Hvaler er stort sett ganske fredelige dyr. Men tatt i betraktning deres størrelse, kan man skjønne at folk gjennom tidende har diktet opp fryktinngytende historier om havets konger.

Men ikke alle historiene om hvalbeistene er oppdiktning, noe mannskapet på hvalfangerskuta Essex fikk oppleve da en 26 meter lang spermhval i 1820 gjentatte ganger angrep og til slutt senket skuta mens de var langt ute på Stillehavet.

Av de 21 mennene ombord, overlevde bare åtte stykker etter at de i to seperate båter ble reddet etter 90 og 95 dager til sjøs. Da hadde de sett seg nødt til å ty til ekstreme midler – også kannibalisme (det ble trukket lodd om hvem som måtte dø) – for å holde seg i live.

En av de overlevende var 15-årige Thomas Nickerson, som noterte ned hendelsen som 70-åring – notater som mye senere ledet til den prisvinnnende boka «In the Heart of the Sea: The Tragedy of the Whaleship Essex» av Nathaniel Philbrick, utgitt i 2000.

Denne boka danner nå grunnlaget for en filmatisering, med «Thor»-stjerne Chris Hemsworth i hovedrollen, melder Deadline. Foreløpig er det usikkert hvilket filmstudio som plukker opp rettighetene, som nå er ute på anbud.

Hemsworth skal spille styrmann på skuta (etter alt å dømme Owen Chase), som ledet den ene av to båter som til slutt fant sin vei til kysten. Fire måneder etter å ha kommet hjem (blant annet til en datter han ikke visste at han hadde), hadde Chase (med hjelp) skrevet fortellingen «Narrative of the Most Extraordinary and Distressing Shipwreck of the Whale-Ship Essex» – som etter sigende skal ha inspirert Herman Melville til å skrive «Moby Dick» i 1851.

Noe passende er det kanskje derfor også at «Moby Dick» på nytt skal spilles inn. Planene har lenge vært kjent, men filmen har levd et noe usikkert liv hos Universal. Nå har filmstudioet bedt «Contraband»-manusforfatter Aaron Guzikowski om å skrive om manuset, så det ikke skal bli så dyrt for regissør Timur Bekmambetov å spille inn filmen, melder Variety.

I den (forhåpentligvis) kommende versjonen av «Moby Dick» er det ikke lenger Kaptein Ahab filmen sentrerer rundt – her er det den  hvite hvalen som er hovedpersonen. Etter sigende skal vi følge hvalens kamp mot flere andre skip, før vi ender opp hos den utrettelige og hvalhatende kapteinen.