Velg episoden om spanjolenes yppersteprest hva gjelder tilberedning av råvarer – som får Moder Natur til å sprekke av stolthet.

Tittel: «Chef’s Table – Francis Mallmann» (episode 3, sesong 1)
Hvor: Netflix
Hvorfor: Inspirerende matlaging med lite fiksfakseri
Kategori: Dokumentar

Den gode smaken er «en arv som noen få gode hoder holder skjult for mengden», hevdet Voltaire på 1700-tallet. @

Om den franske opplysningstenkeren hadde rett, kan det være utfordrende nok å forklare hva som er hemmeligheten bak et kjøkken i verdensklasse. Den amerikanske tv-serien «Chef’s Table» har allikevel tatt utfordringen, og forsøker gjennom hele 7 sesonger å finne noen svar på hva som kjennetegner den gode smak, kvalitetsbevissthet, enestående virtuositet og hva som driver kokker i en beinhard bransje preget av en rekke stjernefall. 

Er du blant dem som verken er interessert i – eller har tid til – å sette deg inn i en rekke mer eller mindre mystiske kjøkken, vil jeg trekke frem én kokk som ikke drukner deg i fiksfakserier: Francis Mallmann.

Mannen er så visst en mann med smak, men på en old fashioned way. Han kombinerer det verdige franske med det tradisjonelle katalanske, som kjennetegnes av mye kull, høy varme og levende ild. Selv bor han i et trehus i Patagonia og fisker, sløyer, sanker, jakter og griller alle dagens måltider.

Katalansk magi

Det er unektelig et visst sus over den katalanske måten å tilberede måltider på. Mallmann inviterer blant annet seerne med på fisketur rett utenfor huset, kløyver dagens fangst, oppsiktsvekkende fersk ørret, dynker den i havsalt og griller den i folie over levende flammer til den har fått striper tvers over skinnet.

Det er imidlertid atmosfæren over det hele som er Mallmanns viktigste anliggende. Den dønn ferske fisken og de sprø grønnsakene er ikke mye verdt uten de riktige omgivelsene:

– Mat var noe som oppstod i livet mitt som et bilde, da jeg var åtte år og ble invitert på lunsj med foreldrene mine, på en liten restaurant i Patagonia, under et tre. Det var sommer, og alle hadde pyntet seg. Det var blomster på bordet. Jeg husker egentlig ikke maten fra den dagen, men stemningen ved det som skjedde rørte meg, forteller stjernekokken i første episode av «Chef’s Table».

I disse karantene-tider er det sannsynligvis viktigere enn noensinne å holde fast ved hva gastronomiens far, Brillat-Savarin, kalte convivialité, som i følge Knut Stene-Johansen kan oversettes med bordfellesskap, samvær og selskapelighet i bokstavelig forstand:

Det å dyrke det å leve sammen, spise sammen, samtidig, med hverandre.

Det er en grunn til at oldtidens romere ikke bare satt rundt bordet, men lå på ryggen: Det var en langt mer behagelig stilling – måltidets lengde på 5 timer tatt i betraktning.

Om du derimot ikke har noen å dele middagen med, vet du hva du har å gjøre. Sjekk ut episoden om Mallmann og drøm om bedre tider i sola  sammen med venner, ferske krabbeskjell og et komplekst praktverk av en Chardonnay.

Setter du pris på våre tips og anbefalinger? 

Filter Film og TV har siden 01.04.2020 vært en tjeneste fra Filter Media Norge AS som lages utenfor redaksjonene, men innholdet er ikke styrt av avtaler med enkeltaktører. Alle våre dyktige skribenter har fått fritt spillerom til gi leserne sine beste strømmetips og disse er tilgjengelig på våre nettsider, i vårt nyhetsbrev eller i vår eminente chatbot! Dette er helt GRATIS. Men hvis du liker det du får, ber vi ydmykt om din støtte. 

Du kan bidra med en 15 kroners ukentlig donasjon, en uforpliktende valgfri donasjon eller få en rålekker Filter t-skjorte når du donerer 498 kroner. Din donasjon støtter også den viktige journalistikken som vår søsterpublikasjon Filter Nyheter står for. Donasjonen foregår i Vipps, krever ingen annen innlogging eller bruker, og er like enkel å sette opp som å kansellere.

Bare klikk på knappen under så blir det hele gjennomført.  Samtidig godtar du våre vilkår.

Vil du heller støtte oss med 498,- slik at du får en t-skjorte, velger du din størrelse her:

 

Ønsker du å donere ett større (eller mindre) beløp uten t-skjorte, kan du gjøre dette direkte i Vipps-appen. Velg «Send» og tast inn nummeret 514053 (eller søk opp Filter Media).

 

Happy streaming! / Gledelig strømming!