Se, så fin teaser. Woody Allen kunne knapt gjort det bedre. New York framstår som en gammel, håpefull tante i sin aller fineste kjole. Avisen som klasker i fjeset mot slutten bærer imidlertid bud om et pessimistisk verdenssyn oppi alt det romantiske. I kveld (amerikansk tid, vel å merke) er det premiere på tredje sesong av tv-serien «Louie». Oi, som vi har gledet oss.

Louie er en historiedrevet sitcom med vår mann i rollen som seg selv. En trassig hverdagshelt, både som rollefigur og som yrkesmenneske, legg for eksempel merke til at han staver navnet på serien forskjellig fra sitt eget navn. Han er komiker som av og til gjør opptredener på kjellerklubber i New York, han er tobarnspappa med delt omsorg, han er en uhelbredelig onanist, han begynner å bli skalla og pløsete.

Louis CK er langt fra den første standupkomikeren som vitser om egne fysiske skavanker som hårtap og tjukkhet, men han snakker om disse tingene med en innlevelse og en utilslørt selvforakt, og vi synes ærlig talt synd på denne modige bamsen. Det er en feiring av menneskets tilkortkommenheter.

Serien skiller seg fra andre sitcoms, ikke bare ved sin konfronterende tematikk, men også formmessig. Hyppigheten av vitser er fullstendig uforutsigbar, iblant går det ti minutter mellom hver gang det skjer noe morsomt. Vi er noen ganger i tvil om vi ser en veldig arty sitcom, en veldig morsom kunstfilm eller en dramaserie helt uten sperrer.

Det er en viss sammenheng mellom Louis CKs opptredener og produksjoner og måten han arbeider gjør business på. Han framstår som en kompromissløs og moderne komiker som vil ha ting på sin måte. Live har han alltid nytt materiale. I tv-serien spiller han tittelrollen, i tillegg til at han skriver, regisserer og klipper.

Serien sendes på den amerikanske tv-kanalen FX. Det innebærer lave honorarer sammenlignet med de store tv-nettverkene. Til gjengjeld har han bortimot full kunstnerisk frihet.

Louis driver dessuten utstrakt turnevirksomhet, og også her har han gått indie for å sikre seg mot for høye billettpriser. Han lover i en mail til fansen at ingen billetter skal koste over 45 dollar.

I tillegg legger han ut showene på hjemmesiden sin latterlig billig for nedlastning, uten kopisperre. Den siste opptredenen hans kan lastes ned for fem dollar. Men dette har vi snakket om før.

Denne kreative framferden, både uttrykks- og forretningsmessig, har ført til at Louis CK har oppnådd plass på liste over verdens 100 mest innflytelsesrike personer av Time, en rolle i Woody Allens kommende film i 2013 (foreløpig uten tittel) og vennskap med Ricky Gervais.

Han er også en ivrig gjest på talkshows og radioprogrammer, alltid med risikable påstander. Dette er ikke en person som er redd for å ta sjanser.

Se her, han dukket opp i noen episoder av «Parks and Recreation» også. Parks har tapt seg, ass!

Det er meget gode grunner til å følge med på den tredje sesongen av «Louie».

Men vent! Tenk om det går for langt? Louis CKs persona er så gjennomført likandes og god på bunnen at det kan bli i meste laget. Husker du episoden der han som barn bryter seg inn i kirken og plukker ned Jesus fra korset fordi han ikke lenger orker tanken på at han lider for våre synder? Det er selvfølgelig søtt, men ærlig talt: Det nærmer seg skryt. Hvor mye orker vi av dette?

Hm, veldig mye. Vi ser fram til nye episoder og forventer det uventede.