Låta «Alone Yet Not Alone», fra filmen med samme navn, har blitt diskvalifisert fra Oscar-løpet.

Nominasjonen som beste sang faller bort på grunn av at komponist Bruce Broughton ifølge Deadline har bedrevet ulovlig lobbyvirksomhet.

Broughton er en tidligere guvernør i Oscar-komiteen og har også ledet utdelingens musikkavdeling.

Først skal han ha forsøkt å få låta inn i Oscar-utdelingen via mer tradisjonelle kanaler, men da dette ikke førte frem begynte han å ringe rundt til kollegene for å få låta nominert, noe den også ble.

Oscar-akademiets sjef Cheryl Boone Isaacs ga følgende kommentar i en pressemelding:

– Å benytte ens tidligere posisjon som guvernør og nåværende komitémedlem for å personlig promotere sitt eget Oscar-bidrag gir inntrykk av å ha en urettferdig fordel, uansett hvor gode intensjonene bak kommunikasjonen er.

Allerede før diskvalifikasjonen ble nominasjonen ansett som pussig, og ifølge HitFix kunne man høre gisp og latter i salen under annonseringen tidligere denne måneden.

Mye av årsaken var at det rett og slett ikke var en film folk hadde hørt om før den overraskende nominasjonen.

«Alone Yet Not Alone» hadde svært begrenset kinodistribusjon og er et drama beregnet på det kristne markedet i USA, lagt til 1775. Den handler om to søstre som kidnappes av indianere, flukten som følger og hvor viktig gudstroen er for dem selv når alt er kjipt.

Tittellåta er en litt sviskete hymne om gudens evige nærvær, spilt inn av den sterkt handikappede evangeliske presten Joni Eareckson Tada.

Ifølge Variety har hun kun halvparten av normal lungekapasitet og måtte få ektemannen til å dytte henne i mellomgulvet under innspillingen så hun skulle ha nok luft til å treffe de høyeste tonene.

– Jeg er knust, sier Broughton til Variety.

– Jeg tillot meg en enkel og halt grasrotkampanje, og det gikk imot meg da låta begynte å få oppmerksomhet. Jeg ble stoppa av konkurrenter med med flere måneders promotering og reklame bak seg.

Dette er ikke første gang en film diskvalifiseres fra en Oscar-nominasjon. Entertainment Weekly lister blant annet opp «Gudfaren»-soundtracket, hvis komponist Nino Rota hadde benyttet en bit av temalåta til «Fortunella» fra 1958.

Dokumentaren «Young Americans» vant i 1969, men mistet statuetten sin da det kom frem at filmen hadde hatt premiere i 1967, ikke 1968.

Den siste filmen som ble diskvalifisert før «Alone Yet Not Alone» var faktisk norsk, men årsaken var av adskillig mer uskyldig art enn i Broughtons tilfelle.

Regissør Hallvar Witzøs «Tuba Atlantic» var nominert for beste kortfilm men vant ikke under utdelingen i 2012.

Senere kom det frem at filmen hadde blitt vist på norsk fjernsyn i 2010, og dermed ikke kvalifiserte som en 2011-utgivelse.