kontroversielle, salget av Newcastle United.

De har til og med laget en video om Tromsø IL og Martin Ødegaard! Heia Norge!

Vil du heller se…

Gonzo-journalistikk? Se «All gas no breaks» (kanal). Et kamerateam reiser rundt på obskure eller provoserende arrangementer som USA for å intervjue gærne folk.

Hjemmekonserter? Se NPR Musics «Tiny Desk (home)»-konserter (videoserie). Små og store artister spiller akustiske eller lavmælte konserter hjemme hos seg selv.

Feelgood for te-entusiaster? Se «The global coffee crisis is coming» (dokumentar, 2020). Om hvordan klimakrisa herjer med verdens kaffeproduksjon.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!