Balladen om Morgan Kane fortsetter. Filter Film og TV har tidligere skrevet om nordmannen Ryan Wiik som i flere år har forsøkt å få et filmprosjekt om westernhelten stablet på beina med seg selv i hovedrollen.

De siste månedene har han imidlertid mistet kontrollen over filmselskapet WR Entertainment og anlagt et søksmål mot nåværende administrerende direktør, Tasmin Lucia-Khan, som han blant annet mener har manipulert ham seksuelt, spredt rykter og presset ham ut av selskapet.

Lucia-Khan har tidligere tilbakevist anklagene som «et pr-stunt» overfor Filter (du kan lese en grundig gjennomgang av saken her).

Dette oppstyret har ikke gått upåaktet hen blant en gruppe av selskapets øvrige aksjonærer. I går ble et brev som varslet et potensielt erstatningssøksmål sendt til både Wiik og flere redaksjoner (blant annet Variety) på vegne av en gruppe aksjonærer som oppgis å eie rundt 32 prosent av selskapet.

Brevet tar opp turbulensen rundt Wiiks avgang og søksmål mot Lucia-Khan, og hvordan dette kan komme til å skade WR Entertainment. Her står det blant annet:

«Vi er av den klare oppfatning at det har vært positivt for selskapet at du trakk deg i desember 2016, og at dette bidrar til større muligheter for at selskapet skal lykkes. Vi oppfordrer deg derfor til å umiddelbart avslutte alle prosesser mot selskapet og selskapets ledelse, slik at ledelsen kan konsentrere seg om å skape verdier for aksjonærene. De prosesser du nå har igangsatt bidrar etter vår mening til å trenere og redusere selskapets muligheter til å lykkes, og øker dermed sannsynligheten for at selskapets aksjonærer vil lide økonomiske tap.»

Ryan Wiik, avbildet i 2007. Foto: Ryan Wiik (CC BY-SA 3.0)

Mannen som har sendt ut brevet på vegne av aksjonærene er Jan-Henry Løken, som selv er aksjonær i selskapet. Han understreker overfor Filter Film og TV at han ikke innehar noen formell posisjon i selskapet utover aksjene.

– Jeg er bare en aksjonær som ikke vil bli økonomisk skadelidende.

Løken forteller Filter Film og TV at brevet er et stykke løselig organisert grasrot-aksjonering fra en gruppe aksjonærer (flere av dem ble kontaktet for saken og kjente ikke det konkrete innholdet i brevet, men henviste til Løken) som følte at de måtte komme med en motreaksjon.

– Dette finner vi oss ikke i. Vi ble forbannet. Etter vår mening har han trenert saken og brukt masse tid og penger.

Løken sier brevet er ment som et varsel, men at et søksmål eventuelt vil ligge frem i tid.

– Så lenge det er liv i selskapet kan vi ikke saksøke ham, men vi varsler at om selskapet skulle gå dukken, da kommer vi etter deg.

I utgangspunktet hadde Løken stor tro på Wiik og filmplanene hans. Samtidig har han følt det har vært vanskelig å ha oversikt over prosjektet.

– Han er veldig tillitsfull, høflig og jovial. Så er det ikke så lett å følge med på noen når man sitter i Norge og han er i Los Angeles. Man ringer og så er de kjempeopptatt og «nå er det et viktig møte i neste uke».

Stridens kjerne synes for Løken å være spørsmålet om hvorvidt Wiik skulle spille hovedrollen som Morgan Kane.

Slik framsto Ryan Wiik på promomateriell for filmen i fjor. Foto: WR Entertainment

– Han gikk jo ut i 2013 i Vi Menn og sa han skulle spille hovedrollen. Alle var komfortable med det så lenge han klarte å spille. Avtalen var at han skulle passere en screentest, og hvis han ikke klarte den skulle han gi rollen til en annen person.

Løken forteller at han med flere ikke hørte noe mer om testen, og begynte å få mistanker om at Wiik ikke hadde klart den.

– Flere her kjenner ham jo, og hadde han klart den ville han ringt jublende. Så vi tenkte at «nå krangler han med styret og ledelsen».

Løken sier han og flere andre aksjonærer etter hvert sendte et brev til styret hvor de forlangte å få Wiik ut av selskapet.

– Da trakk han seg frivillig etter tre dager. På grunn av «kreative uenigheter», som det så fint står.

Løken, som har full tillit til nåværende CEO Tasmin Lucia-Khan (« hun er en fantastisk forretningskvinne»), tror Wiik nå er bitter over å ikke få spille Morgan Kane.

– Han virker som en veldig visjonær, men gjennomføringsevnen og skuespillertalentet per i dag er ikke der etter min mening. Når han gikk så hardt ut så tidlig angående hovedrollen blir fallhøyden veldig stor når han ikke lykkes.

Wiiks søksmål og beskyldninger mot Lucia-Khan mener Løken virker grunnløse. Samtidig mener han det er selvdestruktivt av Wiik å saksøke selskapets administrerende direktør.

– Jeg har ståltro på selskapet, og det er synd at CEO Tasmin Lucia-Khan må bruke tid parallelt med et grunnløst søksmål mot seg. Det virker meningsløst. Wiik eier cirka 27 prosent av selskapet. Da saksøker du nesten deg selv. Han har en aksjeportefølje på 24.5 millioner aksjer, og for hver krone Khan og ledelsen får opp kursen blir aksjeporteføljen hans 24.5 millioner kroner mer verdt, sier Løken.

– Flere andre aksjonærer har kalt oppførselen til Ryan Wiik for tidenes karriereselvmord.

I en pressemelding sendt ut av Løken sammen med aksjonær Geir Kristiansen i etterkant av dette intervjuet (og blant annet referert i VG)  sår de to også tvil rundt den tidligere rapporterte interessen i prosjektet fra Steven Spielberg:

«Sannheten er at vi i Norge ble fortalt av Ryan Wiik at Steven Spielberg var interessert i å regissere Morgan Kane. Vi var veldig fornøyd siden Morgan Kane er en nasjonal skatt og over 20 millioner bøker har blitt solgt, så Steven Spielberg ville være fantastisk. Han fortalte denne nyheten til Norsk presse så selvfølgelig investerte vi mer penger. Men vi tror dette møtet med Steven Spielberg aldri skjedde.»

Og:

«Vi utfordrer ham til å vise screentesten, slik at han kan vise verden hvor god skuespiller han er, og deretter la folket være dommere. Vi tror ikke pr. i dag han er en Hollywood stjerne.»

Filter Film og TV har forelagt Wiik uttalelsene fra Kristiansen og Løken via advokatkontoret Johnson & Johnson LLP, som bistår ham i saken. En talsperson har gitt følgende kommentar:

– Grunnet den pågående rettstvisten har ikke herr Wiik noen kommentar på det nåværende tidspunktet.