Bra sprik (sa brura) på dagens tildelinger av statlige penger til film og tv-serier.

Norsk Filminstitutt har drysset dine og mine penger over en håndfull nye prosjekter, og de inkluderer både en filmatisering av Ole Ivars-musikalen «En får være som en er», som gikk sin seiersgang på Nationaltheatret i fjor, og en ny sesong av NRKs bejublede tv-serie «Unge Lovende».

«En får væra som en er» bruker dansebandveteranenenes låter til å illustrere livet på en campingplass, der beboerne spilles av Lena Kristin Ellingsen, Christian Skolmen, Bernhard Arnø og Henriette Steenstrup – sistnevnte har også skrevet manus. Nå har Monster Scripted pengene som skal til for å gjøre musikalen til en tv-serie i ti deler for TV 2.

(Danseband-Norge virker forøvrig å være i ferd med å ta steget inn i kulturelitens klamme favn for alvor om dagen. Så du Contrazt spille Arcade FireTrygdekontoret i går???)

Både produsenten og regissør Bård Fjulsrud har blant annet erfaring fra «Unge lovende», som får en million til å produsere ny sesong. Dermed blir det en fortsettelse på sagaen om Siri Seljeseth og venninnenes episke kamp for å etablere seg i kreative yrker i Oslo. Første sesong er fortsatt tilgjengelig for streaming hos NRK.

Elise (Siri Seljeseth) o «Unge lovende». Foto: NRK
Elise (Siri Seljeseth) o «Unge lovende». Foto: NRK

Aller mest penger – 6,5 millioner – går til «Okkupert 2», som tidligere i år fikk avslag på søknaden om å innlemmes under den nye insentivordningen. Nå kan konseptualiserende regissør Erik Skjoldbjærg og hovedmanusforfatter Karianne Lund likevel fortsette på fortellingen om et MDG-styrt Norge satt under administrasjon av fremmede makter. Forfatterteamet blir dessuten styrket med Ståle Stein Berg («Jonny Vang», «Vinterkyss»).

Den første sesongen fikk svært blandet mottakelse av kritikerne her i Norge, men har fått til dels svært celebre fans i utlandet.

Videre går fem millioner kroner til barne-dramaserien «Zombielars», fortellingen om den elleve år gamle Lars som er «ulevende», den politisk korrekte betegnelsen på en zombie i det fiktive samfunnet Bekkebakken. Manusforfatter Thomas Seeberg Torjussen er blant dem som virkelig kan skryte av å ha vært med på å løfte norsk tv-drama, gjennom sitt arbeid på såvel «Koselig med peis» som «Kampen for tilværelsen» og «Helt perfekt».

Han er også mannen bak den kommende serien «Valkyrien», som kommer på NRK neste år.

I tillegg til alt dette er det delt ut NFI-midler til koproduksjoner og en dokumentar.